Mi a kedvenc zöldséges ételrecepted, amit ebédre lehet készíteni?
Spenótos rizs citromléval
Pestos spagetti
Zöldbab olívaolajjal és dinsztelt paradicsommal
Töltött padlizsán
Gombás spagetti
Meggyleves
Padlizsán grillezve
Cukkini ami ilyen padlizsán alakú és a végén torzsa van, olajban sütve szeletelve mint a sült krumpli sóval
Töltött paradicsom és paprika rizzsel
Piros grilllpaprika sütőbe sütve majd meghámozva és olívaolajjal leöntve feta sajttal és kenyérrel
Lecsó másként vagyis Touroulou a fazékban : cukkini, padlizsán, krumpli, paradicsom, paprika zöld és piros grill kockákra vágva, petrezselyem, hagyma előzetesen lepirítva olívaolajon. Mindez összefőzve feta sajt morzsával tálalva a tetején
Sült töltött paprika:
fejenként egy púpos evökanál lencsét (én ehhez a fekete, belugalencsét szeretem legjobban, de bármelyik jó) megfözök, de még maradjon állaga, egy evökanál bbulgurt szintén - ezt sóval meg tetszés szerinti egyebekkel (bors, chili, kömény, oregano, basilikum, fokhagyma, de természetesen nem mind egyszerre) füszerezem, ha megfött. összekeverem a leszürt lencsével.
Közben kaliforniai paprikákat vagy hosszában kettévágom, vagy az alsó, szárral szembeni végét vágom le, picit megsózom.
Amíg a lencse meg a bulgur fö, 1 kisebb hagymát, egy-két paprikát kicsire vágva (vagy a paprikák szár felöli végét), egy kisebb paradicsomot vagy szárított paradicsomot és egy sárgarépát kb 3-4mm-es kockákra vágva megpárolok, majdnem pirítom, de semmi esetre sem teszek hozzá vizet.
Ezt meg a lencse-bulgurkeveréket összekeverem, és a paprikákba töltöm.
Én szoktam beletenni még 1-2 evökanál mazsolát, nagyon érdekes, különleges ízt ad, de ki lehet hagyni belöle, ha túl fúrcsának tartod.
Aki szereti, tehet rá reszelt sajtot, nekem anélkül jobban tetszik.
Sütöben kb 180 fokon 40-50 percig sütöm.
Brokkolis tészta: egy fazékban sózott vizet forralok, amíg felforr, egy kb fél kilós brokkolit rózsákra bontok, illetve kb 200-250 g tésztát - csötészta, penne - kimérek. Ha a víz felforrt, a tésztát és a brokkolit beleteszem, addig fözöm, amíg a tészta puha, de nem szétfött, akkor leszüröm. Egy edényben pici olajat melegítek, a tészta-brokkoli keveréket beleteszem, átforrósítom, picit megborsozom, esetleg fokhagymát teszek bele és 1-2 kanál tejfölt vagy fözötejszint adok hozzá, ez kb 2-3 perc.
Így is finom szerintem, de sajttal megszórva is ehetö.
Zöldségbolognese:
egy hagymát, 1-2 sárgarépát, kb azonos súlyú zellergumót és egy szárzellert megtisztítok és kis, 2-3 mm-es kockákra vágom.
Egy lábasban olivaolajat forrósítok, a zöldségeket átpirítom, egy dl fehér bort öntök rá, elforralom - ezt ki lehet hagyni, ha nem akarsz bort használni, de ízben szerintem sokat javót -, utána öntök rá kb fél-egy dl vizet, 100 g paradicsompürét, só, bors, basilikum, rozmaringgal füszerezem és legalább egy órát kis lángon párolom, közben ha kell teszek hozzá még vizet, kevergetem, hogy ne süljön le. Akkor jó, ha egész sürü, nem folyik, nincs vizes leve a végére.
Kifött spagettira teszem a tányérokon, és sok reszelt sajttal (eredetileg parmezán) megszórom.
Még eszembe jutott a zöldségbolognesehez, hogy ha túl sok munka a zöldségek felkockázása, akkor nagy részét le tudod reszelni tökreszelön - a lényeg, hogy ne legyen egész finomra reszelve -, és csak egy kisebb részét kockázd fel. Ennek az a lényege, hogy a kis kockák megmaradnak darabosnak, így jobban van valami "harapnivaló" a mártásban.
Meg lehet bele még az elején kisebb darabokra vágott gombát is tenni, akkor más ízü, szerintem úgy is finom.
Egyébként ezt a mártást nagyon jól lehet fagyasztani is, én egyszerre legalább dupla adagot készítek, és ha valaki kedvet kap rá, amíg a tészta megfö, addigra kiolvad a mártás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!