Mit lehet főzni esetleg zöldségmaradékokból, pl krumpli, répa héja, zöldség zöldje, karfiol csutkája?
A krumpli héját nem szoktam kidobni, hanem amikor csak lehet, akkor rajta hagyom a zöldségen. Például sütőben sült héjas burgonyánál nincs is jobb valami finom velesült hús kíséretében. Répa ugyanez, természetesen alapos tisztítás után.
A többi felsorolt dolgot ki szoktam dobni.
Ezek egyáltalán nem ehetetlen hulladékok, csupán a kinézetük vagy az állaguk miatt nem szívesen esszük meg őket közvetlenül. Viszont az ízük és a tápanyag tartalmuk pont olyan jó, mint a zöldség többi részének.
Ha tiszták, akkor tökéletes alaplé főzhető belőlük. Mivel az alaplé lényege, hogy ízt ad az ételnek, érdemes nagyobb mennyiségű zöldségből csinálni, hogy ne legyen túlzottan híg. A megtisztított (!), fel nem használt zöldség részeket egy zacskóban lefagyaszthatod, és ha elegendő összegyűlt, egyben megfőzöd. Tehetsz hozzá bármit, aminek szereted az ízét, pl. gombát vagy paradicsomot, de ha húsleves alaplére vágysz, akár húst vagy csontot is.
Az elkészült alaplevet érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Nagyon sokféle ételhez felhasználható, például mártásokba, de a gabona köreteknek (rizs, bulgur, kuszkusz, stb.) is nagyon jó ízt ad, ha ebben főzöd őket. Sokkal finomabb és egészségesebb, mint a leveskocka, Vegeta és társaik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!