Mivel "turbózzam" fel a spagettim?
pl?
Bolognai spagetti (eredeti recept)
Hozzávalók: 40 dkg darált marhahús, 40 dkg spagetti tészta, 1 ü.hámozott paradicsom, 4 ek. olaj, 2 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, 20 dkg koktélparadicsom, 10 dkg bébi patisszon, bazsalikom, kakukkfű, só, bors.
Elkészítése: A tésztát kifőzzük. Hagymát olajon megdinsztelünk, hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és bazsalikommal, majd megpároljuk. Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a patisszont, paradicsomot, majd összeforraljuk. Összekeverjük a tésztával, majd tetejére reszelt sajtot szórunk.
Pórékrémes makaróni
Hozzávalók: 1 cs.makaróni tészta, 1 cs.koktélparadicsom, 2 cikk fokhagyma, 2 db csirkemellfilé, 2 újhagyma, 1 szál rozmaring, olaj, só, bors, 13 dkg sonka, 15 dkg sajt.
Elkészítése: A tésztát kifőzzük. A koktélparadicsomot, a csíkokra vágott csirkemellet, fokhagymát, újhagymát, rozmaringot olajon megpirítjuk és sóval, borssal ízesítjük, ezután összeforgatjuk a főtt tésztával. Kevés hagymazölddel megszórjuk, ráhalmozzuk a tésztát, a sonkát és megszórjuk reszelt sajttal.
Spagetti serleg
Hozzávalók: 20 dkg spagettitészta, 30 dkg maradék sült hús, 2 ek. olaj, 2 tojás, 1-2 dl tejföl, só, bors, paradicsommártás.
Elkészítése: A tésztát kifőzzük. Kiolajozunk egy fél gömb alakú formát és a tésztával szorosan csigavonalban kibéleljük. Megkenjük tojásfehérjével és az üregbe a tejföllel, a maradék tojással összekevert darált húst öntjük, melyet sóval, borssal ízesítettünk. A hús tetejét vízszintesre simítjuk és erre is ráfektetünk tésztát. A forró sütőbe ujjnyi magasan vizet öntünk egy tepsibe és ha már langyos, beleállítjuk a formát. Egy fél óráig sütjük, majd a tésztát a forma szélén meglazítva, tálra borítjuk. Paradicsommártással kínáljuk.
Bácskai füstölt spagetti parasztosan
Hozzávalók: 1 szál lángolt kolbász, ½ hagyma, ½ lilahagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 erős paprika, 1 dl olaj, 1 ek. fűszerpaprika, 40 dkg spagetti, 3 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, só, bors.
Elkészítése: A spagettit sós és enyhén olajos vízben kifőzzük. Lereszeljük a hagymákat és forró olajon 1 csipet sóval megpirítjuk. A paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk és a hagymához adjuk. Hozzákarikázzuk az erős paprikát is és a füstölt kolbászt. Alaposan átpirítjuk, hozzákeverünk 1,5 dl tejfölt, meghintjük fűszerpaprikával és kevés vízzel felöntjük. A ragut alaposan összeforraljuk, hozzáadjuk a főtt spagettit és néhány percig együtt pároljuk. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk és jól áthevítjük. Tálaláskor a maradék tejfölt csurgatjuk rá.
Fideo – mexikói spagetti
(Fogyókúrás)
Hozzávalók: 2 ek. olaj, 2 csirkemellfilé, 1 csomag spagetti, 4 paradicsom félbevágva, ½ ek. őrölt kömény, 2,5 tk. chilipor, só, bors, 1,5 csésze víz, 1 csésze sovány reszelt sajt.
Elkészítése: 1 ek-nyi olajat melegítsünk közepesen forróra egy serpenyőben, majd pirítsuk át benne a csirkemelleket. Vegyük ki a húst, tegyük félre. Öntsük a serpenyőbe a többi olajat és szórjuk bele a félbetört spagettit. Főzzük, pirítsuk, amíg a tészta meg nem barnul kissé. Itassuk le a felesleges zsiradékot, majd szórjuk rá a paradicsomot és a hagymát. Kockázzuk fel a csirkehúst, majd tegyük vissza az edénybe, fűszerezzük a köménnyel, a chilivel, sóval és borssal. Öntsük fel vízzel, kavarjuk össze és főzzük közepes lángon addig, amíg a tészta meg nem puhul és a víz fel nem szívódik. Ez kb. 10 perc. Ha a tészta nagyon nem akar puhulni, még egy kis vizet öntsünk rá és kicsit összekavarva főzzük valamivel tovább.
Olcsó sajtos rakott spagetti
Hozzávalók: 1 zacskó spagetti, 1 pohár natúr joghurt, 1 pohár zsírszegény tejföl, 1 tömlős sajtkrém, 2 ek. liszt, 8 dkg sütőmargarin, 20 dkg trappista sajt, késhegynyi őrölt szerecsendió, bors, só, 2 dl tej.
Elkészítése: A spagettit sós vízben kifőzzük. Amíg fő, addig lereszeljük a sajtot és besamelt készítünk: 5 dkg margarinon megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel, borsozzuk, belekeverjük a szerecsendiót. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd kicsit kihűtjük. Amikor már nem olyan forró, elkeverjük benne a krémsajtot, a joghurtot és a tejfölt. Margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat. Belehelyezzük a spagetti felét, megszórjuk a reszelt sajt 50%-ával, majd ráöntjük a mártás egyharmadát. Enyhén megsózzuk, majd rátesszük a tészta másik felét, ráöntjük a maradék mártást. Kerüljön rá a tetejére a reszelt trappista másik része is. Forró sütőben süssük addig, amíg a sajt meg nem pirul.
ÉN ezeket szoktam készíteni! :)
Remélem tudtam segíteni! Sok sikert!:)
Ugyan régi a kérdés, de azért leírom én mivel szoktam:D
Almát felvágok kis darabokra és belerakosgatom. Elöször furának tünhet, de nagyon finom együtt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!