Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért kell a tésztát annyira...

Miért kell a tésztát annyira sok vízben megfőzni? (20 szoros mennyiségben)

Figyelt kérdés

A csomagolásra az van íva, hogy az 500g-os tésztát 10-15 liter vízben kell megfőzni? Ez számomra annyira pazarlásnak tűnik. Mivel lesz rosszabb he kevesebbe főzőm?


Tegnap kipróbáltam 2 literben és szerintem megfőtt, de még soha nem próbáltam 10-ben, hogy össze tudjam hasonlítani.



2021. aug. 8. 14:14
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
72%
A mi fazekunk úgy 8 liter körül van, abban szoktuk főzni. Egyszer főztem 3 literesben is, az egészet egy nagy masszaként vettem ki belőle, úgy összeragadt. Szerintem ezért mondják hogy sok vízben kell. Van aki olajat tesz a vízbe is, hogy ne ragadjon össze, és gyakran kavargatja, hogy elkeveredjen benne. Ezt még nem próbáltam, inkább megfőzöm a nagyobbik fazékban.
2021. aug. 8. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
74%

Én úgy tudom 7-10x-es mennyiségű vízben kell. De én soha életemben nem csináltam így. Csak kb. 1,5x annyi vízben főzöm ki. Tehát a víz kb. 2/3-áig ér a tészta a vízben.

Jól is néznék akkor ki, egy közepes lábasban úszkálna egy maréknyi tészta. :D

2021. aug. 8. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
91%
5 literes fazékban főzök 500 g tésztát, kb. 3,5-4 liter vízben.
2021. aug. 8. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
92%

- A tészták képesek elég sok vizet felszívni, ha nincs rajtuk elég, simán lehet, hogy a javasolt főzési idő végére már nem fogja ellepni, és így nem fő meg mindenhol kellően.

- A víz forráspontja környékén, ahogy minden más anyag is, párolog. Szóval ha a tészta kijátszaná valahogy a fizikát, és nem venne fel vizet, akkor is kevesebb lenne a fazékban főzés végén.

- Minél kevesebb vízben főzöd a tésztát, annál könnyebben tapad össze, és annál kisebb vízmennyiségben koncentrálódik a tésztából távozó keményítő.

2021. aug. 8. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
42%

Abszolút nem kell annyi vízben főzni... Mindig csak annyi vízben főzöm, hogy bőven ellepje!

Tehát, 500 grammos tésztát a 3 literes edényemben szoktam főzni, és mindig tökéletes tésztát főztem!

Az olaj is egy nagy f...ság! Nem kell bele! A lényeg, hogy sűrűn kevergetve és akkor nem ragad össze!

Pont az ilyen balf...szok miatt írják rá, mint itt a hozzászólók, hogy tengernyi vízben kell kifőzni, mert kevesebb vízben képtelenek tésztát főzni...

2021. aug. 8. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
13%
A bolti tészta sosem tapad össze! És valóban nem kell bele olaj sem. Azt el tudom képzelni, hogy nokedlit csinált az első válaszoló, azért tapadt össze neki kevés vízben. A házilag készített tészták lehet, hogy összetapadnak, de a bolti sosem.
2021. aug. 8. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
61%
#1 vagyok. Házi volt igen, de nem nokedli, hanem sima metélt.
2021. aug. 8. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
87%
A tojásos tészták nem tapadnak össze, csak as tojás nélküliek- Legalább 25 éve felforralom a vizet. h forr beleöntöm a tésztát, elzárom alatta a gázt.lefödöm . néha megkeverem- Negyedóra alatmegfés nem ragad össze. A víz kb.2xeres mennyiség.
2021. aug. 8. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
90%
Én is pont úgy, ahogy a 8-as.
2021. aug. 8. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
39%
próbáld ki kevés vízzel. a főzés végére a víz opálos lesz a sok keményítőtől, a tészta kidagad a lábasból, egymáshoz fog tapadni. ja mert a bolti is tud tapadni, csaxólok. de nem kell olaj arra se, össze kell keverni a szósszal (az olaszok is így csinálják), az majd meggátolja a tapadást. egyszerre annyit főzz ami el is fogy, kifőtt bolti tésztát másnapra tartogatni nagyon proli dolog
2021. aug. 8. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!