Mitől lett túl kemény a keksz?
Sziasztok!
Egy egyszerű csokidarabos vanília kekszet készítettem, de rettentő kemény lett. A recept szerint a végeredménynek egy belül puha, enyhén rágós keksznek kéne lennie.
A sütőből kivéve, a még mindig meleg kekszet megkóstoltam és pont olyan volt, mint amilyennek a recept írta. Azonban miután kihűltek, egytől egyig úgy megkeményedtek, hogy egy sziklát is fel tudnék velük hasítani.
Erről a receptről rengeteg pozitív dolgot olvastam. Sokan dícsérték, hogy milyen jó, hogy még másnap is puha a keksz ezért mertem kipróbálni.
Alapjáraton nem vagyok egy konyhatündér, de egy egyszerű keksznél csináltam már bonyolultabb süteményt eredményesen, így azt gondolom, magával a receptel van a probléma.
Tudna valaki segíteni?
Recept:
1 bögre kenyérliszt
2/3 bögre finomliszt
1 csipet só
2 teáskanál sütőpor
1/2 bögre olvasztott vaj
1 bögre barna cukor
1,5 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál instant kávé
1 teáskanál vanília aroma
1 tojás + 1 tojássárgája
A sütőt előmelegíteni, 180 fokon kb 10 percig sütni.
Az egyetlen egy dolog, amit kihagytam a receptről az a kenyérliszt. Ahelyett is finomlisztet használtam, de elméletileg emiatt még puhának kellett volna lennie a keksznek. Legalábbis néhány visszajelzés szerint.





Valószínüleg túlsütötted, ha frissen kivéve még jó volt.
Vagy a höfok túl magas (ha normál sütöre van megadva, neked meg légkeveréses van, akkor kb 20 fokkal kevesebbre kell állítani), vagy a sütöd melegebbre füt, mint amit mutat (sütöhömérövel lehet ellenörizni), vagy a 10 percet nem pontoisan tartottad be, és 12 vagy több perc lett belöle.
Az ilyen tipusú kekszek akkor készek, ha még majdnem nyersnek tünnek, tapintásra egész puhák, a kihülés közben ugyanis még keményedben.





Túlsütötted, az biztos. Ha sutobol kiveve epp nyersnek tunik, akkor lesz pont jo.
Tedd legmentes dobozba, melle egy fel alma vagy egy szelet kenyer es 24 ora utan megpuhul
Köszönöm a válaszokat, valószínűleg a túlsütés lehetett akkor a probléma.
2-es és 4-es, a skz hashtag nem véletlen. Felix keksz receptjét csináltam meg. Reméltem, hogy a hashtagg-el több ember látja a kérdésem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!