Hogy lehet elkeszitetni a zserbot?
Zserbó szelet
Hozzávalók kb. 36 szelethez:
# A tésztához:
# 35 dkg liszt
# 1 tojás
# 5 dkg cukor
# 20 dkg sütőmargarin
# 1 dl tej
# 1 dkg élesztő
# csipetnyi sütőpor
# A töltelékhez:
# 12 dkg darált dió
# 12 dkg cukor
# 20 dkg lekvár
# A bevonathoz:
# 4 evőkanál kakaó
# 4 evőkanál cukor
# 5 dkg vaj
# 1 evőkanál tojásfehérje
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc). A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverjük a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Ha kihűlt hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk.
Zserbó (Gerbeaud) szelet
Hozzávalók: 50 dkg liszt,20 dkg vaj,5 dkg porcukor,2 dkg élesztő,2 db tojássárgája,1-1,5 dl tej,kicsi só,20 dkg darált dió,20 dkg kristálycukor,1 db citrom reszelt héja,1csg vaníliáscukor,kicsi fahéj, 50 dkg baracklekvár,10 dkg tortabevonócsoki
A vajat,lisztet elmorzsoljuk,majd hozzáadjuk a sót,porcukrot,tojássárgáját,az élesztőt belemorzsoljuk és annyi tejet adunk hozzá,hogy gyurmaszerüen gyúrható tésztát kapjunk. Lehetőleg előző nap gyúrjuk be a tésztát,és nylonnal letakarva hűtőbe tesszük.Másnap átgyúrjuk és négy részre osztjuk.Ha aznap gyúrjuk be akkor az élesztőt a tejbe oldjuk fel és úgy adjuk a tésztához,majd legalább egy órát pihentessük hűtőszekrényben.
A darált diót a kristálycukorral,citomhéjjal,fahéjjal,vaníliás cukorral összekeverjük,Ha kemény nagyon a lekvárunk,akkor kevés hidegvízzel sűrűre keverjük.Egy darab tésztát kinyújtunk egy kb 30x30 cm-es tepsibe,majd a lekvár harmadával megkenjük és a diótöltelék harmadát is rászórjuk egyenletesen.Ezután a többi tésztát és tölteléket is ugyanígy rétegezzük.Kb 30-40 percig meleg helyen kelesztjük,majd villával sűrűn megszurkáljuk.180-190 C fokos sütőben kb 30-35 percig sütjük.Ha nagyon pirulna a teteje egy vastag papírral takarjuk le.Egy késsel körülvágjuk a tepsi szélénél és egy rácsra borítva kihűtjük.A tepsivel érintkező oldalát vékonyan megkenjük lekvárral,majd a csokoládét vízgőz fölött megolvasztva 1-2 evőkanál étolajjal hígítjuk és a zserbóra kenjük.mikor megdermedt a csoki kis téglalap alakúra vágjuk,melegvízbe mártott késsel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!