A halászlébe tesztek haltejet?
Egy étteremben egy terméket ugyanolyan áron árulnak.
A fogyasztóvédelem, sőt végső soron a nav szabályai ellen is vét az, (ahogy egy bolt is) ha ugyanazért az árért, egyszer így adja a termékét, egyszer meg amúgy....
Egyszer értékesebben, más esetben kevésbé értékesen.
Hiszen vagy saját magát, vagy a vendéget lopná meg.
Tehát egy étterem nem tud a halászlébe haltejet tenni, mert huszad annyi sincs, amennyi az összes adaghoz elég lenne.
Ha van a halban haltej, az max annyira elég, hogy a tulaj, meg a családja, vagy valami vip vendég megeszi, akár a levesbe, akár rántva.
(Vagy a szakács letagadja, hogy volt benne, és megeszi ő! :D))
Amit a vendégnek adunk, annak egységesnek kell lenni. Az meg kivitelezhetetlen lenne haltejjel.
Ízlés dolga is, hogy ki mennyire szereti a haltejet, vagy az ikrát, de az sem mellékes, hogy sokan azért, mert a gondolattól viszolyognak, hogy a hal "tökét" "tojásait" megegyék, erre jó példa a kérdező is, aki szerint undorító a haltej.
Van a másik oldal, akik szerint a legfinomabb része a halnak, ráadásul abban szálka sincs.
Az tehát a szakácsra van bízva, hogy bele teszi-e a halászlébe a haltejet, hal ikrát, feltéve ha tan a vásárolt halban megfelelő érettségi állapotban.
Az éttermekben azért nem kap a vendég haltejet, ikrát a halászlébe, mert egyrészt nem mindeni szereti azt, másrészt meg olyan csemege, amihez, ha hozzájutnak kétséges, hogy kidobnák a konyhán dolgozók.
No és az ára sem arra utal, hogy a haltej konyhai hulladék:
Megjegyzem, a hal árak irreálisan el vannak szállva, fölöslegesen sopánkodnak hogy kevés halat eszik a magyar, amíg az itthon termelt hal a legdrágább húsok között van.
Lényegesen olcsóbban az import, fagyasztott tengeri halak, egy kiló hazai ponty ára meg ott van a sertés, marha húsok közelében - csodálkoznak hogy nem a pontyot vásárolják meg?
Itthon nagyon szeretjük a haltejet és a halikrát is. Mindkettőből teszünk a halászlébe bőségesen. :)
Általában az éttermekben, ahol van halászlé ott mindig szokott lenni belsőség is hozzá. Külön fel van tüntetve az étlapon és aki szereti az kér bele. Belsőséggel együtt jó a halászlé, szerintem.
Az ilyen halászcsárdákban, halas éttermekben meg főleg szokott lenni belsőség a halászléhez.
Győrben lakok, itt nálunk az éttermekben pl. ezek vannak (nem írom le a teljes étlapot, csak egy pár ételt):
1. Szegedi Halászcsárda Győr: Vegyes hallé - 3010 Ft, Filézett ponty hallé - 3010 Ft, Belsőség - 3000 Ft.
2. Matróz Vendéglő: Pontyhalászlé - 2550 Ft, Harcsahalászlé - 3900 Ft, Belsőség - 800 Ft.
3. Csülöksarok Étterem: Halászlé pontyfilével - 2690 Ft, Halászlé harcsafilével - 2690 Ft, Halászlé belsőséggel - 2690 Ft.
4. Cowalter Étterem: Halászlé pontyhússal - 1600 Ft, Halászlé harcsahússal - 2190 Ft, Halászlé pontyhússal belsőséggel - 2100 Ft.
5. Aranyhal Étterem: Halászlé harcsafiléből - 3290 Ft, Halászlé pontyból
- 2990 Ft, Belsőség - 900 Ft.
6. Fehér Akác Étterem: Pontyhalászlé - 2300 Ft, Harcsa halászlé - 3200 Ft, Halászlé belsőséggel - 3200 Ft.
stb.
:)
11-es vagyok.
Nem úgy mondanám, hogy külön, vagyis igen, ahogy a halat is.
Tehát egy ala-carte megvan a halászlé, halhús, belsőség nélkül, és rendelésre egyesével (vagy ahány adagot akkor rendelnek) főzik bele a halat.
Ponty patkót, vagy harcsa szeletet, vagy belsőséget... vagy készítik el korhely változatban.
Pillanatok alatt megfő, ezért se érdemes előre belefőzni.
Meg azért se, mert ha bele van főzve, nagyon hamar megromlik a lé.
Meg (pláne ha jó sűrű, kocsonyás hidegen,) összetörne a megfőtt hal, amikor kiszednek belőle 1-1 adagot.
Úgyhogy étteremben csak az alap van készen, amit az aprólékból főznek, általában vegyes halból. A betét rendeléskor fő bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!