Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Valakinek az a szokása, hogy...

Valakinek az a szokása, hogy tésztafőzésnél egy cspp olajat tesz a vízbe. Ez nem hülyeség? A víz nem keveredik az olajjal, feljön az olaj a tetejére.

Figyelt kérdés

2022. dec. 15. 11:15
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
70%
De.
2022. dec. 15. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/24 anonim ***** válasza:
78%
Valamikor elterjedt az a tévhit, hogy ha olajat teszel a főzővízbe akkor nem ragad össze a tészta. Az igazság az, hogy jól megfőzött és kezelt tészta amúgy sem ragad össze, az olajnak köszönhetően viszont a szósz nem tapad meg rendesen a tésztán. Semmit nem használ ez a trükk, cserébe csak árt, de mégis sokan elhiszik.
2022. dec. 15. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/24 anonim ***** válasza:
82%
Nem kell a vízbe olaj, és le sem kell öblíteni hideg vízzel. Ezek a jó minőségű tésztát csak elrontják, a rossz minőségűnek pedig úgyis mindegy.
2022. dec. 15. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/24 anonim ***** válasza:
96%
Elvileg, amikor kimered a tésztát, akkor áthúzod az olajos részen, függetlenül ettől, én nem teszek olajat a vízbe.
2022. dec. 15. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/24 anonim ***** válasza:
70%

A kérdés ennél árnyaltabb. Régebben azért kellett, mert a bolti száraztészták minősége nem volt éppen túl jó. Ha csak vízben főzted, letapadt az edény aljára, és könnyen le is égett az alsó oldalán. A folyamatos kevergetés sem segített ezen.

Ma már a legsilányabb sem annyira rossz, hogy szükség legyen az olajra, sőt!

Szóval nem tévhit volt, hanem valós oka volt.

És átöröklődött, hogy ma is kell. Mivel a mama is így csinálta, ezt tanultuk el.

2022. dec. 15. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/24 anonim ***** válasza:
4%
Forrásban levő vízbe kell rakni, nem kell bele kenő anyag, le kell öblíteni és lehűteni hidegre, utána vissza melegíteni, ha kell, max. 50-60 fokra.
2022. dec. 15. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/24 anonim ***** válasza:
81%
6.! Nem szabad leöblíteni. Ez is egy rossz szokás csak.
2022. dec. 15. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/24 anonim ***** válasza:
93%

Az öblítésnek akkor volt értelme, amikor még házilag, otthon gyúrták a tésztákat és a kész tésztát sodráskor és metéléskor megszórták liszttel, hogy ne ragadjon össze. Ebből a főzővízbe is került és ezt a "csirizt" öblítették le. Hogy miért éppen hideg vízzel, az számomra örök rejtély marad, a nagymamám kézmeleg vízzel öblített.

A kész, bolti formatésztákat teljesen értelmetlen dolog öblögetni.

2022. dec. 15. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/24 anonim ***** válasza:
17%

#7:

Én vízben hűtöm így leöblítődik..., lehet hűtőbe is berakni.

2022. dec. 15. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/24 anonim ***** válasza:
90%

#9

Azért mert te lefőzöl egy nagyobb mennyiségű tésztát és be akarod pakolni azonmyomban a hűtőbe, az nem a recept része, hanem egy eljárás, amivel kihűtöd.

Viszont ha frissen van fogyasztva a gyári tészta, azt NEM KELL öblögetni!...de ettől te még nyugodtan csináld, ha akarod!

2022. dec. 15. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!