Hogyan süssek kenyeret sütőben? Receptet s kérnék
nincs kenyérformám, sima tepsibe is meg süthetem? nem kell forgatni? nem ég le a teteje?
milyen élesztő kell bele? száraz?
sajnos el kell kezdenünk spórolni és először ezzel kezdeném, hogy nem boltba venném a kenyeret
Anyukám nemrég sütött így kenyeret. Egyszerűen beletette a tepsibe, a tetejére húzott késsel ilyen csíkokat, amik szétjöttek. Olyan lett, mint a bolti, csak kicsit laposabb, mert a tészta szétfolyt.
Nem kell forgatni, viszont kicsivel azelőtt, hogy megsülne, vedd ki és kend meg sima vízzel a tetejét, attól lesz fényes.
A pontos receptet nem tudom, de az biztos, hogy nem száraz élesztő van benne. Valamint hogy ő érzésre csinálja már, liszt, víz, tej, tojás, élesztő, só, talán még kicsi víz van benne. Ennyi.
Viszont mindenképp javaslom, hogy vegyetek egy kenyérsütő gépet. 10000 Ft körül van, de max. 3-4 hónap alatt megtérül. Mi napi egy kiló kenyeret minimum megeszünk, és kb. 80 Ft-ba kerül mindenestül egy kiló. És ha a gép dagasztja, keleszti, akkor nincs vele dolgod, amúgy a kenyérdagasztás nagyon nehéz munka, robotgéppel nem tudod csinálni, mert leég a motorja.
En szoktam sima tepsiben sutni kenyeret. Jobban szeretem mint a gepit.
Fozol kb fel kilo krumplit hejastol, majd miutan kihult meghamozod. Lereszeled. sima lisztet kiteszel a deszkara, hozzateszed a krumplit, es ha van akkor egy evokanal zsirt. ha nincs akkor jo a margarin, vagy vaj is. egy talban felfuttatod az elesztot egy kis langyos tejben cukorral.ezt hozzaadod a liszthez, es elkezded gyurni. nem konnyu melo, de megeri. kb fel ora dagasztas utan lesz jo az allaga. szepen holyagosodjon, es valjon el a kezedtol. en egy olyan labasba szoktam tenni aminek lecsavarozhato a fule. kikened vajjal kilisztezed, es beleteszed kelni a tesztat. Keles utan elomelegitett sutoben megsutod.
köszi
van kenyérsütőgépem de elveszett a használati utasítás nem tudom melyik gomb mire való.
illetve az adagolást sem...
:(
Szia!
Nekünk ez a kedvencünk, soha egy receptből sem sikerült igazi kenyeret sütnöm,csak ebből=)
500g liszt
3 dl víz
1 e. olaj
2,5 g élesztő(nem jó a por)
--------
1 dl vízbe beletesszük az élesztőt egy kis cukorral és felfuttatjuk(én mikróba beteszem egy kicsit).
A lisztet jól megsózzuk és hozzáöntjük az élesztős vizet és a többi vizet, az olajat és ízesítjük kedvünk szerint. Lehet beletenni akármilyen fűszert,sonkát,sajtot, zöldséget...mi magvakat szoktunk beletenni(szotyi,szezám,len,tök-mag).
Ezeket dagasztjuk 10percig.
Meleg helyen kelesztjük egy órán át.Nekem Tupperes kelesztőtálam van,abban csinálom,másban nem tudom mennyi ideig tart.
Átgyúrjuk, megformázzuk és kiolajozott tepsire tesszük(vagy kenyérformába) és még 15 percig hagyjuk pihenni.(Én ilyenkor is mikróba teszem konyharuhával letakarva).A tetejét bevizezzük kicsit és bevagdossuk.
180 fokon sütjük úgy hogy a rács alá egy másik tepsibe vizet teszünk.Akkor jó ropogós héja lesz, és pár nap alatt se lesz szottyos.
Nekem hosszúkás kenyérformám van, amitől szögletes lesz az alja,de jó a sima lapos tepsi is természetesen.nem fog szétfolyni, bár én így eddig csak kétszer csináltam. A mikróba tevést meg úgy értem,hogy benyomom a max fokozatot 2 percre, addig langyosra melegszik és akkor teszem be, különben soha nem kelne meg=)(nem a tésztával mikrózom)
Remélem neked is sikerül,ha kipróbálod akkro sok sikert!=)
Ja és én a robotgéppel dagasztom és egyszer sem lett baja=)
A kenyérsütsset én sem szeretem__:S
Szia!
Én ezt az általam már jópárszor elkészitett kenyeret ajánlom!!
fehérkenyér
hozzávalók:
50 dkg liszt
3dkg friss(!) élesztő
1ek. cukor
1 kk. só
60 ml olaj
2,5 dl langyos víz
Élesztőt felfuttatod 1 dl langyos cukros vizben,közben a lisztet átszitálod.Miután megkelt az élesztő(15 perc) beleöntöd a lisztbe,maradék langyos viz,só,olaj és dagasztógépben alapossan kidolgozni..,én 10 percig szoktam dagasztani,mikor már hólyagos a tészta akkor jó!Keleszteni 1 órát ezután átgyúrni és sütőpapirra tenni a tésztát hosszúkás kenyérformát csinálj v ami tetszik,a tetejét késsel két helyen bevágod és előmelegitett sütőben 190 fokon 30-35 perect sütöd!A sütőbe tegyél egy edénybe(kis tepsi) vizet és igy párában sütöd a kenyeret,igy jobb lesz!!!Ha megsült,a kenyér alját kopogtasd meg és ha kongó hangot ad akkor kiváló!Vizes ecsettel kend meg a végén és hagyd kihűlni.... Jó sütőgetést és Jó étvágyat hozzá!:)
Üdv!
Szia! A legegyszerűbb! Fogsz 50 dkg lisztet, 1 élesztőt, sót, (ha egészségeset akarsz, akkor 1-2 kanál zabkorpát).
Az egészet bedagasztod, tepsibe nyújtod és megsütöd! :)
(Ez egy nagy tepsibe való!)
Ha kisebbet szeretnél, pl zsúrkenyérformába, akkor elég 25-30 dkg liszt és 3 dkg élesztő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!