Miért kell mindig "és egy csipet só" a süteményekhez, tésztálhoz, kalácsokhoz? A tojás miatt? A liszt miatt? Mi az oka?
A só (egy ízfokozó is!!!) kiemeli az édes ízt.
Fordítva is igaz, egy csipet cukor a sós ételekben is jó hatással van.
3-as köszönöm! A só nálam az adalékmentes erdélyi, az összes többi csak marketinghumbug. Az nem zavar, ha összerögösödik, széttöröm újra.
2-es ha csak ízfokozó lenne, akkor lehetne nátrium glutamáttalc is agyonütni.
4-es, légyszives fejtsd ki. Nekem mind a kettő úgy jó ahogy "gyárilag" van.
1-es legközelebb ne válaszoljon.
Azt az érthetőbb példa miatt hoztam fel, köszönöm a kiigazítást! Épp ez a lényeg, hogy lehetne azt is használni, ugyan oda jutunk, és így fogható meg jól a sózás lényege. Nem csak azért kell bele, "mer' úgy szokták csinálni..." De alapvetően nem is kellene, mert csak egyszerű ízfokozóként funkcionál benne. Viszonmt ha nem sózzuk meg, sőt fontosabb talán, hogy ha nem a jó időpontban sózzuk meg, akkor "szar"-nak fogják titulálni, holott az égvilágon nincs semmi baja. Így is agyon van sózva-cukrozva már minden...
Semmiképpen nem teszek bele "olyat", sőt semmibe. Elég amit a gyári kajákba zúdítanak.
Nem kötelező tenni - de nagyon észrevehető, ha nincs benne.
Csináltam már úgy pl. lekváros buktát, hogy a tésztába nem tettem sót. Olyan "fád" édes volt, hiányzott belőle az a bizonyos extra.
Igen, ez az. Szóval, ha 2 csipetet raksz bele akkor hűde ha meg semmit, akkor meg izé...
Viszont a vajnál nem azért van sózott! Ott a tartósítás miatt keverik hozzá, hiszen a tiszta vajat utólag is meg lehetne a kenyéren sózni pont úgy mint a zsírt, nem? Igen, a zsíroskenyérnél például mindig erőltetik a sót...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!