Bevált puncsszelet, vagy puncs alagút receptet írnátok?
PUNCS SZELET
Hozzávalók a tésztához (egy közepes, 25 x 35 cm-es tepsihez):
Fél kiló finomliszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2-3 deci tej, egy csipet só.
A töltelékhez:
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dl rum + 1 dl víz (vagy 2 dl vízben feloldott 2-3 kiskanál rumaroma), a kakaó minőségétől függően 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3-4 evőkanál szitán áttört meggylekvár (vagy sárgabaracklekvár).
A tetejére: 15 dkg porcukor, meggyszörp vagy pár csepp ételfesték.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, és összemorzsoljuk a vajjal. Ezután a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három részre osztjuk, és három lapban külön-külön megsütjük.
A töltelékhez a vajat kikeverjük a cukorral, kakaóval és a lekvárral. Az egyik megsült tésztalapot apróra tördeljük, és leöntjük a vízzel elkevert rummal. Hagyjuk, hogy a tészta magába szívja a rumot. (A másik két lapot is körbevághatjuk, hogy szép legyen a szélük, és a leeső darabokat a töltelékhez keverhetjük.) A vajas keveréket egybeforgatjuk a rumos tésztadarabkákkal.
Az egyik megmaradt süteménylapot egy tálcára tesszük. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik lappal, és óvatosan lenyomogatjuk.
A bevonathoz a porcukrot egy tálba öntjük és apránként, szinte cseppenként piros ételfestékkel megfestett vizet vagy piros színű szörpöt öntünk, éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne túl folyékony. A vízzel a cukrot jól kikeverjük. (A vizet azért kell nagyon óvatosan adagolni, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)
A süteményt ezzel a mázzal vonjuk be. Mikor a máz szilárdulni kezd, éles késsel jelöljük be a szeletek helyét. Ezután hagyjuk a süteményt legalább egy éjszakán át állni, hogy az ízek összeérjenek.
Én ezt ismerem és ez bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!