Rizst milyen lángon kell főzni?
Én sütőben szoktam készíteni.
Először olajon kicsit pirítom, öntök hozzá forró vizet, megy bele fűszer és sütőben 160-180 fokon készítem.
Ha kivettem, teszek a fedő alá egy konyharuhát, hogy elszívja a felesleges párát.
Elektromos (nem indukciós) de üveg főzőlap:
Megmosom a rizst 2-3 lében, majd felforralom nagy lángon (vagy alapból forró vizet öntök rá). Épp annyi víz, hogy ellepje. Ezután lefedve a legkisebb lángon főzöm. Kb. mire elfogy a víz róla, kész is a rizs, de állandóan kóstolom, főleg, ha kicsivel több víz ment rá.
Ha felforr vedd takarékra,fedőt rá és amikor már alig látni folyadékot rajta el kell zárni,fedőt rajta hagyni.
Kb 15 perc és felkavarhatod.
Ugy csinàlom mint a kinaiak.
Figyelem !! àzsiai eredetü rizsröl beszélek (Kina, Thai, Kambodzsa ..)
Szeretem ha kicsit ragacsos (csak ugy lehet pàlcikàval enni egyébként)
Tehàt nem mosom meg (ha megmosod utàna nem lesz ragacsos)
Felforralok annyi vizet mint a tervezett rizsnek hàromszorosa
Tehàt 10 dk rizs = 30 dl viz.
Meg kell sozni a vizet mivel fel fogja szivni a rizs, esetleg mehet bele egy vöröshagyma egészbe (meghàmozva)
Ha felforrt a viz megy bele a rizs és a hagyma, megkeverem, lefedem (a viz kb 2 cm fogja ellepni a rizst).
Ha felforrt a viz a rizzsel ujra megkeverem, lefedem és békén hagyom 11 percig minimum tüzön.
Eltelt 11 perc lezàrom a tüzet, nem piszkàlok bele, hagyom a fedöt és hagyom 15-20 percig.
Kész (esteleg kiveszem a hagymàt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!