Hogyan kell "éttermes rizst" főzni?
1. Egy 3 deciliteres pohárnyi főzendő rizst egy szűrőben, hideg folyó víz alatt átöblítjük.
2. Az átöblített lecsepegtetett rizst a főzőedénybe (fazék) borítjuk.
3. A főzőedényben lévő rizsre öntsünk hét deciliternyi hideg vizet.
4. Tegyünk az edényre fedőt és kezdjük el forralni.
5. Ha már lobog a víz, egyszer-kétszer, de ne többször, kavarjuk meg, majd tegyük a rezsót, gázlángot takarékra.
6. Főzzük így, amíg a rajta lévő víz teljesen fel nem szívódik. Ez kb. 20-24 perc.
- Az átmosás nem lehet hosszadalmas, mert az rontaná a rizs élvezeti értékét. A meleg víz sem jó a mosáshoz, mert kioldja a rizsben lévő keményítőt.
- A forralás közbeni egy-két keverés azért kell, hogy ne legyen túl pergős a rizs, mert azt enni is nehéz (legalábbis villával) és könnyen fulladást is okozhat. Így viszont az 1-2 keveréssel kioldódott kevéske keményítő éppen eléggé összeragasztja a szemeket.
- Vannak akik a rizs-szemeket főzés előtt olajban megpirítják, hogy jobban peregjen. Szerintem ez nem jó ötlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!