Milyen édesítőszermentes praktikákat ismertek?
Tehát cukor, méz, szárított gyümölcs, stb. mentes. Én amiket találtam:
mogyorókrém, étcsokis avokádó, almapüré, fahéj és vanília, szőlőlé.
Mi a pontos cél?
A szőlőlé (és a gyümölcslevek) cukortartalma egészségi szempontból ugyanúgy szabad cukornak számít, mintha kristálycukrot szórnál bele. A gyümölcsök nem, de a lékészítéskor a rostok nagyját eltávolítjuk, még a rostos leveknél is.
A szárított gyümölcs viszont nem számít annak, de persze azzal vigyázni kell, egyrészt a kandírozott az cukrozva is van, de a cukrozatlanból is könnyű észrevétlenül sokat bevinni.
Pont ez az, hogy ha kevés szárított gyümölcsöt tesztel bele, akkor kevés a cukortartalma, ha sokat, akkor meg sok. De ha egy adott édes ízt szeretnél elérni, ahhoz adott cukor kell, nagyjából mindegy, miből (abban igazad van, hogy bizonyos fűszerekkel azért ezt kicsit meg lehet hekkelni). Kis mértéknél még kevésbé van baj a szárított gyümölccsel, mint a gyümölcslével.
Szóval lehet, hogy csak én vagyok túlságosan mérnök lélek, de szerintem azt érdemes nézni, hogy az édesítésnél végülis mennyi cukrot tettél (bármilyen formában, akár szárított gyümölcs, akár almapép, akár sima cukor) és az mennyire gyors felszívódású. Kicsit számíthat, hogy mit hoz még magával (a szárított gyümölcs például hasznos rostokat), meg esetleg hogy milyen típusú cukor (glükóz, fruktóz, de ezek aránya általában közelítőleg fele-fele).
Arra szoktam még figyelni, hogy ha kristálycukrot használok valamihez, akkor az teljesen oldódjon fel. Ha nem oldódik fel, akkor az édesítő hatása kevésbé érvényesül, ugyanolyan ízhez több cukor kell, de az élettani hátránynál az összmennyiség számít. Ebből a szempontból mondjuk tényleg segít a gyümölcslével édesítés, ott nem jelenik meg ez a probléma.
Milyen mogyorókrémre gondoltál? Az full cukor, ha mondjuk a nutellát nézzük. De az egyéb márkás hasonlók is. Ha meg a mogyoróVAJra gondoltál, az nem igazán édes, tehát nem tudsz vele ízesíteni.
Nem kiiktatni kell a cukrot és társait, hanem megtanulni mértékkel használni. A szervezetnek a cukrokra is szüksége van bizonyos mértékben.
A kerdesed full ertelmetlen!
Mar a masodik ebben a kategoriaban, jelentve!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!