Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mire számítsak ennél a receptnél?

Mire számítsak ennél a receptnél?

Figyelt kérdés
közétkeztetésben mit jelent szerintetek a "halragus rizs"? ilyen formában hirtelen rákeresve nem is találtam, halragu magában meg van ezerféle, mindenféle halból. mivel itt nincs különszedve lehet hogy olyasmi mint egy rizseshús, csak halból? az a baj hogy halakból szinte csak az alaszkai tőkehalat meg a hekket és pangasiust eszem meg, ha valamilyen édesvíziből készül akkor kilőve
2023. márc. 2. 17:35
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Egész biztos lehetsz abban, hogy nem hazai halat használnak, az sokkal drágább és nehezebben feldolgozható, mint az olcsó tengeri halak.
2023. márc. 2. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg rizseshús szerűség lesz, és nagyon kis eséllyel édesvízi.

Közétkeztetésbe édesvíziből ... nem is tudom, talán az afrikai harcsa férne bele az árba, de leginkább az se.

2023. márc. 2. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
55%

A pangasius nem tengeri hal, a Mekong vízrendszerében él, és tökéletesen illeszkedik a leírtakhoz, közétkeztetéseknél a leggyakrabban használt hal (relatíve olcsó, a minőséggel ott különösebben nem foglalkoznak)

Talán a magyar neve téveszt meg sokakat, a cápaharcsa elnevezésből azt gondolják, hogy a pangasius cápa, tehát tengeri hal... valójában harcsaféle, édesvízben élnek, és sajnos igénytelen, szennyezett vízben is megélnek, de az afrikai harcsa is.


Egy itthoni afrikai harcsa nevelő telep, meg lehet csodálni, milyen "tiszta" vízben, milyen sűrűn élnek a halak, és néhány hónap alatt elérik a 2-3 kilogrammos súlyt.

A pangasiusokat sem tartják jobb körülmények között. hasonló ketreces tartásban nevelik azokat is.

2023. márc. 3. 06:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
55%

A link lemaradt az előző komment végéről:


https://www.youtube.com/watch?v=5yByMpsM5Zo

2023. márc. 3. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
55%

"meg lehet csodálni, milyen "tiszta" vízben, "

Ez mondjuk a pontyra ugyanúgy igaz, a túlzsúfolt tenyészetek miatt mocsár ízű, amelyik onnan származik.

A magyar tenyészetek közül talán a pisztráng az, ami csak olyan tiszta vizet visel el, hogy az később nem érződik az ízén.

Ettől függetlenül ez az "édesívi kilőve" ebben a formában elég nagy butaság, nem csak a pangáziusz édes vízi, ami egyébként az egyik legsilányabb minőségű, és kétes eredetű hal,

hanem vannak pl édesvízi sügérfélék is, (nílusi sügér, balatoni süllő, stb...) amik a legnemesebb halak között vannak, egy tengeri tőkehal messze elmarad mögöttük minőségben.

2023. márc. 3. 06:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
55%

4-es (5-ös vagyok) hát ez tényleg brutál zsúfolt, ez nettó állatkínzás.


Mondjuk azt azért bele kell számítani a képletbe, hogy a kertészetnek is az a célja, hogy a vizükből az összes szennyeződést kiszűrjék, hiszen azzal trágyáznak, úgyhogy ez nem egy zárt rendszer, a vizük folyamatosan tisztul!

A víz szűrőnek pedig van biológiai szűrő része is, (nitrifikáló baktériumok) úgyhogy ezt ránézésre nem lehet megállapítani, hogy mennyire tiszta az a víz. Ami pl. 0.55-nél van, az a szűrőmedence, nem abban vannak a halak!

Szennyvíz feldolgozó üzemeknél is van ilyen mechanikai és biológiai szűrés, ezt követően pedig a megszűrt víz, visszakerül a természetes vizeinkbe, ahonnan (nyilván nem olyan állapotában) de végső soron visszakerül az ivóvíz rendszerbe.

Úgyhogy "trágyával" annyira nem lehet szennyezett a víz, mert az azonnal rengeteg ammóniát eredményezne, abba meg bármilyen hal órákon belül, vagy max. pár nap alatt mérgezésben elpusztul.


Ettől még tény, hogy brutális körülmények vannak, és biztos nem innék a vizükből! :D Lehet ezt másképp is csinálni, a pisztrángoknak pl. ennyi víz kell:

[link]


Csak hát egy nagy üzemben a profit mindenek felett áll, ilyen arányokkal sokkal kevesebb halat tudnának tenyészteni.

2023. márc. 3. 06:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
68%

A pisztráng kifejezetten oxigénigényes hal, azért is lehet csak hideg vízben nevelni, mert a melegebb víz nem képes annyi oxigént oldott állapotban megtartani, amennyit a pisztrángok igényelnek, illetve az akvakulturákban a szennyezés is oxigént vonna el, vagyis a pisztrángokat valóban csak tiszta, oxigéndús vízben lehet nevelni, ami érezhető is az ízén, a pisztráng minőségi halhús.

Az afrikai harcsákkal az a helyzet, hogy azoknál annyi a túlélés feltétele, hogy ne száradjanak ki.

Oxigént képesek a légkörből is nyelni (szó szerint), és a medencékben látott zsúfoltság természetes környezetükben is megszokott, Afrikában, a száraz évszakokban a kiszáradó folyómedrek sekély pocsolyákká szikkadnak, sőt ott az afrikai harcsák az iszapba ásva magukat úgy várják az esős időszakot, hogy közben fölöttük csontkeményre száradt az iszap.

2023. márc. 3. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
71%
7-es, olyat is láttam, hogy a kiszáradt iszapból kockákat vágtak ki az emberek, "téglának" , házat építettek belőle, és mikor elkezdett esni az eső, kijött a ház falából a hal! :D
2023. márc. 3. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:

végül ezt kaptam, lehet nem túl gusztusos, inkább mondanám egy halvány borsópörköltnek néhány darab meghatározhatatlan darab hallal, ez van.


[link]

2023. márc. 3. 11:08
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát, egy ilyen törékeny halat, nagy tételben nem egyszerű dekoratívan megcsinálni, meg egy ételhordóba téve a tálalásra se fognak extra energiát fordítani. Ott az ár/érték arány a lényeg, meg hogy ízre elfogadható legyen.

Amúgy nem néz vészesen. Ez nyersen simán volt vagy 12 deka hal.

Csak nem látványos, mert ugye "natúr".

Mondjuk egy orly tésztában, "fish&chips-nek," egy étteremben, 4000-5000 között nem kapsz több halat 15 dekánál, csak a bunda miatt soknak tűnik.

2023. márc. 3. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!