Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A sót mikor kell hozzátenni a...

A sót mikor kell hozzátenni a tojásrántottához?

Figyelt kérdés
Hallottam sokfélét már, hogy felverés előtt jó hozzátenni, felverés után, sütés közben, sütés után, tálaláskor, de olyan is volt, aki azt mondta, hogy egyáltalán nem kell bele só.

2022. jún. 6. 19:00
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
92%
Rántottánál sütés előtt, tükörtojásnál sütés után.
2022. jún. 6. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/22 A kérdező kommentje:
Én most direkt kipróbáltam és amikor felverés előtt hozzáadtam a sót, akkor a fehérjéje valóban elkezdett elfolyósodni. Felverve sokkal vizesebb állaga volt és nem habzott annyira, mint a sótlan verzió. Tehát akkor ezt a verziót legalább leteszteltem, biztosan mondhatom, hogy a só megváltoztatja az állagot.
2022. jún. 6. 22:52
 13/22 anonim ***** válasza:
71%
Nagy tojászabáló vagyok, kipróbáltam mindent, nekem a Vegeta jött be, sütés előtt összekeverve. Illetve ha van a környékeden piac akkor a lengyelek árulnak valami nagyon fincsi sós fűszerkeveréket, de arról sajna most nem találtam képet.
2022. jún. 6. 23:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/22 anonim ***** válasza:
38%

Azért nem kellett volna a tökhöz hasonlítani, de igaza van a Kérdezőnek és akitől hallotta... tehát a só vízelvonó hatású, így MINDENNEK megváltoztatja az állagát, úgy a zöldségeknek (pl.fokhagymát péppé marja), mint a húsoknak (marinálás esetén fontos folyamatokhoz kell) vagy a tojásnak (azt is "szétcsapja", lágyítja). Nyugodtan ki lehet próbálni, ugyanazt fogjátok tapasztalni, mint a Kérdező.

Én úgy szoktam, hogy először minden nélkül felverem a tojást és utána a sóval is. Megvárom azt a pár másodpercet míg eléri az állagváltozást (még a színe is sötétebb lesz) utána rántom. De a főzésben nincs olyan hogy "kell", mindenki úgy csinálja ahogy szereti, ahogy szokta, ahogy kitapasztalta stb.,semmi nem szentírás, sőt szerintem fontos szempont a sokszínűség és a kreativitás.

2022. jún. 7. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/22 anonim ***** válasza:
80%
Elején, mikor kikevered, hogy bele olvadjon, másképp nem lesz finom.
2022. jún. 7. 17:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/22 anonim ***** válasza:
93%
Igazából akármilyen tojás, feltörés után már a sóval keverd össze.
2022. jún. 7. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

" ezt a verziót legalább leteszteltem"


Oké, de a végeredményt is?

Mert így is úgy is megsül az egész, úgy ahogy van. és azt meg én teszteltem le másik ötszáz alapanyagon, hogy a hőbehatás százszor durvább behatás, mint a sózás. Tehát kérdés, sütés közben hogy viselkednek a fehérje sejtjei. Mennyire roncsolódnak. Például habos se lesz a végeredmény, akármilyen is volt a felvert tojás az elején!

Szóval... nem egy sült húsról beszélünk, ahol az esetleg kifolyó húsnedvek, szárazabbá, biológiai értelemben szegényebbé tennék az ételt, amennyiben a húsnedvek veszendőbe mennek.

Itt az egész megsül, úgy ahogy van, és maga a sütés mindenképpen megteszi a maga sejtroncsoló hatását, sóval is, meg nélküle is.


Tehát ha megcsinálsz sóval felverve egy rántottát, és épphogy sütés előtt belekeverve a sót egy másik adagot...

mindkét verziót elosztod mondjuk 4 tányérba.

Így lesz 8 kis adag rántottád.


Aztán valaki összeborzolja a tányérokat, akkor egy "vak" teszten a 8-ból hányat fogsz eltalálni, hogy melyik melyik?


Ha megcsinálnád, csak szólok, hogy 50%-ig nulla az eredmény, mert azt a szerencse is elintézi neked.

De ha nincs kedved megcsinálni, akkor elárulom az eredményt, 50% körül lesz! halvány f-god nem lesz róla, melyik melyik.


Maximum a teljesen utólag megsózottat lehet felismerni, mert nem homogén benne a só koncentrátum.

2022. jún. 7. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/22 anonim ***** válasza:
88%

"nem habzott annyira, mint a sótlan verzió."


Még egy gondolat (17-es vagyok)

a rántottánál maximum a homogén állapotot kell elérni, de még ez is megosztó!!!

Sokan inkább a márványos verziót szeretik, mikor épp csak kivan lyukasztva a sárgája, és nagyjából összekeverve a fehérjével.

Ennek egy kidolgozottabb változata, ha teljesen homogénre van keverve, (felverve) a tojás. De itt a vége. Nincs olyan, hogy habosra verjük. Ez nem omlett! Rántottának alapból nem verjük habosra, tehát a rántotta szempontjából irreleváns a kísérletednek ez az észrevétele.



Egyébként hogy a sok okoskodás mellett mondjak neked valami jót is, ha már jó állagú rántottát akarsz csinálni, mondom mire figyelj:

Mennyire kevered el a tojást! (fehérjét sárgájával)

Mennyire forró a zsiradék, mikor beleöntöd!

Milyen gyorsan kevered!!!! (ez talán a legfontosabb)

Mennyi a zsiradék a tojáshoz képest!

Mi az edény anyaga, amiben sütöd! (igen, simán befolyásoló tényező! Más a zománcozott, más a teflon, más az öntött vas)

Meddig sütöd! (mivel sütés után nem hűl olyan gyorsan, hogy azonnal leálljon a sülés, és a keményedés)

Milyen hőmérsékleten sütöd!


Ezek mind erősebb befolyásoló tényezők, mint az, hogy a só mikor kerül bele!

2022. jún. 7. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/22 anonim ***** válasza:
28%
Nem teszek semmibe sót, nem szeretem.
2022. jún. 8. 00:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/22 anonim ***** válasza:
36%
Én a nyers tojást még feltöretlen állapotban szoktam meghinteni sóval, aztán indulhat is a rántottává válás folyamata . Elkészülte után a serpenyőt is meg szoktam sózni, biztos, ami biztos .
2022. aug. 4. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!