Ki hogyan főzi a csemegekukoricát ill. ki használja fel a főzésnél a bajszát és a csuhét? (Többi a kérdésben)
Én amióta csak az eszemet tudom, úgy főzöm a csemegekukoricát, hogy a csuhé, belsőbb, zsengébb részeit is belefőzőm, és a bajszát is elsősorban az íze miatt. (Az utóbbinak egyébként jelentős gyógyhatást is tulajdonítanak - ráadásul még tea formában is árulják pont emiatt.)
Nálam ez viszont már gyerekkorom óta berögzült dolog. Ugyanis én félig-meddig falun nőttem fel. Ott pedig azt figyeltem meg, hogy a zsenge kukorica csuhéját mindig belefőzték a kukorica közé, és ettől jobb lett az íze. (A fazék alját kibélelték csuhéval majd a csövek tetejére is tettek, hogy azokat ellepje.)
Viszont sokszor fordult elő, hogy a bajuszt nem mindig szedték le teljesen a csövekről. Én pedig sokszor ettem úgy a csöveket, hogy a bajusz még félig-meddig rajta volt. Eleinte idegesített a sok cérna szerű szál a csöveken, de utólag rájöttem hogy egész jó ízt ad a kukoricának. Azán már úgy halásztam ki a szálakat a fazékból és úgy ettem a kukoricacsövek mellé, egy csomóba gyűjtve.
Utólag pedig kitaláltam, hogy mi lenne hogy ha a bajuszt egy csomóba gyűjtenénk, belebugyolálnánk a csuhé közé hogy ne bomoljon ki, azt aztán a csövek alá helyeznénk, a csövek által lesúlyozva és így is főznénk? Amennyiben zsenge, tejes csemegekukoricáról van szó, úgy kb. 10-15 percig, utána a hőt elzárva kb. ugyanennyi ideig párolni a csöveket a főzővízben. (Hogy a bajuszból és a csuhéból kioldódó aromaanyag bele tudjon ivódni a csövekbe.)
Nálam az eredmény ízben egyszerűen fantasztikus lett! Utánanéztem sok helyen, de szinte sehol sem találkoztam azzal, hogy valaki így főzné a kukoricát (azaz csuhéval és bajusszal együtt). Ráadásul - ahogy mondtam, a bajuszt gyakran még külön is veszik, abból pedig "gyógyteát" főznek. A szemekről lehántolt csövekből pedig alaplét (angolul "corn stock" vagy "corn broth") amit aztán mindenféle külön fűszerekkel dúsítanak úgy, hogy a kukorica íze majdhogynem elveszik - ezt az alaplét aztán sokféle módon használják fel - többek között vegán és vegetáriánus ételek készítésénél is.
(Pedig az igazán jó alaplé az, amiben a tejes csemegekukoricán, a csuhéján és a bajszán kívül semmilyen más ízesítő, de még só sincsen. Ugyanis ez a tökéletes kukorica esszencia szerintem - főleg úgy hogy a belefőzött bajusz miatt állítólag még gyógyhatása is van.)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
# 1
"a csőből is kifőnek ízanyagok"
Abból IS! Pont erről beszélek. Ezt az ízhatást amúgy csak fokozni lehet a fent leírtakkal.
Amúgy az angol és amerikai konyhában - amikor bármilyen kukoricát tartalmazó ételt készítenek - az általános gyakorlat, hogy egy éles késsel ékszerűen körülmetszik a csöveket, a szemeket ezáltal leválasztva. Az így megmaradt csutkákból készítik aztán az "alaplét".
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Pont ugyanígy főzzük mi is, ahogy leírtad. Dédmamámig visszamenően anyai ágon mindenki, apain csak nagymamáig, ott dédszülőm már nem volt.
Szóval nem hinném, hogy egyedi dolog.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Pedig sok főzési tippben így írják, hogy csuhéval és bajusszal együtt.
A csuhét lefejik róla és kibélelik vele a lábast.
Szerintem fontosabb egyébként, hogy kis lángon / kis fokozaton kell főzni (lassan).
3 #
"Pont ugyanígy főzzük mi is, ahogy leírtad. Dédmamámig visszamenően anyai ágon mindenki, apain csak nagymamáig"
👍👍👍😊
4 #
"Pedig sok főzési tippben így írják, hogy csuhéval és bajusszal együtt. Szerintem fontosabb egyébként, hogy kis lángon / kis fokozaton kell főzni (lassan)."
Érdekelne hogy hol található ilyen főzési tipp, amely kifejezetten így ajánlja a kukorica főzését? Ugyanis sajnos én idáig csak azzal találkoztam, hogy simán a lefejtett csöveket főzik meg (mind hazai,mind külföldi receptoldalakon, de lehet hogy én kerestem rosszul rá).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!