Miért kell a tésztát annyira sok vízben megfőzni? (20
szoros mennyiségben)
Figyelt kérdés
A csomagolásra az van íva, hogy az 500g-os tésztát 10-15 liter vízben kell megfőzni? Ez számomra annyira pazarlásnak tűnik. Mivel lesz rosszabb he kevesebbe főzőm?
Tegnap kipróbáltam 2 literben és szerintem megfőtt, de még soha nem próbáltam 10-ben, hogy össze tudjam hasonlítani.
A mi fazekunk úgy 8 liter körül van, abban szoktuk főzni. Egyszer főztem 3 literesben is, az egészet egy nagy masszaként vettem ki belőle, úgy összeragadt. Szerintem ezért mondják hogy sok vízben kell. Van aki olajat tesz a vízbe is, hogy ne ragadjon össze, és gyakran kavargatja, hogy elkeveredjen benne. Ezt még nem próbáltam, inkább megfőzöm a nagyobbik fazékban.
2021. aug. 8. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
2/16 anonim válasza:
Én úgy tudom 7-10x-es mennyiségű vízben kell. De én soha életemben nem csináltam így. Csak kb. 1,5x annyi vízben főzöm ki. Tehát a víz kb. 2/3-áig ér a tészta a vízben.
Jól is néznék akkor ki, egy közepes lábasban úszkálna egy maréknyi tészta. :D
2021. aug. 8. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
3/16 anonim válasza:
5 literes fazékban főzök 500 g tésztát, kb. 3,5-4 liter vízben.
2021. aug. 8. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
4/16 anonim válasza:
- A tészták képesek elég sok vizet felszívni, ha nincs rajtuk elég, simán lehet, hogy a javasolt főzési idő végére már nem fogja ellepni, és így nem fő meg mindenhol kellően.
- A víz forráspontja környékén, ahogy minden más anyag is, párolog. Szóval ha a tészta kijátszaná valahogy a fizikát, és nem venne fel vizet, akkor is kevesebb lenne a fazékban főzés végén.
- Minél kevesebb vízben főzöd a tésztát, annál könnyebben tapad össze, és annál kisebb vízmennyiségben koncentrálódik a tésztából távozó keményítő.
2021. aug. 8. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
5/16 anonim válasza:
Abszolút nem kell annyi vízben főzni... Mindig csak annyi vízben főzöm, hogy bőven ellepje!
Tehát, 500 grammos tésztát a 3 literes edényemben szoktam főzni, és mindig tökéletes tésztát főztem!
Az olaj is egy nagy f...ság! Nem kell bele! A lényeg, hogy sűrűn kevergetve és akkor nem ragad össze!
Pont az ilyen balf...szok miatt írják rá, mint itt a hozzászólók, hogy tengernyi vízben kell kifőzni, mert kevesebb vízben képtelenek tésztát főzni...
2021. aug. 8. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
6/16 anonim válasza:
A bolti tészta sosem tapad össze! És valóban nem kell bele olaj sem. Azt el tudom képzelni, hogy nokedlit csinált az első válaszoló, azért tapadt össze neki kevés vízben. A házilag készített tészták lehet, hogy összetapadnak, de a bolti sosem.
2021. aug. 8. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
7/16 anonim válasza:
#1 vagyok. Házi volt igen, de nem nokedli, hanem sima metélt.
2021. aug. 8. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
8/16 anonim válasza:
A tojásos tészták nem tapadnak össze, csak as tojás nélküliek- Legalább 25 éve felforralom a vizet. h forr beleöntöm a tésztát, elzárom alatta a gázt.lefödöm . néha megkeverem- Negyedóra alatmegfés nem ragad össze. A víz kb.2xeres mennyiség.
2021. aug. 8. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
9/16 anonim válasza:
Én is pont úgy, ahogy a 8-as.
2021. aug. 8. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
10/16 anonim válasza:
próbáld ki kevés vízzel. a főzés végére a víz opálos lesz a sok keményítőtől, a tészta kidagad a lábasból, egymáshoz fog tapadni. ja mert a bolti is tud tapadni, csaxólok. de nem kell olaj arra se, össze kell keverni a szósszal (az olaszok is így csinálják), az majd meggátolja a tapadást. egyszerre annyit főzz ami el is fogy, kifőtt bolti tésztát másnapra tartogatni nagyon proli dolog
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!