Pizzakő sütés közben vissza tud hülni?
Vettem Lidl-ben egy kicsit talán vékony, tolómérővel 11,4mm vastag pizzakövet. Hét elején sütöttem vele egy pizzát, és szépen meg is pirult az alja. Tesóm szerint volt olyan finom mint amit kint evett az olaszoknál.
Tegnap viszont családi pizzázás volt, és 4-et is sütöttünk egymás után, de ezek alja már nem pirult meg egyáltalán. Talán az első még igen, csak azt nem néztem, mert gyorsan elfogyott.
Elképzelhető, hogy mivel vékony a kő, és az előmelegítés után, hiába a légkeverés, csak felülről kapja a hőt a pizza, a hideg tésztától meg a kő vissza tud hülni, és már nem "éget" úgy mint mikor fel lett fűtve?
Simán visszahűti!
És nem is szimplán a hőmérséklet különbség miatt.
Kövön azért másabb a pizza, (tepsibe is meg lehet pirítani, hangyányit olajozva még pirult is lesz, de mégis teljesen más fém tepsin, és kövön)
...mert a kő porózus, elvezeti a tésztából kiáramló gőzöket, így a tészta alja szárazon, és szárazra pirul.
Az a nedvesség viszont kerül valahova, azt a kő "szívja fel" amiből aztán elpárolog, már ha van ideje. A párolgás jelensége pedig önmagában jelentős hőelvonással jár, amíg van nedvesség a kőben, nem is tud rendesen bemelegedni, mert a párolgás folyamatosan hűti.
Nem sok nedvességről van szó, de azért észre lehet venni a jelenséget.
Egy pizzakemencénél is észre lehet venni, 400 fok körül, egy háztartási sütőben 250 környékén meg pláne.
De a mirelitet elősütik!
Sőt van olyan mirelit, annyira "hülyebiztosra" (már bocs) elő van sütve, hogy mikróban sütve se lenne túl rossz a végeredmény. Meg alapból a tésztája is tele van b@szva állományjavítókkal, nem nagyon lehet vele hibázni.
Nem igazán egy kategória a nyers kelttésztával, adalékok nélkül, trükkök nélkül.
Van grillem, csak éppen az faszenes,és kicsi. Egyszer próbáltam benne pizzát sütni, de megégett. Igaz az még kő nélkül.
A napokban néztem egy youtuber videóját (Mészi főz), ő samot téglákat használt, ami vastagabb, és gondolom jobban is tatja a hőt. Valahonnan szerzek majd egy lézeres hőmérőt, és megnézem mennyit hül, és mikorra melegszik fel újra .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!