Slambucba kell vöröshagyma, fokhagyma?
Ez meg foghagymát is ír.
A Hajdúságban élek, és szinte településenként változó, hogynqn készítik a slambucot.
Az eredeti verzióban csak szalonna, krumpli, száraztészta és víz van, egyetlen fűszere a só.
A következő verzió, amiben már van vöröshagyma, de még nem használnak paparikát, paradicsomot.
Mert létezik a slambucnak az a verziója is, amit porpaprikával is fűszereznek, és lecsós alapon kezdik készíteni
Egy videó egy 10 évvel ezelőtti slambucfőző versenyről.
A képsorokon is látszódik, hogy vannak paprika nélkül készülő változatok, de többségben vannak q paprikás verziók, ami annak is tulajdonítható, hogy Hajdúnánáson is annak van tradiciója, az a megszokott.
A száraztésztát főzés előtt kevés helyen pirítják le, de van példa arra is, pl Tiszagyulaháza, Görbeháza.
A jó slambucnak valóban az a titka, hogy kevés hozzávalóból kell finomat qlkotni.
Tájjellegű ételeknél nincs olyan, hogy az eredetibe kell ez vagy az. Ugyanis nincs olyan, hogy eredeti. Mert nem köthető személyhez az étel kitalálása, aki leírt volna egy pontos receptet, amire később hivatkozni lehetne.
Ezek az ételek kialakultak, mint a népdalok, ahogy terjedtek szűk környezetükben valaki adott hozzá, van, aki elvett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!