Sertés. A csülök és a sonka íze eltérő? Egyébként ezek tkp miből vannak, izomból?
Na jó, hát itt alapvető kavarások vannak , nem csak a kérdésben, de a válaszokban is.
Az izom meg a hús az ugyanaz, előbbi biológiai (orvosi) kifejezés, utóbbi meg élelmiszeripari.
De térjünk rá a kérdésre.
Ez így összehasonlíthatatlan, nem egy kategória!
A csülök, az a sertés része, natúron.
Általában csonttal, és bőrrel, egyben árulják, van natúr és füstölt változata is.
Ugyanúgy része a sertésnek, mint pl. a comb, a lapocka, a karaj, a szűzpecsenye, az oldalas, stb stb...
A sonka egy feldolgozott, tartósított, húsipari termék.
Készülhet csülökből is (nagy is finom, csülöksonka)
combból, lapockából, készülhet kis darabban, vagy egyben, készülhet szárítva, vagy füstölve, vagy ötvözve a 2 technológiát.
Kisebb darab húsokból, préselve, készülhet kötözött sonka, vagy másabb technológiával gépsonka.
Úgyhogy ez a kérdés így elég értelmetlen.
A csülök egy nyers, feldolgozatlan tőkehús, amiből különböző ételeket lehet készíteni.
A sonka (száz féle van, úgyhogy ez még egy külön kérdés, hogy a 100-ból mire gondoltál) az egy feldolgozott, étkezésre kész húsipari termék.
#3 a zavart az okozza, hogy a sonka több mindent jelent. Lehet egy feldolgozott élelmiszer, ami többféle húsból lehet, amint te is soroltad, mint pl. ez:
Valamint sonkának hívják ezt is, amin mellesleg rajta szokták hagyni a csülköt is (erre gondolhatott a kérdező is):
Ezt az utóbbit sok helyen sonkának hívják már a sózás-pácolás-füstölés előtt (tehát nyersen) is.
Hadd jegyezzek meg itt valamit a hússal kapcsolatban.
Nem tudom, manapság mennyire használatos még ez a definíció, de nekünk 35 évvel ezelőtt így tanították:
Hús: szűkebb értelemben egy állat vázizomzata, tágabb értelemben minden emberi fogyasztásra alkalmas része.
#3!
Pont ezért akartam ezt tisztázni, hogy érthető legyen.
"Lehet egy feldolgozott élelmiszer, ami többféle húsból lehet, amint te is soroltad,"
Írtad, majd ezek után belinkeltél 2 feldolgozott élelmiszert, hiszen mindkét képen sonka látható, csak ahogy említettem is, ebből nagyon sokféle van, a gépsonkától a szárított Serranoig, sokminden ide tartozik.
Egy közös van bennük, mind feldolgozott élelmiszer!
"Ezt az utóbbit sok helyen sonkának hívják már a sózás-pácolás-füstölés előtt (tehát nyersen) is"
Nagyon helytelenül, nyersen ez még fényévekre van a sonkától!
Maximum sonkának valónak lehet nevezni!
Kb. mint ha a főtt belsőséget, meg nyesedéket, meg rizst, hurkának hívnánk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!