Klasszikus sargaborso fozeleket hogyan kell csinalni?
Sziasztok.
Klasszikus sargaborso fozeleket ti hogyan csinaljatok?
Vagy a menzasat amit regen az iskolaba adtak?
Irnatok nekem jol bevalt recepteket?
Nagyon halas vagyok erte.
Koszonom szepen :)
Ahány ház, annyi szokás!
Nálunk: előző este meleg vízbe áztatom a borsót, azt a lét leöntöm róla főzés előtt.
Felteszem főni hideg vízbe, só, babérlevél, zúzott fokhagyma. Amikor megpuhult, berántom. Részemről ennyi.
Nem tudom, mennyire klasszikus, és így csinálom:
25 dkg sárgaborsót előző este beáztatok. Másnap olajon üvegesre pirítok egy kis fej hagymát, rá egy gerezd átnyomott fokhagyma és a sárgaborsó. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje, hozzáadok sót, borsot, két babérlevelet. 70-80 perc alatt szétfő. Közben folyamatosan kevergetni kell, hogy le ne égjen, az elfőtt vizet pedig pótolni.
Rántást nem teszek bele, mert így is tökéletes az állaga. És nagyon-nagyon finom.
Hát ez enyém biztos, hogy nem olyan mint a menzás.
Nagyon alaposan többször, több vízben megmosom a sárgaborsót, lehetőleg addig, míg a víz már áttetsző és nem habos rajta.
Dinsztelek egy hagymát, ráteszem a borsót, feleresztem füstölt lével, vagy belefőzők egy darab füstölt, nyers kolozsvárit.
Nyomok bele fokhagymát, kis őrölt borsot és figyelem, hogy kell e pótolni menet közben a lét, mert igencsak beszívja.
Amikor már puha, akkor szokták fokhagymás rántással berántani, de vannak aki csak pürésítik. Én rántom.
Majdnem mindig variálok vele egy kicsit. Az egyetlen, ami nem változik, hogy soha nem rántom be. Teljesen felesleges, így is betonkemény lesz már estére (kis túlzással persze).
Pont a héten csináltam: kevés zsíron hagymát dinsztelek, illetve én hagymakrémet szoktam használni, mert nem szeretem a hagymadarabokat. Rádobok egy füstölthús kockát (ha éppen nincs valami füstölt levem) és felolvasztom azt is a zsíron. Most tettem rá egy kis füstölt piros parikát is. Rázúdítottam az átmosott borsót, felöntöttem vízzel. Ilyenkor megy bele még egy kocka (de ez 1 kg sárgaborsóhoz van!), kis delikát. A mostani adagba került egy kis majoranna, bazsalikom és oregano is. Addig főzöm, míg kb. pürészerű nem lesz. A családnak ízlett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!