Ki hogyan főzi a csemegekukoricát ill. ki használja fel a főzésnél a bajszát és a csuhét? (Többi a kérdésben)
Én amióta csak az eszemet tudom, úgy főzöm a csemegekukoricát, hogy a csuhé, belsőbb, zsengébb részeit is belefőzőm, és a bajszát is elsősorban az íze miatt. (Az utóbbinak egyébként jelentős gyógyhatást is tulajdonítanak - ráadásul még tea formában is árulják pont emiatt.)
Nálam ez viszont már gyerekkorom óta berögzült dolog. Ugyanis én félig-meddig falun nőttem fel. Ott pedig azt figyeltem meg, hogy a zsenge kukorica csuhéját mindig belefőzték a kukorica közé, és ettől jobb lett az íze. (A fazék alját kibélelték csuhéval majd a csövek tetejére is tettek, hogy azokat ellepje.)
Viszont sokszor fordult elő, hogy a bajuszt nem mindig szedték le teljesen a csövekről. Én pedig sokszor ettem úgy a csöveket, hogy a bajusz még félig-meddig rajta volt. Eleinte idegesített a sok cérna szerű szál a csöveken, de utólag rájöttem hogy egész jó ízt ad a kukoricának. Azán már úgy halásztam ki a szálakat a fazékból és úgy ettem a kukoricacsövek mellé, egy csomóba gyűjtve.
Utólag pedig kitaláltam, hogy mi lenne hogy ha a bajuszt egy csomóba gyűjtenénk, belebugyolálnánk a csuhé közé hogy ne bomoljon ki, azt aztán a csövek alá helyeznénk, a csövek által lesúlyozva és így is főznénk? Amennyiben zsenge, tejes csemegekukoricáról van szó, úgy kb. 10-15 percig, utána a hőt elzárva kb. ugyanennyi ideig párolni a csöveket a főzővízben. (Hogy a bajuszból és a csuhéból kioldódó aromaanyag bele tudjon ivódni a csövekbe.)
Nálam az eredmény ízben egyszerűen fantasztikus lett! Utánanéztem sok helyen, de szinte sehol sem találkoztam azzal, hogy valaki így főzné a kukoricát (azaz csuhéval és bajusszal együtt). Ráadásul - ahogy mondtam, a bajuszt gyakran még külön is veszik, abból pedig "gyógyteát" főznek. A szemekről lehántolt csövekből pedig alaplét (angolul "corn stock" vagy "corn broth") amit aztán mindenféle külön fűszerekkel dúsítanak úgy, hogy a kukorica íze majdhogynem elveszik - ezt az alaplét aztán sokféle módon használják fel - többek között vegán és vegetáriánus ételek készítésénél is.
(Pedig az igazán jó alaplé az, amiben a tejes csemegekukoricán, a csuhéján és a bajszán kívül semmilyen más ízesítő, de még só sincsen. Ugyanis ez a tökéletes kukorica esszencia szerintem - főleg úgy hogy a belefőzött bajusz miatt állítólag még gyógyhatása is van.)
# 1
"a csőből is kifőnek ízanyagok"
Abból IS! Pont erről beszélek. Ezt az ízhatást amúgy csak fokozni lehet a fent leírtakkal.
Amúgy az angol és amerikai konyhában - amikor bármilyen kukoricát tartalmazó ételt készítenek - az általános gyakorlat, hogy egy éles késsel ékszerűen körülmetszik a csöveket, a szemeket ezáltal leválasztva. Az így megmaradt csutkákból készítik aztán az "alaplét".
Pont ugyanígy főzzük mi is, ahogy leírtad. Dédmamámig visszamenően anyai ágon mindenki, apain csak nagymamáig, ott dédszülőm már nem volt.
Szóval nem hinném, hogy egyedi dolog.
Pedig sok főzési tippben így írják, hogy csuhéval és bajusszal együtt.
A csuhét lefejik róla és kibélelik vele a lábast.
Szerintem fontosabb egyébként, hogy kis lángon / kis fokozaton kell főzni (lassan).
3 #
"Pont ugyanígy főzzük mi is, ahogy leírtad. Dédmamámig visszamenően anyai ágon mindenki, apain csak nagymamáig"
👍👍👍😊
4 #
"Pedig sok főzési tippben így írják, hogy csuhéval és bajusszal együtt. Szerintem fontosabb egyébként, hogy kis lángon / kis fokozaton kell főzni (lassan)."
Érdekelne hogy hol található ilyen főzési tipp, amely kifejezetten így ajánlja a kukorica főzését? Ugyanis sajnos én idáig csak azzal találkoztam, hogy simán a lefejtett csöveket főzik meg (mind hazai,mind külföldi receptoldalakon, de lehet hogy én kerestem rosszul rá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!