Nem érzem a sót főzés közben. Van még ezzel így valaki?
Nem vagyok covidos és nem is voltam, ha kicsit kihűl az étel, akkor már érzem az ízt rendesen.
Évek óta problémám ez.
Vagyok így vele néha!
Kicsit többet tegyél ki egy tányérba (abban gyorsabban hűl, egy vastagabb falú hideg porcelánban gyorsan kihűl) és ha több, jobban koncentrálódik az íze. Meg te is koncentrálj jobban az ízekre!
Meg mondjuk van egy pörkölt, akkor ne csak a szaftot, vagy csak a húst kóstold!
A szaft szinte végig sósabb, mint a hús, a hús, még teljes felpuhulás után is képes felszívni némi sót.
Szóval ha a húst kóstolod, érezheted sótlannak, miközben a szaft elég sós, és 1 órán belül átvenné a hús is, de ha rásózol, akkor az már túl sok lesz.
Minden esetre én erre jöttem rá, kicsit többet, hidegebben, és jobban odafigyelve kell kóstolni.
Egyébként több dolog miatt se értek egyet a 3-massal. (nem pontozgatok, csak jelzem)
Az egyik, amiről beszéltem is, ha egy húsos ételt főzöl, minél nagyobb darabok a húsok (de zöldségekre is igaz) annál nehezebben járja át teljesen a só. Ha a só nagyját a főzés vége felé rakod bele, azzal csak a szaftot, szószt, vagy a hús külsejét ízesíted, ami már 20 perc után is más lesz 1 óra után is más lesz, másnapra is más lesz.
Ráadásul az étel elkészülte után nagy különbség lesz az esetleges szósz, és a hús belsejének sótartalma között. Előbbi sós, utóbbi sótlan lesz.
Vagy ha előbbi pont jó sós, akkor 1-2 óra állás után az egész étel sótlan lesz.
A másik, hogy a só, ízfokozó hatású.
Minden ízt felerősít. (még az édeset is)
Gondoljuk végig:
Egy ételbe kell mondjuk a són kívül 3-4 fűszer.
Ha a végén raknánk bele a só jelentős részét, addig nem éreznénk rendesen az összes többi fűszer ízét!!!
Túlfűszereznénk, majd mikor a végén beállítanánk a só mennyiségét, brutál erővel törne elő az addig belerakott össze fűszer, aminek a fele is elég lett volna!
Ízesítésnél az egyik legelemibb alapelv, előbb mindig a sót, mert ha az kevés, a többit se érzed!!!!
7-es, ez konkrétan nettó baromság.
Én 2 kezemen nem tudom már összeszámolni hány étteremben főztem, de soha sehol nem volt olyan (nem is lehetne!!!9 hogy só nélkül kellett volna főzni!
Nem moslékgyártó vagyok, hanem szakács! Jót főzök, nem az a munkám, hogy egy ízetlen szart csináljak, és a vendéggel ízesíttessem be!
Ha a vendég annyira primitív egybites barom, hogy kóstolás nélkül utána sóz, az az ő szegénységi bizonyítványa!
Nem létezik ilyen rendszer, amiről beszélsz, hogy a vendég magának ízesít!
És akkor a són kívül mi van a másik 40 ízesítővel?
Villanyrezsót ne toljak ki az asztal mellé, hogy meg is főzze magának?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!