Hogy kell mignont készíteni?
Van bevált mignon receptetek? Ami hasonló a cukrászdaihoz? Nem neteset keresek, hanem olyat amit valaki már próbált és be is vált.
Köszi
Házi csokis mignon (gluténmentes is lehet) recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
Kb. 24 darabhoz:
1 db négyszögletes, kb. 20*30*4-5cm-es kakaós piskótalap
A krémhez:
2 tojás
2 tojássárgája
20 dkg cukor
20 dkg vaj
3ek cukrozatlan kakaópor
A mázhoz:
20dkg tortabevonó csoki
5dkg vaj
Elkészítés:
Elöször elkészítjük a vajkrémet, ehhez a cukrot a tojássokkal gőz fölött sűrűre főzzük, majd levesszük és kihűlésig pár percenként átkeverjük. Ekkor hozzádolgozzuk a kakaóporral elkevert puha vajhoz, majd behűtjük.
A piskótát kb. 5*5cm-es kockákra vágjuk, a derekukat elvágjuk, a krémmel vastagon (1cm) megkenjük, majd hűtőben pihenni hagyjuk.
Ha a piskótakockák már megdermedtek, elkészítjük a mázt, a csokit a vajjal mikróban vagy gőz felett összeolvasztjuk és a piskótakockákra kenjük. Sajnos önteni csak túl melegen lehetne, inkább kenni kell, így viszont a külseje nem lesz mignon-szerű, csak az íze.
Tanácsok:
Nagyon finom, de eléggé időigényes süti, érdemes többen nekiállni egy nagyobb adagnak, mert hamar elfogy!
A piskótalapot elkészíthetjük házilag vagy meg is vehetjük. Az előbbihez kell:
6 tojás
6ek porcukor
6ek liszt
1ek cukrozatlan kakaópor
késhegynyi szódabikarbóna
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, beletesszük a cukrot , majd egyenként a tojássárgákat és tovább habosítjuk. Amikor kemény, fakanállal óvatosan beleforgatjuk a szódabikarbónával és kakaóval elkevert lisztet és sütőpapírral bélelt formában, előmelegítetett, kb. 180C-os sütőben megsütjük.
A gluténmentes verzióhoz kell:
5 tojás
15dkg porcukor
3 tasak (12dkg)csokis gluténmentes pudingpor
Készíteni ugyanúgy kell, a sütést itt is 180C-on kezdjük, csak 5 perc után 150C-ra mérsékeljük, még úgy 15 percig.
A máz még tökéletesítésre vár, a hagyományos fondant kakaóval színezni még nem próbáltam.
EZ NEKEM BEVÁLT
Csokoládés mignon
Hány személyre:
» 4 tojás
» 5 dkg vaj
» 10 dkg cukor
» 6 dkg csokoládé
» 6 dkg liszt
» 2 dkg mandula
» pohárka rum
» 15 dkg baracklekvár
» 25 dkg fondán
» kevés fahéj
Keverjük el a vajat 6 dkg porcukorral, míg habos nem lesz. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, egy kiskanál kakaót, az előre felolvasztott csokoládét, és a kis fahéjat. A fehérjékből a maradék cukorral verjünk kemény habot és adjuk a többihez. Keverjük még hozzá a ledarált mandulát és a lisztet. Öntsük bele tepsibe és lassan süssük meg. Bortísuk lisztezett felületre és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a lekvárhoz a rumot, vágjuk ketté a tésztát és kenjük be az egyik felét a lekvárrral. Tegyük vissza rá a tetejét, és daraboljuk egyforma nagyságú szeletekre. Mártsuk bele a fondánba, és szikkadás után tegyük mignon-hüvelybe.
Gyors puncsos mignon recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
A tésztához:
2-3 evőkanál tej
2 evőkanál kakaópor
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 kávéskanál puncs aroma
4 tojás
A rumos mazsolához:
10 dkg mazsola
½ dl rum
A sziruphoz:
0,5 dl 100%-os narancslé
kb. 1-2 evőkanál rum
A mázhoz:
1 tojásfehérje
20-25 dkg porcukor
½ kávéskanál puncsaroma
néhány csepp piros ételfesték
A tepsi előkészítéshez:
kevés puha vaj és finomliszt
A díszítéshez:
cukrozott narancshéj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és a minimuffin-tepsi 24 horpadását alaposan kivajazzuk, kilisztezzük. A rumos mazsolához a mazsolát beleszórjuk egy kis edényben, ráöntjük a rumot, és ha nem lepné el, kevés vízzel kipótoljuk. Ezután nagy lángon felforraljuk, majd ahogy rottyant néhányat, levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a kakaóporral egy közepes méretű tálban, magunk mellé készítjük, majd a puha vajat, a cukrot és a puncs aromát robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjuk egy nagy méretű keverőtálban. Ebbe egyenként beledolgozzuk a tojásokat, aztán a gépet lassú fokozatra kapcsoljuk, és a cukros-vajas-tojásos masszába belekeverjük a sütőporos-kakaós lisztet, majd a tejet is beleforgatjuk egy fakanállal.
A kész tészta arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, aztán a rumos mazsolát leszűrjük -a rumot félretesszük-, és igazságos elosztásban rászórjuk a muffinokra. A mazsolaszemeket érdemes ilyenkor kicsit belenyomkodni a tésztába, hogy rendesen elvegyüljenek.
A mini muffinokat kb. 20 perc alatt megsütjük, és még langyosan több helyen megszurkáljuk őket egy tűvel. Jöhet a gyors szirup: összekeverjük a leszűrt rumot és a narancslevet, majd megkóstoljuk, és ízlés szerint kiegészíthetjük még egy kevés rummal, hogy a végeredmény még mámorítóbb legyen. A sziruppal meglocsoljuk a megszurkált mini muffinokat, és félretesszük őket, amíg ki nem hűlnek. Ez hamar megy, mert apró termetű sütikről van szó.
A mázhoz a tojásfehérjéből habot verünk, aztán hozzákeverjük a puncsaromát és annyi porcukrot, hogy jó sűrű legyen. Ezután belecsepegtetünk kevés piros ételfestéket, alaposan eldolgozzuk, és a kihűlt muffinokra teáskanál segítségével szép rózsaszín sipkákat varázsolunk. Végül mindegyiket feldíszítjük egy-egy kocka, cukrozott narancshéjjal.
Mi a cukrászatban összetörtünk piskótát,mindegy hogy csokis vagy fehér.tettünk hozzá baracklekvárt,annyit hogy gyúrható legyen,rumaromát,kakaóport.
Nagy téglalappá alakítottuk,felvágtuk kockákra és csokiba mártottuk.
Maszatka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!