Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit lehet csinálni a csicsókából?

Mit lehet csinálni a csicsókából?

Figyelt kérdés
Tudtok valami jó receptet, ötletet?
2008. dec. 13. 18:32
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Csicsóka pogácsa

20dkg főtt csicsóka, 30dkg liszt, 10dkg margarin, 1dkg élesztő megfuttatva, 1dkg só, 1 dl tej, 1db tojás, 1 tojás sárgája kenéshez, 3dkg dióbél. Az anyagokat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk, majd vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejére diót szórunk.

2008. dec. 13. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Héjában sült csicsóka

Csicsókás recepteket keresgélvén az egyik ilyen témájú íráshoz fűzött hozzászólások között bukkantam a következőre:

"Életemben először ettem csicsókát, azt hittem a régi mesékből, hogy az a szegényember eledele. Hát akkor a szegényembernek igen jó ebédjei, vacsorái lehettek. Egy kis fantáziával nagyon klassz vacsorákat lehet kreálni. Kristóf"

Nagyon fején találta a szöget!


Összeszedtem hát a fantáziámat, és tegnap este ezt alkottam a napokban felszedett csicsóka nagyjából (az aprajából meg újabb adag pogácsa lett). A kiinduló gondolat az volt, hogy több krumplis ételt is el lehet készíteni részben vagy egészében csicsókából. S mivel én bő olajban sütve a krumplit se szeretem igazán, héjában sütve viszont hűvös őszi-téli napokon jólesik, ilyen formában tettem egy próbát a csicsókával is.


Egy nagyon egyszerű étel, a héjában sült krumpli mintájára ezúttal csicsókát is sütöttem. Volt egy kevés apró krumplim, azt is a tepsire raktam, meg a csicsókákat is. 200 fokon fél óra kellett nekik (előmelegítés nélkül), hogy járja őket a villa (nyilván méretfüggő a sütési idő). Egy fazékba borítottam a tepsi tartalmát, és lefedve állni hagytam úgy 10 percig. Utána le lehetett húzni a krumplinak is meg a csicsókának is a héját, bár utóbbiét kicsit nehezebben. (Úgy tippelem, hogy fonnyadtabb csicsókánál könnyebben ment volna a dolog.) Az olvasztott, fűszeres vajat most nem kívántam hozzá mártogatónak, inkább csak sóztam egy picit, és tejföllel ettem. A csicsóka ízében és állagában is más volt, mint a krumpli, de nekem bejött! Fogok így sütni máskor is.

2008. dec. 13. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

VEGYES CSICSÓKASALÁTA

3 db csicsóka

1 db zellergumó

3 db sárgarépa

1 db kisebb karalábé

ízlés szerint citromlé, só, méz

kefir

fokhagyma

esetleg apróra vágott póréhagyma

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük vagy csíkokra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, és tálaljuk.

2008. dec. 13. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Csicsókás-krumplis egytál

Mivel a csicsóka gumói elég nagy területen szóródnak szét a töve körül, óhatatlanul is elvágok néhányat az ásóval, mikor szedem. Ráadásul a tőtől távolabbiakat célzom meg inkább, és a közvetlen közelében lévőket otthagyom még egy kicsit, hogy ne haljon meg a növény, hanem ha akar, virágozzon ki. Tudomásom szerint ugyan augusztusban lett volna ennek az ideje, dehát jobb később, mint soha.


Szóval ma is szedtem fel csicsókát, és a vágott meg a szépséghibás gumókból ezt az ételt készítettem azon frissiben:


A csicsókát nem túl nagy kockákra vágtam, és ugyanezt tettem néhány szem krumplival is. Részemről a csicsókát csak alaposan megmostam, de nem hámoztam meg, a krumplit viszont igen. Körülbelül fele-fele arányban voltak, de természetesen ez tetszés szerint módosítható. Mély serpenyőben kevés olajat forrósítottam, majd rádobtam a felkockázott zöldségeket, és időnként átkeverve sütögetni kezdtem. Ekkor még úgy volt, hogy főzelék lesz, de aztán meggondoltam magam (belegondoltam, hogy mennyire nem esne jól se a tejföl, se a kefír, amit rátennék). Inkább egy kis majorannát tépkedtem rá, meg eszembe jutott, hogy három kelbimbó is ott árválkodik még a sufniban, mivel a többihez képest kiugróan nagyok voltak, ezért jobbnak láttam kihagyni őket a párolásból. Összeaprítottam, és ezt is a készülő ételhez raktam. (Amúgy ki lehet hagyni, illetve egy-két kelkáposztalevéllel helyettesíteni.) Addig pirítgattam az egészet, amíg a krumplikockák megpuhultak (avagy a recsegős krumpli nem az igazi). Ekkor a csicsóka között még voltak roppanósak, meg már puhák is. (Vannak olyan gumók, amikből továbbiak ágaznak ki - a kiágazók gyorsan puhulnak, ezek a középsők viszont igen kemények. Ennél az ételnél nem volt ez gond, bizonyos esetekben viszont érdemes válogatni. Már felszedett csicsókánál egyrészt a gumók alakja, másrészt a sötétebb héjszín árulja el, hogy melyik a keményebb darab.) Kevés sóval ízesítettem még.


Evés közben eszembe jutott, hogy ez nemcsak főzeléknek lett volna jó alap, hanem akár tojásrántottának is. Lehet, hogy alkalomadtán majd kipróbálom, de most így "natúr" esett jól.

2008. dec. 13. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors válaszokat! :) Hm, de finom ebéd elsz holnap...!
2008. dec. 13. 18:40
 6/8 anonim ***** válasza:

Csicsóka krémleves :D


[link]

2008. dec. 15. 13:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:

Csicsóka receptek még itt is:

[link]

2009. okt. 2. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:
73%

Csicsókás receptek és csicsókával kapcsolatos hasznosságok a blogomban:

[link]


A korábbi válaszadók a Héjában sült csicsókát és a Csicsókás-krumplis egytálat is onnan másolták ki mindenestül (egy forrásmegjelölés jó lett volna...)

2010. febr. 28. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!