Van egy hagymaleves receptem, hogyan készítsem el?
4 közepes hagyma
3 dkg vaj
1 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
só, bors
1 csokor zöldhagyma vagy snidling
2 liter víz
10 dkg sajt
Egy csupor oldalán találtam a receptet, de nem volt rajta az elkészítés módja. Kerestem neten recepteket, de nem tudom melyiket kellene követnem, mivel még sosem csináltam. Illetve nincs itthon se zöldhagyma se snidling, ezek kihagyhatók?
Ennek kb milyen állaga és íze lehet? (Sajnos eddig még nem ettem hagymalevest pedig a hagymát mindenhogy nagyon szeretem).
Az olajon mepárolod a hagymát.
Ezután megszórod a liszttel,elkevered hogy az olaj feligya a lisztet.Jöhet a víz fűszer.ízesítő.Tetejére tálaláskor a snidling.
Én tennék bele tejszínt is kb 1dl.
A sajtot pedig kenyér szeletekre pirítanán mellé.
A tejszínt mikor tegyem bele?
A csuprot amúgy már tudom kinek a konyhájában láttam:(
Nem lenne egyszerűbb egy másik receptet keresni, ahol instrukciók is vannak? A hozzávalókból ítélve ez egy hótátlagos darab...
Tessék, hogy ne száradjon le a kis kezed:
Igen, kihagyható a zöldhagyma meg a többi sallang, a fenti receptből is a kenyér, meg a bor is, bár utóbbit a szerecsendióval én beletenném, ha van, mert kikerekíti az ízeket.
köszi de direkt nem akartam másikat keresni:)
már rég megtettem volna ha így lenne, de azért köszi:)
Szia, nem tudom, aktuális-e még a kérdésed. Az általad bemásolt hozzávalók alapján nem lesz jó a végeredmény sajnos.
Én személy szerint élek-halok a francia konyháért. Karakteres, kifinomult, életigenlő.
Bár a hagymaleves egy meglehetősen egyszerű étel, kizárólag minőségi hozzávalókból lesz nagyszerű a végeredmény, tehát a legjobb, ha saját készítésű marhahúsleves alapból készül.
Természetesen lehet csalni leveskockával is, ha valakinek nincs otthon tisztességes húsleves alap betárazva. Nem szeretnék képmutatónak tűnni, én is szoktam ilyesmit használni, bár nem szívesen.
A leveshez használható vörös, vagy fehér bor, a lényeg, hogy olyan legyen, amit önmagában is szívesen elkortyolgatnánk a barátokkal. Tényleg nincs kőbe vésve, milyen bort használjunk, azonban pár dolgot érdemes észben tartani:
A hagyma enyhén édeskés ízt kap a karamellizálás során, míg a sajt és a vaj sós, nehezebb. Ezekhez a tulajdonságokhoz a könnyed, száraz, savas borok passzolnak a legjobban.
Fehérbor:
Burgundy (Chardonnay)
Riesling, Pinot Gris
Pouilly Fume & Saint Bris - Sauvignon Blanc
Bordeaux - Sauvignon Blanc
Vörösbor:
Pinot Noir
Cotes du Rhone - Syrah, Mourvèdre
Zweigelt
Pinot Noir
Bordeaux - St. Emilion, Pomerol
Aki kísérletezős, játékos hangulatban van, használhat természetes más alkoholt is bor helyett.
Sör: belga trappista, Dubbel, Trippel. Túl világos, túl keserű, túl sötét fajtákat viszont nem érdemes. A sajthoz válasszuk a sört!
Sherry: Madeira, Marsala
Pezsgő: rendes champagne
Brandy
Cognac
Calvados
Hozzávalók 4 főre:
500-600 g vöröshagyma
60 g vaj
1 ek liszt
2-3 ág friss kakukkfű
1 liter alaplé
200-250 ml alkohol
200-250 g Gruyére
1 db tojás sárgája (elhagyható)
És hogyan készítem?
A hagymát megpucolom, majd kb fél cm-es karikákra vágom. Egy lábasban felolvasztom a vajat, majd mehet bele a hagyma. Sózom, és lassú tüzön, időnként megkeverve kb fél óráig. Amikor a hagyma már szépen megkaramellizálódott, hozzáadom, és elkeverem a lisztet. Hozzáadom a kakukkfüvet, és néhány percig közepes lángon pirítom tovább, gyakran kevergetve, hogy a liszt oda ne kapjon.
Ezután felöntöm az alkohollal, és alaposan elkeverem a lábas tartalmát. 7-8 percig hagyom rotyogni, hogy az alkohol elpárologjon, és a leves szépen besűrűsödjön.
Végül felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, elkeverem, és alacsony fokozaton, lefedve párolom még egy fél órát.
A tojásos változatban a tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevesben elkeverem, majd állandó kevergetés mellett a tűzről levett levesbe öntöm.
Amikor lusta / kapkodós napom van, akkor rögtön tálalom reszelt sajttal megszórva.
Amikor jobban odateszem magam a konyhában, akkor a sütőben fehér kenyér szeleteket pirítok, majd megszórom őket sajttal, és tovább sütöm, amíg a sajt megolvad, és kicsit meg is pirul.
Az elkészült, még forró levest leveses tálkákba merem, és rá a sajtos pirítóst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!