Valakinek az a szokása, hogy tésztafőzésnél egy cspp olajat tesz a vízbe. Ez nem hülyeség? A víz nem keveredik az olajjal, feljön az olaj a tetejére.
A kérdés ennél árnyaltabb. Régebben azért kellett, mert a bolti száraztészták minősége nem volt éppen túl jó. Ha csak vízben főzted, letapadt az edény aljára, és könnyen le is égett az alsó oldalán. A folyamatos kevergetés sem segített ezen.
Ma már a legsilányabb sem annyira rossz, hogy szükség legyen az olajra, sőt!
Szóval nem tévhit volt, hanem valós oka volt.
És átöröklődött, hogy ma is kell. Mivel a mama is így csinálta, ezt tanultuk el.
Az öblítésnek akkor volt értelme, amikor még házilag, otthon gyúrták a tésztákat és a kész tésztát sodráskor és metéléskor megszórták liszttel, hogy ne ragadjon össze. Ebből a főzővízbe is került és ezt a "csirizt" öblítették le. Hogy miért éppen hideg vízzel, az számomra örök rejtély marad, a nagymamám kézmeleg vízzel öblített.
A kész, bolti formatésztákat teljesen értelmetlen dolog öblögetni.
#7:
Én vízben hűtöm így leöblítődik..., lehet hűtőbe is berakni.
#9
Azért mert te lefőzöl egy nagyobb mennyiségű tésztát és be akarod pakolni azonmyomban a hűtőbe, az nem a recept része, hanem egy eljárás, amivel kihűtöd.
Viszont ha frissen van fogyasztva a gyári tészta, azt NEM KELL öblögetni!...de ettől te még nyugodtan csináld, ha akarod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!