20-22 emberre mit?
Vasárnap annyian leszünk, nálunk ünnepelünk születésnapot. De én aznap nem tudok rá készülni, csak előtte másfél órával érek haza, tehát holnap (szombat) kellene megcsinálnom. Ebédre jönnek, levest hoznak, a többi az enyém.
Kisgyerektől idős emberig. A rántott cuccok meg fasírt salátával és kenyérrel jó? Vagy van valami ötletetek? Ami vagy jó hidegen is vagy könnyű melegíteni ekkora mennyiségben?
Voltak már nálunk ennyien, csak nem úgy, hogy előtte nem voltam otthon.
Meg hátha kapok olyan ötletet, amit nem csináltam még, egyszerű, laktató, finom.
Vegyes sült/rántott tálak rendelése nem jöhet szóba? És akkor csak néhány salátát/köretet főzöl.
Szerintem a rántott a legmacerásabb és legkevésbé finom ha nem friss. Ha rántottat akarsz akkor azt előző nap panírozd be, tálcán, légmentesen lezárva tedd be a hűtőbe és csak ki kell sütni az esemény előtt, de mondjuk a rántott cucokkal az a baj, hogy ekkora mennyiségnél már az eleje kihűlt, mire a vége elkészül, szóval én hanyagolnám.
Fasírt talán jobb, csinálhatsz gombócokat meg egy egybefasírtot is, üresen vagy kolbásszal/tojásal a közepén. A darált húst előző nap be lehet keverni, formázni (szinté lefóliázva mehet a hűtőbe) és csak kisütni az esemény előtt. Az egybefasírt mehet a sütőbe, a gombócokat meg olajban tudod sütni, gyorsabban kisülnek, ha kisebbeket csinálsz.
Legegyszerűbb ha tepsiben sütsz húst, mondjuk ennyi emberre az is szívás, de egyszerűbb valamennyire. Vagy valami egybehús? Comb vagy tarja? Vagy pulykacomb. Megtűzködöd fokhagymával, lefedve mehet be, ha félig kész mehet mellé krumpli, vöröshagymák, répa, nagyobb darabokra vágva, sok zöldfűszerrel megszórva.
Majonézes salátát vagy uborkasalátát is meg lehet csinálni előző nap, jót is tesz neki egy kis állás a hűtőben, összeérne az ízek. Mellé kenyér jó köret helyett ennyi embernél.
Mondjuk nálunk ha családban nagy összejövetel van akkor nem várjuk el, hogy a vendéglátó csinálja a munka nagy részét, hanem elosztjuk, mindenki 1-1 féle ételt csinál, és a vendéglátóra mondjuk csak a hús marad, köretet, salikat, édességet stb. beosztjuk ki mit csinál, 20 főnél pláne megoldható lenne ez így.
Ha nem tudsz rákészülni, józan paraszt ésszel gondold már el, hogy a lehető legrosszabb ötlet a frissensült, (fasírt, rántott) tekintve, hogy még a kategória nevében is benne van, hogy "frissen" sült. Mindenki megenné, és senki nem panaszkodna, ettől függetlenül vitathatatlan tény, hogy frissensültet, ilyen módon, háztartási kapacitással, csakis kompromisszumosan lehet összerakni.
Ha előre kell megcsinálni, én egyértelműen valami készételt csinálnék, (bármilyen jól melegíthető ragus kaja, pl. bakonyi sertés galuskával, vagy bármi hasonló jellegű, mert az tökéletes minőségben prezentálható 1-2 napon belül, csak a melegítésre kell odafigyelni.
"Kisebb" rutinnal ez a frissensültes verzió is működhet, de ez egy érzékeny téma. Előző nap előkészítve, bundázva, másnapra szétázik a bunda, ami extra könnyen megég, plusz ennyi adagot egy otthoni konyhában megsütni se lehet egyszerre, tehát a melegen tartást is meg kell oldani, ami frissensült lévén, szintén nagyobb szakmai rutint igényel, mivel maga az étel alkalmatlan melegen tartásra.
A fasirt végül is kihűlve (nem hűtőhidegen!) is jó, valami kevert salátával, de ha húsban frissensültekben gondolkozol, akkor legalább annyit tegyél meg, hogy elfelejted ezt az ócska rántottas vonalat, mert a zs.morzsa vízelvonó hatása erősen dolgozni fog, és legalább párizsi bundára cseréled a bundát. Az még aránylag visszamelegíthető, vagy jobban melegen tartható.
De összességében, én inkább többfélét csinálnék, és a nagyját olyanból, ami alkalmas erre. Pl. az említett klasszikus bakonyi sertés, vagy egy budapest csirkeragu rizzsel, frissensültből max rántott sajtot csinálnék, mert annak eleve alacsony a víztartalma, magasabb a zsírtartalma, ezért kiválóan visszamelegíthető sütőben.
Ebből a 3-ból csinálnék 10-10 adagot, ez 30 "kicentizett" adag étel, ami 22 embernek, tökéletesen optimális mennyiség.
És van benne csirke, sertés, húsmentes, tészta köret, gabona köret, saláta, frissensült, és készétel is.
Összességében pedig, mivel a készételeket csak melegíteni kell, nem több munka, mint ha az egész frissensült lenne, és szétszakadnál abban, hogyan legyen kész egyszerre ennyi kaja, egy időben, vagy hogy tartsd melegen úgy, hogy megmaradjon az élvezeti értéke.
Én valami főtt egytálételt készítenék, másnaposan ezek még jobbak is néha. Pl. egy chilis bab (nyilván a gyerekekre figyelemmel fűszerezve), vagy valamilyen tokány jó lehet. Tésztát, rizst aznap is gyorsan készíthetsz.
Esetleg lehet előre sütni nagyobb adag karajt egyben, annak sem kell frissen elkészülnie.
Ezt elnézted hatos. Nem azt kérdeztem, hogy meghívnál-e ennyi embert.
Köszi a normális válaszokat.
Négyes rá tudok készülni, de nem aznap mindennel. A “józan paraszti ész” nélkül is lehetett volna válaszolni, a tartalom mellett a forma sem mindegy. Csiszolj rajta!
Lehet valami ragus cucc lesz, csak eddig mindig rantottam.😁 És nekem van rantotthusos hidegtál emlékem, de lehet, akkor egyszer fordult elő a világtörténelemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!