Hányás ízű kókuszolaj, avas lehet??
Lehetett avas, de az avas zsiradéktól senkinek nem lesz, nem lehet semmi baja, az egyetlen negatívum, hogy az íze rossz.
Mellesleg kókuszzsír nem szagtalan és nem íztelen.
Az avasodás oxidációs folyat, ami szemmel is érzékelhető, megsárgulással jár.
A dióbél fehér belseje hamarabb mutatja, hogy megkezdődött az avasodás, mielőtt még annak az íze érezhetően romlani kezdene.
Az avas szalonna, disznózsír is sárga árnyalatú lesz, mielőtt még az íze élvezhetetlenné fokozódna, de pl nekem avasodott meg hal a fagyasztóban, már a kiemeléskor látható volt az eredeti fehér színe helyett vajszínű volt a hús.
Van az a szint, amikor már azért nem ették meg az avas élelmiszereket, mert annak annyira elromlott az íze, hogy már élvezhetetlen volt, de az a hisztéria, ami az avasodás körül mostanság zajlik, teljesen indokolatlan.
Nem mérgező, csak az íze romlik el az avasodás előrehaladtával, de még a '70-es években sem volt mindenkinek hűtője, az alföldön sok helyen még pince sem, a sózott, füstölt húsokat, zsiradékot, olajos magvakat. a kamrában, padláson tartották, és bizony megették akkor is, amikor már avasodni kezdett.
A diót pl azért tárolták a héjában, csak a szükséges mennyiséget törtek meg belőle, mert a burok a levegőtől is elzárta a mag belsőt.
Előfordulhat, hogy a kókuszolaj avasodik, ha a tárolási körülmények nem megfelelőek, például ha a dobozt nagyon meleg helyen tárolták, vagy ha már régóta állt a polcon. Az avasodás természetes folyamat, amelyet a szervetlen anyagok, például a savak bomlása okoz. Az avasodás általában nem jelent veszélyt az egészségre, de az ilyen kókuszolaj íze és szaga nem lesz túl kellemes.
Ha az általad használt kókuszolaj szaga és íze olyan volt, mint a hányás, akkor valószínűleg avasodott. Az ilyen kókuszolajat nem javasoljuk főzéshez vagy sütéshez használni, mert az íze átüthet a tésztára, és kellemetlen ízű lehet. Ha a bátyád mégis megette az ilyen ízű fánkot, valószínűleg nem lesz beteg tőle, de ha aggódsz, a legjobb, ha megvizsgálja egy orvos.
Mindig fontos figyelni a tárolási körülményeket, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen meglepetéseket. A kókuszolajat hűvös, száraz helyen kell tárolni, és lehetőleg minél hamarabb felhasználni, miután megvásároltuk. Ha a kókuszolaj szaga és íze gyanús, akkor jobb, ha nem használjuk fel, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.
Üdvözlettel: J.Krisztián
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!