Hogy lehet megtanulni tojás szétválasztásos tésztát csinálni? Mindegyik kuka
Már a fszom tele van, hogy soha sem sikerül.
Gyümölcstortát akartam csinálni, de már a 2. bekeverésem kuka, mert egyszerűen összeesik a kibszott tojás és nokedli tészta lesz belőle.
Géppel tök jó habot vertem, aztán ahogy a videóban, hozzáraktam a tojássárgát, majd a lisztet, aztán már össze is esett...Ment a kukába, meert 3 mm-es tészta lett a formában
Másodszorra máshogy csináltam de úgy is szar lett...
https://www.youtube.com/watch?v=T8E6wHDOslw
Neki meg tökéletes, mi a trükk?
Trükk:
- ha a tojásfehérjét a cukorral verjük fel, kemény lesz, mint a kő, és nem fog szétesni, amikor a sárgáját is belekeverjük.
- gyors, óvatos mozdulatokkal dolgozunk a végén, semmiképpen nem szabad sokáig kevergetni.
Igaz, ez sima piskóta recept, de ez mindig ugyanúgy sikerül.
Bizony, jó kis Somlói!!! hmmm..
De ha nem szeretitek, akármilyen pohárkrém, trifle, de akár még egy tiramisuba se lehet istenkáromlás nem bolti piskótát tenni.
Az elsőt kidobtam, mert nagyon undorító volt, de a másodiknak valami ilyesmi lesz a sorsa, pohárkrém, vagy somlói az nagyon jó ötlet, köszi mindenkinek
UI: Nem tudom ehhez a kérdéshez hogy jön az a privát üzenet, hogy "szia, szex?" De elmész a fenébe :D köszipuszi
Horváth Ilona féle recept. Működik sima liszttel is.
Piskóta
Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 kanál por- vagy kristálycukor, 6 kanál rétesliszt, késhegynyi szódabikarbóna.
A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, mivel a cukor nehezebb. Tehát a liszt és a cukor azonos súlyú legyen. A tortakészítés sorrendje: a sütő megmelegítése, az anyagok kimérése, a tortasütő előkészítése és végül a hozzávalók feldolgozása. A tortaformát nagyságának megfelelően vékony papírral ki-béleljük, vagyis a tortaformát ráhelyezzük a papírra, azt körülrajzoljuk és ollóval kivágjuk. Ha lábasban sütjük a tortát, akkor is hasonlóképpen készítjük elő. (6—7 tojásból készült anyagot 3 literes lábasban sütünk.)
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe vagy mély porcelántálba, a sárgáját csészébe tesszük. A habot jól felverjük és utána adjuk hozzá kanalanként a cukrot, amellyel még tovább verjük, amíg fényes és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, amivel szintén még verjük kb. 4—5 percig. (Ajánlatos keverőgéppel verni, gyorsabb, könnyebb a kidolgozása.) Végül lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. A tortasütőbe öntjük az anyagot, tetejét simára igazítjuk. Egyenletes, középhőmérsékletű tűznél sütjük kb. 30 percig. A nagyobb masszát tovább, 40—50 percig is süthetjük. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik. Próbatűvel megszúrjuk a közepét, s ha az teljesen száraz, a tészta készen van. A kész tészta tapintása rugalmas, a teteje nem horpad be. Amikor az anyagot a sütőbe betesszük, az ne legyen túl forró, mert a cukor hamar megég, a torta kemény kérget kap és a belseje nem sül át. Ha a teteje sütés közben erősen barnul, fehér papírt tegyünk rá, és a tüzet csendesítsük. Mikor a tortát kivettük a sütőből, pár percig még szikkadni hagyjuk, azután az oldalát éles, vékony késsel körülvágjuk, gyengén lisztezett deszkára kiborítjuk, és a papírt a tetejéről lehúzzuk. A papíron maradt piskótaréteget lekaparjuk és összegyűjtjük édesmorzsának. A tortát hűvös helyiségbe visszük, és csak kihűlés után vágjuk fel.
Az előzőhöz még kiegészítésként:
a kulcsmomentumok nálam:
- keményre vert kiindulási hab
- igazán keményre vert hab a cukorral
- sárgáják egyesével
- a 4-5 perc betartása
- liszt szitálása
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!