Húsleves hogyan kell csinálni?
Főzd legalább 3óra hosszan nagyon lassan.Hideg vízbe kezd.
Ha felforr habozd le és zöldségeld be.Só egeszbors mehet bele ha szeretnél pici ételízesítőt is.
Én így csinálom:
Általában húsos csontot (sertés) és pulyka nyakat teszek bele, vagy veszek egy egész csirkét, és szétbontva megy a levesbe, belsőségekből a szívet, zúzát, májat szeretjük. Ezeket (a máj kivételével) először felteszem vízben főni, mellé teszek néhány répát, gyökeret, hagymát, zellert. Ha felhabzott, leszedem, majd megy bele egy fej fokhagyma megtisztítva, egy karalábé, 1-2 krumpli, egy zeller, zellerzöld, petrezselyemzöld, lestyán, egy paprika kicsumázva (a zöldeket beletömöm, így könnyű kiszedni a végén), egy paradicsom (vagy 2-3 kisebb), ha van, akkor pár kelbimbó is kerül bele. Fűszereket teatojásban szoktam beletenni: egy darab 2-3 centis gyömbér, szemesbors 10-15 szem, 1-2 babérlevél, pár szem szegfűszeg. Akkor sózom, mikor a zöldségek puhulni kezdenek. Ekkor szoktam beletenni néhány gombát, és a csirkemájat.
Végig alacsony fokozaton főzöm, hogy csak finoman pötyögjön. Nem keverem, nem nyúlok bele.
Ha minden megfőtt, a levet leszűröm, a húst és a zöldségeket szétválogatom. Ha tésztát is kér bele valaki, azt külön főzöm sós vízben, és mindenki annyit szed a levesébe, amennyit kér.
Nálunk 8 literes edényben fő a húsleves, kb 5 liter vízzel kezdem, és a főzés során nem pótolom az elpárolgott folyadékot.
Lényegét leírták, egy-két dologgal egészíteném ki.
A csont ehetetlen, de jó ízt kölcsönöz a levesnek. Ezért szoktak csontlevest is készíteni. Csak minimális hús van a csonton. Ilyent boltban is kapni. Marhahúsból legjobb a húsleves, ha valaki nem eszi a madarat.
Hideg vízbe feltéve, lassan főzve a jobb ízű lesz a leves, de a hús önmagában kevésbé élvezhető. De pl. felhasználható különféle szószokkal (persze ez csak akkor érdekes, ha nem a levessel együtt ennétek a húst).
Forró vízbe feltéve kevésbé adja ki a zamatát a levesben, viszont többféle módon felhasználható a hús más ételekhez.
A zöldséget azért kell később hozzá adni, mert kilúgoznál belőle minden jót, szétfőne még azelőtt, hogy a hús megpuhult volna.
A húslevest nem kell sem rántani sem habarni.
Minél több zöldséget teszel bele, annál jobb lesz.
Sárga- és fehérrépa, zellergumó (egy kisebb darab elég, mert eléggé el tudja nyomni a többi ízt, ha sok kerül bele), kis karalábé és jót tesz. Vita szokott lenni itt a burgonyát, én abból is teszek bele egyet.
Sokan „üresen” eszik a húslevest, cérnametélttel. A benne főtt hús, húsos csont és a zöldségek egy második fogásnak is megfelel. Tormával, mustárral, friss kenyérrel.
Szokásos fűszere a szemes bors.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!