Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bevált puncsszelet, vagy...

Bevált puncsszelet, vagy puncs alagút receptet írnátok?

Figyelt kérdés
2010. szept. 17. 13:38
 1/1 anonim ***** válasza:
34%

PUNCS SZELET

Hozzávalók a tésztához (egy közepes, 25 x 35 cm-es tepsihez):

Fél kiló finomliszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2-3 deci tej, egy csipet só.

A töltelékhez:

10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dl rum + 1 dl víz (vagy 2 dl vízben feloldott 2-3 kiskanál rumaroma), a kakaó minőségétől függően 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3-4 evőkanál szitán áttört meggylekvár (vagy sárgabaracklekvár).

A tetejére: 15 dkg porcukor, meggyszörp vagy pár csepp ételfesték.


Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, és összemorzsoljuk a vajjal. Ezután a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három részre osztjuk, és három lapban külön-külön megsütjük.

A töltelékhez a vajat kikeverjük a cukorral, kakaóval és a lekvárral. Az egyik megsült tésztalapot apróra tördeljük, és leöntjük a vízzel elkevert rummal. Hagyjuk, hogy a tészta magába szívja a rumot. (A másik két lapot is körbevághatjuk, hogy szép legyen a szélük, és a leeső darabokat a töltelékhez keverhetjük.) A vajas keveréket egybeforgatjuk a rumos tésztadarabkákkal.

Az egyik megmaradt süteménylapot egy tálcára tesszük. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik lappal, és óvatosan lenyomogatjuk.

A bevonathoz a porcukrot egy tálba öntjük és apránként, szinte cseppenként piros ételfestékkel megfestett vizet vagy piros színű szörpöt öntünk, éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne túl folyékony. A vízzel a cukrot jól kikeverjük. (A vizet azért kell nagyon óvatosan adagolni, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)


A süteményt ezzel a mázzal vonjuk be. Mikor a máz szilárdulni kezd, éles késsel jelöljük be a szeletek helyét. Ezután hagyjuk a süteményt legalább egy éjszakán át állni, hogy az ízek összeérjenek.



Én ezt ismerem és ez bevált.

2010. szept. 17. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!