A főtt tojást amikor kiveszem a forró vízből lehűteni, akkor hány percig érdemes benne tartani?
Vagy elég egy pár pillanat is, és már mehet a tányérra?
Ha frissen egyből megeszem nem fog bajt okozni, hogy pl még a sárgája nem hűlt le?
A tojás főzése több módon történhet. Főzhetsz "lágytojást", akkor a főzési idő a víz forrásától számított kb. 4-5 perc. Itt azonnal kiemeljük a tojásokat a főzővízből, és tálaljuk úgy, ki ahogyan megszokta.
Ha "keménytojást" főzöl, akkor a főzővízbe tégy két csipet sót, a főzési idő a víz forrásától számítva kb. 10 perc. Ne vedd ki azonnal a tojásokat a forró vízből, hagyd egy kicsit pihenni (1-2 perc). Majd öntsd le a forró vizet, engedj a tojásokra hideg vizet, csak annyit, hogy éppen ellepje, ebben is hagyjad állni (1 perc). A vízből egyenként emelj ki egy tojást, törd meg a héját, törés után görgesd át a két tenyered között, majd tisztítsd meg a héjától. Folytasd addig, amíg mindet meg nem tisztítottad. Hű, de éhes lettem hirtelen! Neked meg jó étvágyat!
Tíz percig főzött tojájnak már ubdorító zöldes felületű lesz a sárgájsa, és száraz. Főtt tojás főzési ideje 4-5 perc.
A lágytojásé kb. 3.
Nem lesz bajod egyiktől sem.
Tisztítani nehéz forrón. Csak ezért szokták hűteni.
#4
Nálam MINIMUM a 10 perc, és soha nem lett még zöldes a sárgája... Szerintem engedd meg másoknak, hogy úgy főzzék a tojást ahogy szeretik. :D
Kérdező: nincs szabály, könnyebb megpucolni ha kicsit lehűtöd főzés után.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!