Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Pizzakő sütés közben vissza...

Pizzakő sütés közben vissza tud hülni?

Figyelt kérdés

Vettem Lidl-ben egy kicsit talán vékony, tolómérővel 11,4mm vastag pizzakövet. Hét elején sütöttem vele egy pizzát, és szépen meg is pirult az alja. Tesóm szerint volt olyan finom mint amit kint evett az olaszoknál.

Tegnap viszont családi pizzázás volt, és 4-et is sütöttünk egymás után, de ezek alja már nem pirult meg egyáltalán. Talán az első még igen, csak azt nem néztem, mert gyorsan elfogyott.

Elképzelhető, hogy mivel vékony a kő, és az előmelegítés után, hiába a légkeverés, csak felülről kapja a hőt a pizza, a hideg tésztától meg a kő vissza tud hülni, és már nem "éget" úgy mint mikor fel lett fűtve?


2021. jún. 6. 11:52
 1/8 anonim ***** válasza:
75%
semmi értelme légkeverésesben
2021. jún. 6. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
A sütőn van kimondottan pizza funkció, ekkor megy a légkeverés is a felső fűtőszálakkal együtt. Szépen egyformán megsüti felül, nem úgy mint az elődje ami a légkeverés ellenére is égetett hátul. Viszont így az előmelegített kő szerintem visszahül a tészta alatt.
2021. jún. 6. 13:12
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Rendes pizza kemencènek is lehűti a kövét ha kettőt sütnek rajta.Várj egy kicsit két pizza közt.
2021. jún. 6. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Simán visszahűti!

És nem is szimplán a hőmérséklet különbség miatt.


Kövön azért másabb a pizza, (tepsibe is meg lehet pirítani, hangyányit olajozva még pirult is lesz, de mégis teljesen más fém tepsin, és kövön)


...mert a kő porózus, elvezeti a tésztából kiáramló gőzöket, így a tészta alja szárazon, és szárazra pirul.


Az a nedvesség viszont kerül valahova, azt a kő "szívja fel" amiből aztán elpárolog, már ha van ideje. A párolgás jelensége pedig önmagában jelentős hőelvonással jár, amíg van nedvesség a kőben, nem is tud rendesen bemelegedni, mert a párolgás folyamatosan hűti.

Nem sok nedvességről van szó, de azért észre lehet venni a jelenséget.

Egy pizzakemencénél is észre lehet venni, 400 fok körül, egy háztartási sütőben 250 környékén meg pláne.

2021. jún. 6. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
51%
Hát én csak ráteszem egy rácsra oszt csókolom. A rács alatt meg egy kerek tálca van így nem kapja telibe a meleget alulról. Tökéletes azóta a mirelitpizza :)
2021. jún. 6. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
70%

De a mirelitet elősütik!

Sőt van olyan mirelit, annyira "hülyebiztosra" (már bocs) elő van sütve, hogy mikróban sütve se lenne túl rossz a végeredmény. Meg alapból a tésztája is tele van b@szva állományjavítókkal, nem nagyon lehet vele hibázni.

Nem igazán egy kategória a nyers kelttésztával, adalékok nélkül, trükkök nélkül.

2021. jún. 6. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Kérdező, egyébként ha van grillsütőd (gázos, lecsukható fedővel) akár azon is kipróbálhatod. Csak jól elő kell melegíteni, mert ott a felső sütés a tetőről verődik vissza, mint egy fatüzeléses kemencében.
2021. jún. 6. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Van grillem, csak éppen az faszenes,és kicsi. Egyszer próbáltam benne pizzát sütni, de megégett. Igaz az még kő nélkül.

A napokban néztem egy youtuber videóját (Mészi főz), ő samot téglákat használt, ami vastagabb, és gondolom jobban is tatja a hőt. Valahonnan szerzek majd egy lézeres hőmérőt, és megnézem mennyit hül, és mikorra melegszik fel újra .

2021. jún. 6. 19:54

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!