Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha normál fazékban fő burgonya...

Ha normál fazékban fő burgonya, sárgarépa, vöröshagyma egészben, meghámozva, akkor kb hány perc alatt fő meg rendesen? Nem kuktában, hanem egyszerű fazékban.

Figyelt kérdés
Nektek így hány percig tart a főzése? Meghámozva, de nem felszeletelve. Sós vízben, némi fűszerrel, pl. köménymaggal.

2023. nov. 14. 19:36
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat.


Sajnos nem voltam előrelátó és nem adtam meg a krumpli és a répa méretét, márpedig ettől a paramétertől is jócskán függ a főzési idő.


Nem az olyan kis pici burgonyákra gondoltam, amiknek az átmérője kb 2 cm, hanem pl ökölnyl méretűre. Igen, ez sem túl pontos megfogalmazás, hiszen egy férfi ököl többnyire nagyobb, akár jóval nagyobb, mint egy női.


A lényeg, hogy jól megtermett krumplikra gondoltam, de azért nem a legnagyobbakra! :)


A répákból is a nagyobbakra, mert mostanában sokszor csak olyat lehet kapni (illetve bolttól is függ).


Mi amúgy azt tapasztaltuk, hogy nem fő meg 20-25 perc alatt az ekkora méretű - még kuktában sem.


De mivel régebben főztük úgy egészben, nem emlékszem, hogy 45 perc volt vagy 1 óra.


És a mennyiséget sem írtam, sztem attól is függhet.


4-5 liter űrtartalom teljesen telerakva krumplival, répával, esetleg egy vöröshagyma, annyi vízzel, hogy picit ellepje a zöldségeket.


Jelzem, hogy nem pontoztam le senkit.


JuJo23-nak részemről ment a zöld és másnak is, aki 45 percet írt.


Lehet, hogy a víz keménységétől is függ a főzési idő, vagy attól, hogy mennyi só van benne?

Nem tudom, de sajnos nálunk sem fő meg 20 perc alatt.

Illetve még az is eszembe jutott, hogy esetleg vki igazi tűzön főz (pl. gáztűzhelyen), nekünk pedig sajnos indukciós főzőlap van.


Azt tapasztaltam, hogy szárazbab esetén függ a víz keménységétől a főzési idő, de az eddig nem jutott eszembe, hogy talán a burgonyával is lehet így.


Köszönöm szépen a tapasztalatokat.

2023. nov. 15. 13:29
 12/13 A kérdező kommentje:
És még az is kimaradt, hogy a krumpli fajtájától is függ! :)
2023. nov. 15. 13:31
 13/13 A kérdező kommentje:

Ha vkit érdekel, azóta csináltunk, de nem egészen olyat, mint a kérdésben szereplő volt... Héjában főtt krumpli készült, nem hámozott és olyan minik voltak a krumplik, hogy nem is szoktunk máskor ekkorát venni. Kuktában főtt és egy evőkanálnyi só volt hozzátéve. (Igen, annyi. Ez volt az első alkalom, hogy ennyi só volt benne, valahol olvastam, hogy ennyit tegyünk. És tényleg érződött az ízén a só. A főzővizet nem ettük meg.)

Így volt 20 perc a főzési idő, de tényleg picike méretűek voltak.


Legközelebb nem héjában lesz főzve, mert éreztem a héj ízét és az nekem nem jött be.

2023. nov. 23. 10:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!