Hogy lehet megtanulni tojás szétválasztásos tésztát csinálni? Mindegyik kuka
Már a fszom tele van, hogy soha sem sikerül.
Gyümölcstortát akartam csinálni, de már a 2. bekeverésem kuka, mert egyszerűen összeesik a kibszott tojás és nokedli tészta lesz belőle.
Géppel tök jó habot vertem, aztán ahogy a videóban, hozzáraktam a tojássárgát, majd a lisztet, aztán már össze is esett...Ment a kukába, meert 3 mm-es tészta lett a formában
Másodszorra máshogy csináltam de úgy is szar lett...
https://www.youtube.com/watch?v=T8E6wHDOslw
Neki meg tökéletes, mi a trükk?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Trükk:
- ha a tojásfehérjét a cukorral verjük fel, kemény lesz, mint a kő, és nem fog szétesni, amikor a sárgáját is belekeverjük.
- gyors, óvatos mozdulatokkal dolgozunk a végén, semmiképpen nem szabad sokáig kevergetni.
Igaz, ez sima piskóta recept, de ez mindig ugyanúgy sikerül.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Bizony, jó kis Somlói!!! hmmm..
De ha nem szeretitek, akármilyen pohárkrém, trifle, de akár még egy tiramisuba se lehet istenkáromlás nem bolti piskótát tenni.
Az elsőt kidobtam, mert nagyon undorító volt, de a másodiknak valami ilyesmi lesz a sorsa, pohárkrém, vagy somlói az nagyon jó ötlet, köszi mindenkinek
UI: Nem tudom ehhez a kérdéshez hogy jön az a privát üzenet, hogy "szia, szex?" De elmész a fenébe :D köszipuszi
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Horváth Ilona féle recept. Működik sima liszttel is.
Piskóta
Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 kanál por- vagy kristálycukor, 6 kanál rétesliszt, késhegynyi szódabikarbóna.
A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, mivel a cukor nehezebb. Tehát a liszt és a cukor azonos súlyú legyen. A tortakészítés sorrendje: a sütő megmelegítése, az anyagok kimérése, a tortasütő előkészítése és végül a hozzávalók feldolgozása. A tortaformát nagyságának megfelelően vékony papírral ki-béleljük, vagyis a tortaformát ráhelyezzük a papírra, azt körülrajzoljuk és ollóval kivágjuk. Ha lábasban sütjük a tortát, akkor is hasonlóképpen készítjük elő. (6—7 tojásból készült anyagot 3 literes lábasban sütünk.)
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe vagy mély porcelántálba, a sárgáját csészébe tesszük. A habot jól felverjük és utána adjuk hozzá kanalanként a cukrot, amellyel még tovább verjük, amíg fényes és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, amivel szintén még verjük kb. 4—5 percig. (Ajánlatos keverőgéppel verni, gyorsabb, könnyebb a kidolgozása.) Végül lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. A tortasütőbe öntjük az anyagot, tetejét simára igazítjuk. Egyenletes, középhőmérsékletű tűznél sütjük kb. 30 percig. A nagyobb masszát tovább, 40—50 percig is süthetjük. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik. Próbatűvel megszúrjuk a közepét, s ha az teljesen száraz, a tészta készen van. A kész tészta tapintása rugalmas, a teteje nem horpad be. Amikor az anyagot a sütőbe betesszük, az ne legyen túl forró, mert a cukor hamar megég, a torta kemény kérget kap és a belseje nem sül át. Ha a teteje sütés közben erősen barnul, fehér papírt tegyünk rá, és a tüzet csendesítsük. Mikor a tortát kivettük a sütőből, pár percig még szikkadni hagyjuk, azután az oldalát éles, vékony késsel körülvágjuk, gyengén lisztezett deszkára kiborítjuk, és a papírt a tetejéről lehúzzuk. A papíron maradt piskótaréteget lekaparjuk és összegyűjtjük édesmorzsának. A tortát hűvös helyiségbe visszük, és csak kihűlés után vágjuk fel.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Az előzőhöz még kiegészítésként:
a kulcsmomentumok nálam:
- keményre vert kiindulási hab
- igazán keményre vert hab a cukorral
- sárgáják egyesével
- a 4-5 perc betartása
- liszt szitálása
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!