Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért kell mindig "és egy...

Miért kell mindig "és egy csipet só" a süteményekhez, tésztálhoz, kalácsokhoz? A tojás miatt? A liszt miatt? Mi az oka?

Figyelt kérdés

2021. márc. 14. 14:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%
úgy jó
2021. márc. 14. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

A só (egy ízfokozó is!!!) kiemeli az édes ízt.


Fordítva is igaz, egy csipet cukor a sós ételekben is jó hatással van.

2021. márc. 14. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, olvasd el ezt a cikket!


[link]

2021. márc. 14. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
45%
Rakj a kiwire vagy az ananászra egy nagyon kevés sót és megtudod 😉
2021. márc. 14. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:

3-as köszönöm! A só nálam az adalékmentes erdélyi, az összes többi csak marketinghumbug. Az nem zavar, ha összerögösödik, széttöröm újra.

2-es ha csak ízfokozó lenne, akkor lehetne nátrium glutamáttalc is agyonütni.

4-es, légyszives fejtsd ki. Nekem mind a kettő úgy jó ahogy "gyárilag" van.

1-es legközelebb ne válaszoljon.

2021. márc. 14. 15:41
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
De miért használnál nátriumglutamátot, ha van sód? (Amúgy valóban, szerintem nátriumglutamátot is pontosan ugyanúgy használhatsz az egy csipet só helyett.)
2021. márc. 14. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:

Azt az érthetőbb példa miatt hoztam fel, köszönöm a kiigazítást! Épp ez a lényeg, hogy lehetne azt is használni, ugyan oda jutunk, és így fogható meg jól a sózás lényege. Nem csak azért kell bele, "mer' úgy szokták csinálni..." De alapvetően nem is kellene, mert csak egyszerű ízfokozóként funkcionál benne. Viszonmt ha nem sózzuk meg, sőt fontosabb talán, hogy ha nem a jó időpontban sózzuk meg, akkor "szar"-nak fogják titulálni, holott az égvilágon nincs semmi baja. Így is agyon van sózva-cukrozva már minden...


Semmiképpen nem teszek bele "olyat", sőt semmibe. Elég amit a gyári kajákba zúdítanak.

2021. márc. 14. 17:46
 8/13 A kérdező kommentje:
ovábbá amikor csipet só kell, és még vizet is tartalmaz, akkor egy kis vízzel előzőleg fel lehetne oldatni a sót... kb pont úgy mint az élesztőt, de akár a cukorral is meg lehetne ezt tenni.
2021. márc. 14. 17:48
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem kötelező tenni - de nagyon észrevehető, ha nincs benne.


Csináltam már úgy pl. lekváros buktát, hogy a tésztába nem tettem sót. Olyan "fád" édes volt, hiányzott belőle az a bizonyos extra.

2021. márc. 14. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:

Igen, ez az. Szóval, ha 2 csipetet raksz bele akkor hűde ha meg semmit, akkor meg izé...


Viszont a vajnál nem azért van sózott! Ott a tartósítás miatt keverik hozzá, hiszen a tiszta vajat utólag is meg lehetne a kenyéren sózni pont úgy mint a zsírt, nem? Igen, a zsíroskenyérnél például mindig erőltetik a sót...

2021. márc. 14. 18:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!