Próbáltátok a tejbegrízt gríz helyett lisztel sűríteni?
Besamel nem lenne, az másként készül.
Rossz nem lenne ízre, mert a liszt és a gríz ugyanaz más szemcsemérettel.
Ennek ellenére feltehetöen nem esne jól, mert túl síma, jellegtelen lenne az állaga.
"Besamel nem lenne, az másként készül."
Ha jól tudom csak annyiban hogy abban vaj is. A többi már csak felturbózás.
5-ös, (3-mas vagyok) sőt, tovább megyek, létezik a tejbegríznek olyan alternatív változata, ahol a gríz meg van pirítva vajban, majd forró tejjel felöntve 1-2 perc alatt készrefőzve.
Ezt kiöntik tepsibe, kihűlés után felkockázva tálalják.
... a sima állag meg a pudingra is vonatkozik és az meg jó. :)
De ettől eltekintve én se hinném, hogy ez a lisztes cucc jó lenne.
#9!
Irmik (helvasi) . Török desszert. Lehet bele főzni pirított magvakat, vagy aszalt gyümölcsöt.
Sokfelé kering "recept" a neten, de ezeket rendszerint egymásról másolják, így ha 1 rossz, az összes rossz. És általában az.
Pl. a vajat érdemes felesben használni olajjal, vagy margarinnal, hogy ne égjen meg, mert mire a dara megpirul, addigra a sima vaj, könnyen megég.
Zsiradékból jóval több kell, mint amit a netes receptek általában írnak. Annyi kell, hogy könnyen tudjon pirulni a dara.
Folyadékból pedig 6-szor annyi deci, mint ahány deka a dara.
Nem tévedés! Nem dupla, meg 3-szoros!
Igaz, így egy kicsit tovább kell főzni, de ha kihűl, így is összeáll. lehet látni, meddig kell főzni. Mondjuk így nem 1-2 perc, hanem 4-5. kb.
De 6-szoros mennyiséggel éred el azt, hogy ne legyen beton sűrűségű, és ne benned dagadjon meg, miután megetted.
Szerintem a vajat margarinnal érdemes felesben használni, mert hűlés közben (az olajjal ellentétben) az is megdermed, így elősegíti, hogy összeálljon.
Úgy is lehet, hogy alapból formákba öntöd ki, majd ha teljesen kihűlt, kiborítod. Teljesen meg kell dermednie, ahhoz, hogy fel tudd vágni, nem elég ha csak nagyjából lehűl, jó, ha egy fél napot a hűtőben tölt.
Az aszalt gyümölcsös verzió mellé gyümölcsmártást, a pirított magvas mellé csokimártást is lehet tenni, vagy karamell öntet is illik hozzájuk, ez opcionális. Natúron is jó. 6-szoros folyadék mennyiséggel nem túl száraz, tömör, öntet nélkül is jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!