Búzatortillát nézegetem, 73%-a liszt, mennyi lehet a víz és az olaj?
kb hasonló állagút szeretnék készíteni mint amit a pennyben is árulnak 500ft-ért. ez palacsinta kaliber. a fentieken túl még van benne pár klasszikus vegycucc, ilyet nyilván nem teszek bele, tehát pont ugyanolyan nem is lesz és nem is cél. Csak hasonlót szeretnék liszt víz olaj/vaj keverékéből.
Pl 730g liszthez 270g víz majd pihenni, szétosztani és megolajozva kinyújtani majd megsütni?
Az elsőnek foglama sincs, igenis KELL pihentetni. (A pihentetés meg a kelesztés két teljesen különböző dolog!) Azért kell a pihentetés, mert a lisztszemcsék megduzzadnak, a tészta jobban nyújtható és összességében finomabb lesz.
A víz mennyiségét nem lehet egyértelmüen megmondani, mert sok mindentől függ, puhább levestészta keménységü legyen, mert a pihentetés során még kicsit lágyul. A tésztába nem kell olaj, csak a sütéshez használj valamennyit. (A sütés miatt szerepel az összetevők között)
Szerintem nézz meg pár receptet a neten (videót is), úgy jobban el tudod dönteni, hogyan is a legjobb elkészíteni.
És még egy tipp: ha marad, azt le tudod fagyasztani, hütöben kiengedve és felhasználás elött picit serpenyőben felfoorósítva újra friss lesz.
Erre gondolsz?
375 g liszt
220 ml langyos víz
75 ml olaj
1 tk sütőpor
2 tk só
A tortillához a hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk, megszórjuk kevés lisztel és 10 percig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk és 12 részre osztjuk. Mindegyikből kis gömböt formázunk és 1-2 mm vastag koronggá nyújtjuk. Közben egy serpenyőt felforrósítunk és egyenként kisütjük a tortillákat – a hólyagokat visszanyomkodjuk és mindekét oldalán addig sütjük, amíg elkezd pirulni. A kisült tortillákat forrón nedves konyharuhába tesszük és bebugyoláljuk, így puha marad.
Igen, erre gondoltam. Bár érdekes, mert régebben 250 ml meleg víz kellett (ehhez képest írtam a +10-20 ml-t), és 80 ml olaj, a többi stimmel. Régebben kiírtam a receptet.
Gépbe még sosem tettem a tortilla tésztáját. Régebben kézzel gyúrtam össze gyors mozdulatokkal, most már csak evőkanállal keverem el egy műanyag tálban, az a legegyszerűbb és legtisztább megoldás számomra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!