A tökéletes hamburger receptje?
Baráti összejövetelen én fogok majd kaját csinálni, arra gondoltam, hogy grillezni fogok és hamburgert készítek.
Azon is gondolkodtam, hogy a hamburger zsömléket is én készíteném, ha nem nehéz az elkészítése.
A ti kedvenc/legjobb receptjeitekre lennék kíváncsi :)
Hamburger zsömle receptjét Limaránál nézd! Tuti ! Limara péksége
A húst pedig vagy a Street Kitchen-en, vagy van még néhány gourmet oldal, ahol jól leírják. Marhavesefaggyúval, minőségű húsból.
minőségi marhahús 80%
zsír (szalonna vagy vesefaggyú) 20 %
nem kell semmilyen tojás, zsemlemorzsa, petrezselyem, semmi, csak zsír és hús
ledarál, összekever, és sütés előtt sózni, borsozni mindkét oldalát a húspogácsának
vajon pirítsd meg a zsömle mindkét oldalát (recept pl. street kitchen)
én ezeket szoktam rakni még bele
- cheddar sajt
- lila hagyma
- paradicsom
- saláta
- kéksajtos mártás (street kitchen oldalán szintén a recept)
vagy
- hagymalekvár
- BBQ
- cheddar sajt
- brie sajt
Én a Jamie Oliver féle receptet szoktam használni, fantasztikus ízvilágú :)
hamburgerhez
500 g darált marhahús
3 dkg keksz
2 ek dijoni mustár
1 db tojás
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj
A hamburger zsemlékhez
90 ml víz
90 ml tej
1 tasak instant élesztő
40 g vaj
1 db tojás
440 g finomliszt
40 g cukor
1 tk só
1 db tojásfehérje
1 ek szezámmag
tálaláshoz
1 közepes fej jégsaláta
3 db paradicsom
1 közepes fej lila hagyma
4 db kovászos uborka
5 dkg sajt
1 ek ketchup
A sós kekszet konyharuhába tesszük, és jól odavagdossuk az asztalhoz.
A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a megtört kekszet, sót, borsot, egész tojást, mustárt,az apróra vágott petrezselymet, és jól összedolgozzuk.
6-7kb 2 cm magas húspogácsátformálunk belőle.
Tányérra tesszük, és egyenként néhány cseppolívaolajjal megkenegetjük őket.
Előmelegítünk egy lehetőleg grillserpenyőt és ha elég forró, beletesszük a hamburgereket és egy serpenyőlapáttal jól lenyomkodjuk, hogy minél nagyobb felületen tudjon sülni.
Oldalanként 3-4 percig sütjük.
Ezután a kettőbe vágott hamburger zsemléket a serpenyőben,mindkét oldalukon megpirítjuk.
Tálalás: A megmosott, szárított salátaleveleket kicsikre összetépkedjük, a hagymát és paradicsomot vékony karikákra, az uborkát hosszában vékony csíkokra vágjuk.
A megpirított zsemle alsó felére először ketchupot nyomunk, erre jön pár salátalevél, majd a húspogácsa, a sajt, lilahagyma, paradicsom, uborka, kevés mustár és újból pár csepp ketchup.
80%-hús 20% zsír, jó minőségű marhahúsból. Vannak ilyen steakekre is specializálódott hentesek és ott nagyon szép husik vannak és tudnak ajánlani hamburgerhez húst (és szokott lenni már előre ledarált hús is)
A legfontosabb, hogy semmi nem kell bele és nem szabad túl sokat gyúrni/ formázni a húst, a legegyszerűbb golyókat formázni belőle és azt kilapítani.
Mielőtt rákerül a grillre mindkét oldalát kell sózni és borsozni, de hamarabb nem szabad.
Grillen magas hőfokon pár percig kell sütni mindkét oldalát, nem szabad túlsütni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!