Ebben a receptben a margarint le lehet cserélni zsírra?
Fele-fele arányban érdemes, vagy le lehet teljesen is? Ha teljesen, akkor picit kevesebb kell bele, mint margarinból?
A nagymamám ezt csak zsírral csinálta.
Gyakorlatilag minden margarint le lehet cserélni a tésztában zsírra, csak valamivel kevesebb kell belőle. A zsírral omlósabb lesz, de ez esetben ez még előny is.
Szerintem 20 dkg zsír tegyél bele indításnál, legfeljebb ha száraznak találod, akkor tegyél hozzá még valamennyi tejfölt.
A vaj nem opció?
Linzerkarikát ettem már ami zsírral készult, de ilyen vanilias kiflit még nrm.
3-as válaszoló, semmiképp. Nekem a hókifli recept eddig is úgy volt meg, hogy zsírral készül, meg is lepett ez a recept, hogy itt nem azzal van.
A rétesliszt egyébként okés? Azt nem szokták sima liszttel keverni?
Teljesen jó lesz zsírral is.
Magyarországon nem volt elterjedt vajjal sütni-főzni. Más népeknél meg hüledeznek azon, hogy mi zsírt bármiféle formában is fogyasztunk.
Boldogult fiatalságomban azt kezdték sulykolni az emberekbe, hogy a (sertés)zsír egészségtelen, használj olajat. Később meg, hogy az olaj nagyon egészségtelen, használj margarint.
Így került a magyar ételekbe egyáltalán margarin. A margarinos kenyér „valami isteni”. Brrrr!
A süteményekbe viszont ettől függetlenül és korábban került zsír helyett vaj, és szerintem külhoni receptekből.
Viszont drága volt, manapság meg nagyon drága, főleg a jó minőségű.
Sok receptben azért szerepel a margarin, mert elhitették, hogy a zsírtól rövid életű leszel, a vajat nem tudod megfizetni.
Ebben a receptben vaj van.
Zsírral helyettesítheted. Picit több kell belőle, és puhább, omlósabb lesz mint vajjal vagy margarinnal.
5-6 nyilván tudom mi a különbség vaj és margarin között, de ez, hogy újabban mindenbe vaj kell, egy új hóbort. Tudom, sokkal finomabb, nem egy mű szar, de ha nagyban nyomod a karácsonyi(vagy bármilyen más alkalomra) sütögetést, gyorsan rászoksz, hogy a vajat reflexből azonnal margarinnak veszed. Ha pl. egy kis adag islerkét csinálnék, akkor megvenném a vajat, de kb. másfél kg lisztből készülök hókiflit sütni (nem említve még 2 másik aprósüteményt, majd a bejglit, krémeseket), szóval vegyen a franc vajat.
Mint írtam, egyszer sütöttem régebben hókiflit, de nem mentettem a receptet, és biztosra veszem anno a nagymamám is zsírral csinálta (sajnos nincs receptem tőle), és a linkelt recept is valamiért zsírral maradt meg a fejemben.
"ez, hogy újabban mindenbe vaj kell, egy új hóbort"
NAgyon tévúton jársz! A sütemények régen szinte csak vajjal készültek, nézd csak meg pl. a francia vagy az olasz konyhát!!!
Így volt ez itthon is a háború előtt, aztán a kádárkori langymeleg sz.rban a szocializmus dicsőségére :-DDDD ránknyomatták az ócsó margarint....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!