A sót mikor kell hozzátenni a tojásrántottához?
Azért nem kellett volna a tökhöz hasonlítani, de igaza van a Kérdezőnek és akitől hallotta... tehát a só vízelvonó hatású, így MINDENNEK megváltoztatja az állagát, úgy a zöldségeknek (pl.fokhagymát péppé marja), mint a húsoknak (marinálás esetén fontos folyamatokhoz kell) vagy a tojásnak (azt is "szétcsapja", lágyítja). Nyugodtan ki lehet próbálni, ugyanazt fogjátok tapasztalni, mint a Kérdező.
Én úgy szoktam, hogy először minden nélkül felverem a tojást és utána a sóval is. Megvárom azt a pár másodpercet míg eléri az állagváltozást (még a színe is sötétebb lesz) utána rántom. De a főzésben nincs olyan hogy "kell", mindenki úgy csinálja ahogy szereti, ahogy szokta, ahogy kitapasztalta stb.,semmi nem szentírás, sőt szerintem fontos szempont a sokszínűség és a kreativitás.
" ezt a verziót legalább leteszteltem"
Oké, de a végeredményt is?
Mert így is úgy is megsül az egész, úgy ahogy van. és azt meg én teszteltem le másik ötszáz alapanyagon, hogy a hőbehatás százszor durvább behatás, mint a sózás. Tehát kérdés, sütés közben hogy viselkednek a fehérje sejtjei. Mennyire roncsolódnak. Például habos se lesz a végeredmény, akármilyen is volt a felvert tojás az elején!
Szóval... nem egy sült húsról beszélünk, ahol az esetleg kifolyó húsnedvek, szárazabbá, biológiai értelemben szegényebbé tennék az ételt, amennyiben a húsnedvek veszendőbe mennek.
Itt az egész megsül, úgy ahogy van, és maga a sütés mindenképpen megteszi a maga sejtroncsoló hatását, sóval is, meg nélküle is.
Tehát ha megcsinálsz sóval felverve egy rántottát, és épphogy sütés előtt belekeverve a sót egy másik adagot...
mindkét verziót elosztod mondjuk 4 tányérba.
Így lesz 8 kis adag rántottád.
Aztán valaki összeborzolja a tányérokat, akkor egy "vak" teszten a 8-ból hányat fogsz eltalálni, hogy melyik melyik?
Ha megcsinálnád, csak szólok, hogy 50%-ig nulla az eredmény, mert azt a szerencse is elintézi neked.
De ha nincs kedved megcsinálni, akkor elárulom az eredményt, 50% körül lesz! halvány f-god nem lesz róla, melyik melyik.
Maximum a teljesen utólag megsózottat lehet felismerni, mert nem homogén benne a só koncentrátum.
"nem habzott annyira, mint a sótlan verzió."
Még egy gondolat (17-es vagyok)
a rántottánál maximum a homogén állapotot kell elérni, de még ez is megosztó!!!
Sokan inkább a márványos verziót szeretik, mikor épp csak kivan lyukasztva a sárgája, és nagyjából összekeverve a fehérjével.
Ennek egy kidolgozottabb változata, ha teljesen homogénre van keverve, (felverve) a tojás. De itt a vége. Nincs olyan, hogy habosra verjük. Ez nem omlett! Rántottának alapból nem verjük habosra, tehát a rántotta szempontjából irreleváns a kísérletednek ez az észrevétele.
Egyébként hogy a sok okoskodás mellett mondjak neked valami jót is, ha már jó állagú rántottát akarsz csinálni, mondom mire figyelj:
Mennyire kevered el a tojást! (fehérjét sárgájával)
Mennyire forró a zsiradék, mikor beleöntöd!
Milyen gyorsan kevered!!!! (ez talán a legfontosabb)
Mennyi a zsiradék a tojáshoz képest!
Mi az edény anyaga, amiben sütöd! (igen, simán befolyásoló tényező! Más a zománcozott, más a teflon, más az öntött vas)
Meddig sütöd! (mivel sütés után nem hűl olyan gyorsan, hogy azonnal leálljon a sülés, és a keményedés)
Milyen hőmérsékleten sütöd!
Ezek mind erősebb befolyásoló tényezők, mint az, hogy a só mikor kerül bele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!