Igaz-e, hogy az alkohol már kis mértékben is káros, mérgező?
Az alkoholnak nincs semmilyen hasznos élettani funkciója. A sörben és a (vörös) borban viszont vannak vitaminok, cukrok és néhány hasznos anyag a szervezet számára.
Napi 3 dl sörnek (5%), illetve 1 dl vörösbornak (12%) nincs kimutatható egészségre káros hatása.
Az alkohol egy méreg, az élesztőgombák azért termelik hogy a baktériumokkal szemben előnyük legyen, ettől antibakteriális hatású és többek között emiatt is kezdtük el használni.
Attól hogy nagyon felhígítva képesek vagyunk valamennyire tolerálni, attól még az egy méreg és csak negatív hatásai vannak a szervezetünkre. Attól hogy egy bizonyos kis mennyiség alatt nem kimutatható valaminek a negatív élettani hatása az nem azt jelenti hogy nincs is neki. Pl ciánból is van az a kis mennyiség amitől nem lesz látható bajod, de ha rendszeresen fogyasztod (barackmag) lehet hogy 10 év múlva lesz valamilyen betegséged tőle ami csak addigra ér be, és eszedbe nem fog jutni hogy az esetleg attól a mini mennyiségű ciántól volt.
Az alkohol azért volt jó régen mert a rossz higiénia mellett sok betegséget okozó kórokozó vett körül minket, főleg a fertőzött vízből. Aki rendszeresen fogyasztott alkoholt, az valamennyire fertőtlenítette a szervezetét és nagyobb eséllyel élt túl. Ma már nem ez a helyzet és ezért csak negatív hatása van.
Az alkohol első körben egy idegnyugtató szer, és bár a mentálhigiénés ártalmai részben innen erednek, az egyéb egészségkárosító hatásai ettől függetlenek – vagyis a hatásos adagja nem feltétlenül egyezik a káros adagjával, ártalmatlan adagja pedig minden (nem felhalmozódó) méregnek van, ahogy azt az okosabbak a középkor óta tudják. Az ártalmatlan adagról főleg azért nem létezik orvosi konszenzus, mert a rák kockázatát már egész alacsony, alkalomszerű alkoholfogyasztás is növelheti. Ezen túl viszont elég nehéz lenne mondjuk heti 5×1 dl bor káros hatásait kimutatni a testi egészségre. Ez valóban nem zárja ki teljesen, hogy volna neki, de ennyi erővel abszolút semmi másról sem tudjuk eldönteni, hogy ártalmatlan-e.
– „Az alkohol egy méreg, az élesztőgombák azért termelik hogy a baktériumokkal szemben előnyük legyen, ettől antibakteriális hatású és többek között emiatt is kezdtük el használni.”
Rossz érvelés; a kávéban, teában nemhogy antibakteriális, de rovarirtó szerepet játszik a koffein, a kakaóban lévő teobromin pedig még gerinceseket is megmérgez, mi meg azzal itatjuk-etetjük a gyerekeinket, botrány...nem? Egyébként az alkoholt nem az antibakteriális hatása miatt kezdték el használni, az őskorban alternatív kalóriaforrásként és élvezeti szerként jelent meg, a desztillált alkoholt pedig a középkorban még tisztán filozófiai (és placebo-) alapokon kezdték csodaszerként tisztelni, kanálnyi adagokban. Az alkoholos italok úgy „védtek” a fertőzött víztől, ha a fertőzött víz HELYETT itták őket. Az meg végképp értelmetlen elképzelés, hogy az ember a vérében megjelenő max. 5 ezrelék (0,5%) alkohollal „valamennyire fertőtlenítette a szervezetét”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!