Törkölycefrébe túl sok cukrot tettem. Lehet, hogy még nem forrt ki - de nagyon édes a lé. (Még nem a lé van felül). Mire számítsak, milyen pálinka lesz ebből?
Nem akarok bunkóskodni, de veszedelmes egy ember vagy, az egyszer biztos. :D
Első körben halálba cukrozol egy cefrét (tökmindegy, hogy törköly), majd megtudjuk, hogy két olyan erjedésben lévő cefrét tettél össze, aminek cefrézési ideje között van 3 hét, aztán kiderül, hogy majdnem teletöltötted az erjesztőedényt és ki akar szökni s megkoronázod azzal, hogy közlöd a pincében erjesztesz. Amúgy élsz még? Minden évben lent marad pár .... a pincében.
Pincében nem erjesztünk, mert a CO képződés miatt elfogyhat a levegő, azt kvázi kirekeszti, ezért megfulladhatsz. 50L nem termel túl sok CO-t, de ha abszolút szellőzetlen a pince és kicsi, akkor vigyél gyertyát magaddal csípőmagasságban tartva! Nem... nem veszed észre, hogy nem kapsz levegőt, ez nem ilyen. Nem véletlenül erjesztették régen is a bort a présházban. Nem a pincében, a présházban!!! Különböző erjedési fázisban lévő cefrét nem öntünk össze, maximum kierjedt cefre önthető össze, ha eddig külön volt, eztán is lehetett volna külön kezelni.
Spontán ne erjessz, mert így járhatsz, hogy megakad az erjedés, no meg esetleg elmehet rossz irányba stb. Hideg időben, feltételezem a pincében sincs 15 foknál több, nem tudsz jól spontán erjesztéssel erjeszteni, ahhoz melegebb kell. Hidegtűrő élesztővel viszont belehetett volna oltani s akkor újra elindul az erjedés és egyenletesen le is bonyolódik, pláne ha adsz hozzá élesztő tápanyagot is. Irányított erjesztéssel egyébként az a 3 hetes cefre már kierjedt volna! Lazán kihasadhat a hordó, úgyhogy azt tudom javasolni (ki ne öntsd!) fogj egy zárható vödröt (kisebbet) és vegyél ki 7-8 litert, azt zárd le, tegyél bele kotyogót. Legközelebb tegyél habzó cefrékre foamsol-t.
Jellegtelenebb pálinkára számíts. Mi az a túl sok? Összesen most hány kiló cukor van ezen az 50L törkölyön?
Az élesztő alkoholos közegben elpusztul. Van egy tűrése, más-más élesztő, más-más tűrési küszöb. Azt érted, hogy cukorból lesz az alkohol, gondolom én azt is, hogy ez az élesztőnek köszönhető, de értsd azt is, hogy ez a veszte is! Bizonyos speciális alkoholtűrő élesztőkkel ellehet menni 20%-ig akár, de úgy egyébként egy "normál" élesztővel 14-16%-ig, spontán meg kb. 10-12%-ig. Tehát ha túltolod a cukrot, (azt most hagyjuk, hogy kihígítod vele és jellegtelen pálinkát kapsz), mindemellett sok lesz a benn maradt cukor, azaz egészen nyugodtan kidobhattad volna akár az ablakon is.
Amiket vegyél a jövőben:
Szőlőre, törkölyre Uvaferm 228 élesztő (hidegtűrő, 7 fokig életképes) ez jó meggyre, almára, körtére
Uvaferm Uvavital, ezt add hozzá a főerjedés után. Esetleg még az édes cefrére mielőtt élesztőt ráteszed Optimum White élesztőtápanyag.
Csonthéjas, bogyós gyümölcsökre pedig Uvaferm CM élesztő. Van vagy még 1000 másik és lehet vele kísérletezgetni, különböző körülmények is befolyásolhatják a kiválasztást, csak egy irányt akarok adni ezzel. Felhasználás módja a csomagoláson.
Ne cukrozz (öröklődő rossz beidegződés), ha cukrozol akkor viszont állj meg 3%-nál! 100kg gyümölcsre 3kg cukor maximum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!