Mivel turbózzam fel az önéletrajzomat?
Szia!Ha felraknád,könnyebb lenne.Amúgy én is ezzel a problémával küzdök.
Beírtam a diákmunkákat,a jogsit és számítógépes tudást is.Illetve a célnál elég sokat lehet írni,hogy miért oda akarsz menni.
Kicsit off,de nekem van egy lányom is.Eddig beleírtam kiemelve hogy megoldott a felügyelete több oldalról is,betegség esetén is.Ezt kivegyem?Mármint hogy van egy gyerekem,mert valószínűleg ennél pontnál dobják a kukába az önéletrajzom :))
Még csak 15? :D nekem már többször annyi :)
Én Europass-t szoktam küldeni, az olyan egyszerű, jól átlátható...
Sziasztok mindketten!
Ismerős a helyzet, nemrég én is így voltam, szóval tudom, mennyire kiborító. :(
Viszont nekem nagyon sokszor visszajeleztek, az életrajzom ugyanis (állítólag) nagyon jó volt, éppen ezért szívesen elmondom, hogy én hogy csináltam, aztán persze eldöntitek, hogy milyennek találjátok. :)
Én nem ezt az újfajta, amerikai típusút választottam, hanem ötvöztem kicsit a régi, összefüggő szöveges önéletrajzot a mai, címszavassal.
Tehát az elején ott volt szokásosan, hogy név: ..... cím: ....., stb. (és egy fénykép ezek mellett)
Amikor viszont a tanulmányokhoz értem, akkor minden iskoláról írtam egy kis szöveget is. (Milyen különlegességet nyújtott, mire helyezte a hangsúlyt a képzés, mi tetszett különösebben a tantárgyak közül...)
Nyelvismereteknél sem csak annyit írtam pl. hogy felsőfokú angol, hanem odaírtam azt is, hogy hol, melyik évben szereztem, pontosan milyen típusút...
Szakmai gyakorlatnál összefoglaltan, részletesen leírtam, hogy mikkel foglalkoztam, miket bíztak rám, mikben kaptam segítséget, miket ismertem meg, mi keltette fel az érdeklődésemet. (Én is pályakezdő voltam, úgyhogy csak gyakorlatról beszélhettünk, előző munkahelyekről nem)
Persze én is írtam jogsit, meg minden ilyen "extrát", amit csak tudtam, ezeket viszont tényleg csak felsorolás szinten.
Ami még talán nem annyira megszokott, hogy utána írtam egy kisebb szövegrészt (tehát mondatokban, összefüggően) a hobbijaimról, szabadidős elfoglaltságaimról. Ez pl. az egyik interjúztatónak különösen tetszett, és csomót beszélgettünk erről.
Ami nálam mindig a gond volt: 25 éves lány vagyok... Simán feltételezték rólam, hogy el akarok hamarosan menni szülni, és ugye sosem kérdezhették meg, bár sokszor utaltak rá a kérdésekkel ("hogy látja magát 5-10 év múlva?"), de ugye itt sem feltétlenül hiszik el, hogy az ember a munkájának akar élni...
Tanulság: ha van gyereked, szerintem nyugodtan írd bele, azzal főleg, hogy elhelyezés megoldott. Úgyis rákérdeznek, ha nem írod bele, akkor is, szóval...
A motivációs levél pedig mindig konkrétan az adott álláshoz kapcsolódik csak, az semmiképp ne sablonszöveg legyen, hanem tényleges levélként, nekik szóljon. (Különös figyelmet illik fordítani a levélformára, megszólításra, stb.)
Remélem, tudtam kicsit segíteni.
Sok sikert nektek! :)
Közben már hárman vagytok, bocsi. :) Neked is sok sikert, utolsó!
Még egyszer: az én tapasztalatom, hogy nem biztos, hogy annyira jó, ha "egyszerű" az életrajz.
Persze ez nagyban munkahelyfüggő is, de nálam egyértelműen értékelték, hogy hosszabb, szövegesebb, gondosabban összeállított... Külalakra is igyekeztem figyelni. (Szerkesztésre pontosabban, mivel persze géppel írt volt.)
Nekem a végén azt hiszem, két oldal lett, de nem volt gond. :)
De persze ez tényleg attól is függ, hogy hova adja be az ember. Nálam értékelték, dicsérték.
Meg persze attól is függ ez, hogy mennyi sulit végzett el az ember, hány nyelvvizsga van, stb. Tehát arányosan legyen a felsorolás, meg a szöveg. Nem esszét kell írni, de úgy gondolom, előny megmutatni, hogy valaki fogalmazni is tud, és időt is szán egy normális bemutatkozásra. :)
Én most voltam egy cégnél gyakorlaton, ahol az egyik főnökön mutatott pár önéletrajzot, amit neki küldtek a meghirdetett munkára, elmesélte, hogy ő milyen szempontokat vesz figyelembe, amikor átnézi őket:
-legyen áttekinthető, tehát ne legyen 3 féle betűtípus, 2 féle aláhúzás, dőltbetű stb, egy féle kiemelés legyen benne csak.
-mindenképpen legyen fénykép, ami a jobb felső sarokba kerüljön, és az arc befelé nézzen, ne a lap széle felé
-ha a születési dátum oda van írva, akkor is legyen ott, hogy hány éves az illető
-csak azok az előző munkahelyek, iskolák legyenek feltüntetve, ami kapcsolódik a munkához (ha több féle munkára jelentkezel, mindegyikhez más-más önéletrajzot adj be)
-lehet a sulikhoz, munkákhoz 1-2 sort írni, hogy milyen tantárgyakat tanultál, vagy pontosan mi volt a feladat a munkahelyen, de inkább címszavakban
-minden egyéb tudást (számítógépes ismeretek, nyelvtudás, jogsi stb) oda kell írni
-célok: ne a munkahelyet ajnározd, hanem magadat
utóbbi vonatkozik a motivációs levélre is, ott magadat kell fényezni, de bele lehet írni, hogy miért akarsz itt dolgozni, de akkor se a cég "seggét kell kinyalni"...
mindenképp legyen rajta saját kezű aláírás (amennyire lehetséges), és dátum
az olyan önéletrajzokat, amiket egy álláskereső portál "csinál", csak ki kell tölteni a megfelelő mezőket, szerintem hanyagoljátok, plusz pont, ha látják, hogy igényes vagy a saját kézzel csinált önéletrajzodra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!