Melyik napon készíted el a karácsonyi töltött káposztát?
Mindig 24-én főzöm, kb 3 kg jó zsíros (kb 35-40% zsír), vegyes darált húsból.
Recept igazából nincs, max azt tudom leírni, mit teszek bele, de sosem méricskélek semmit.
A húshoz só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, majoranna, reszelt vöröshagyma, fokhagyma, zsír, kb 30 dkg rizs.
A fazék aljában hagymát zsíron üvegesre párolok, ha langyosra hűl, megy rá aprókáposzta (vagy a hasáb megmaradt kisebb levelei), erre pakolom a töltelékeket. Minden sort megszórok vékonyan pirospaprikával elkevert liszttel, rá aprókáposzta. A végén felöntöm vízzel, és addig főzöm, amíg megfő. Forrás után leveszem a lángot, onnantól kezdve kb 2-3 óra alatt kész, ez változó.
24.én készítem.
A kolozsvári szalonnát csíkokra vágom, és száraz serpenyőben kisütöm.
A kisült zsírban megpirítom a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadom az apró szeletekre vágott fokhagymát is.
Egy nagyobb keverőtálba rakom a darált sertéshúst, amihez hozzáadom a főtt rizst, az előzőleg megdinsztelt hagymát, sózom, borsozom, és az őrölt köménnyel meg a fűszerpaprikával fűszerezem. Plusz belekeverem a kisütött szalonnadarabokat. Majd kézzel jól összedolgozom, közben 1 dl vízzel lazítom a masszát.
A savanyú káposztát egyszer átmosom, majd egy nagy edény aljára szórok belőle, amire még dobok pár babérlevelet. Erre a rétegre még jöhet pár szelet kolbász is, és utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta.
Ezután a savanyúkáposzta-levelekbe töltöm a tölteléket, és szépen egy sorba fektetem egymás mellé.
Erre jöhet egy újabb káposztás-babérleveles-kolbászréteg.
Amennyiben maradna a töltelékból, amit már nem tudok betekerni a káposztalevélbe azokból csinálok gombócokat, és ezeket teszem az egész tetejére.
Egy utolsó réteg káposztával fedem be az egészet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát.
Kis lángon 2 órán át főzöm. Majd a végén csinálok egy rántást, ami a következőképpen néz ki. Egy evőkanál zsírt felolvasztok egy kis lábosban, erre szórok egy evőkanál lisztet, és habverővel jól összekeverem. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverek még hozzá, és azonnal a töltött káposzta tetejére öntöm.
Egy fakanál segítségével óvatosan szétoszlatom a rántást a káposztákon, és ezután fogyasztható is.
Tálalásnál a töltött káposzták mellé szedek kolbászt és gombócokat is. A káposzta tetejére pedig halmozom a tejfölt!
Jujuj, valaki nagyon csóró lehet amiért itt pontozgatja le a többiek fincsi receptjeit :D
Üzenem a kis trollnak, hogy attól még itt mi mindannyian jól be fogunk kajálni az általad lepontozott kápikból 😘
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!