Milyen kaják, amiket nem szeretsz, és van konkrét oka amiért nem? Leírnád miért?
Tatárbifsztek, plusz a nyersen hagyott steak, amiből folyik a vér (nem jut eszembe a neve, éppen csak a külseje megpirítva).
Oka is van: disznóvágáskor apósoméknál volt egy szomszéd, aki konkrétan megivott egy bögre vért frissen, habosan. Azt hittem, nem jól látok. Még most is kiráz a hideg tőle. Hogy lehet ezt meginni?
Undorodom a kis, kerek dolgoktól. Fóbiának nevezhetnénk.
Ezért nem eszek meg semmit, ami kicsi és "szabályosan" kerek: pl. áfonya, szőlő. Ha feldolgozva vannak valamiben, és már nem felismerhetőek formailag, akkor viszony semmi bajom velük. Tehát nem az ízük a gond.
Konkrétan annyira fóbiás undorom van tőlük, hogy ha le van valahol pottyanva a földre, nagy nehézségek árán tudom felvenni. Nem ugyanaz az élmény, mintha egy "normálisan" undorító dolgot kell felszedni, pl kutya után a gumit...
Ja, és tudom, hogy nem vagyok normális, de ez jutott.
13.! 12-es vagyok. Meg tudlak érteni. Az ilyesmiről nem tehet az ember, és a fene tudja, mitől alakul ki. Egy ismerősöm pl. képtelen megfogni az őszibarackot, mert szőrös. Ennek pszichés oka van és tényleg nem tehetsz róla. Mások furcsállják - gondolom én -, de tényleg létezik ilyen, mert tapasztaltam az ismerős által.
A kérdésre már válaszoltam, bocs,hogy nyilvánosan írtam a 13-as válaszolónak.
Normális vagy, vannak különböző fóbiák. Én a vastaglábú pókoktól irtózom. Nekem tökmindegy, hogy félcentis, vagy 5. :)
Mindenféle szerv pl. máj. Az állag, meg maga a tudat is.
Egyedül a libamáj kivétel, de az egyedülálló ízre, nem olyan fura mint a többi.
(Persze nem minden hónapban eszem.)
Meg minden ami:
-Rágós (húsfélék)
-Gumis (szintén)
-Kocsonyás
(Igen, a puding sem a kedvencem)
Semmiféle halat nem tudok megenni.
Nem azért, mert már otthon sem ettem gyerekkoromban. Mindenki más szerette, csak én nem. Kiskoromtól fogva.
Valaki mesélte nekem, hogy ha van valami étel, amit nem szeretsz, kimutatható egy minimális allergia érzékenység rá. Kicsit érdekes :)
Én a mákot és az olivabogyót nem bírom megenni, rosszul leszek az ízüktől.
Előre bocsájtanám, hogy nálam ez neurodivergencia, nem válogatósság. Bizonyos dolgok textúráját, ízét nem bírom elviselni.
A textúra abszolúte az adott dolog állapota illetve elkészítése, az érzetével van bajom első sorban.
Nem szeretem az olyan gyümölcsöt, amiben meglepetés magok vannak.
Pl szőlő, narancs, madarin, grapefruit esetén a mag csak úgy benne van a gyümölcs húsában, és ha ráharapok vagy a mag a szám belsejét éri attól rosszul vagyok.
Ha az alma, körte, görög dinnye,kásás, darabok vannak benne mint a birsalmában.
Nem szeretem a belsőségeket, különösen pl a májat, tüdőt és a vesét, mert mindig olyan érzésem van, mintha valami akvárium szűrőjét enném, vagy a porszívó porzsákját amiben fennakadnak a szennyeződések.
Ezen kívül nem szeretem az apróra darált húsokat, pl parizer és virsli, húsos ravioli, mert nem tudom mi van benne, zavar, hogy ilyen amorf állati eredű pép.
De pl steak, sonka, sushi, sashimi a kedvenceim.
Nem szeretem a bárányt, mert faggyús, pézsmás íze és szaga van, érzem rajta azt az istálló ízt.
Nem szeretem a szétfőzött zöldséget, amikor már szürke és szétesik. A friss, roppanós zöld, épp csak megpárolt brokkolit, kelbimbót, zöldbabot, spenótot, spárgát viszont imádom. Szétfőzve, amikor már esik szét és szürke, ki nem állhatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!