Klasszikus sargaborso fozeleket hogyan kell csinalni?
Sziasztok.
Klasszikus sargaborso fozeleket ti hogyan csinaljatok?
Vagy a menzasat amit regen az iskolaba adtak?
Irnatok nekem jol bevalt recepteket?
Nagyon halas vagyok erte.
Koszonom szepen :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ahány ház, annyi szokás!
Nálunk: előző este meleg vízbe áztatom a borsót, azt a lét leöntöm róla főzés előtt.
Felteszem főni hideg vízbe, só, babérlevél, zúzott fokhagyma. Amikor megpuhult, berántom. Részemről ennyi.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem tudom, mennyire klasszikus, és így csinálom:
25 dkg sárgaborsót előző este beáztatok. Másnap olajon üvegesre pirítok egy kis fej hagymát, rá egy gerezd átnyomott fokhagyma és a sárgaborsó. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje, hozzáadok sót, borsot, két babérlevelet. 70-80 perc alatt szétfő. Közben folyamatosan kevergetni kell, hogy le ne égjen, az elfőtt vizet pedig pótolni.
Rántást nem teszek bele, mert így is tökéletes az állaga. És nagyon-nagyon finom.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Hát ez enyém biztos, hogy nem olyan mint a menzás.
Nagyon alaposan többször, több vízben megmosom a sárgaborsót, lehetőleg addig, míg a víz már áttetsző és nem habos rajta.
Dinsztelek egy hagymát, ráteszem a borsót, feleresztem füstölt lével, vagy belefőzők egy darab füstölt, nyers kolozsvárit.
Nyomok bele fokhagymát, kis őrölt borsot és figyelem, hogy kell e pótolni menet közben a lét, mert igencsak beszívja.
Amikor már puha, akkor szokták fokhagymás rántással berántani, de vannak aki csak pürésítik. Én rántom.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Majdnem mindig variálok vele egy kicsit. Az egyetlen, ami nem változik, hogy soha nem rántom be. Teljesen felesleges, így is betonkemény lesz már estére (kis túlzással persze).
Pont a héten csináltam: kevés zsíron hagymát dinsztelek, illetve én hagymakrémet szoktam használni, mert nem szeretem a hagymadarabokat. Rádobok egy füstölthús kockát (ha éppen nincs valami füstölt levem) és felolvasztom azt is a zsíron. Most tettem rá egy kis füstölt piros parikát is. Rázúdítottam az átmosott borsót, felöntöttem vízzel. Ilyenkor megy bele még egy kocka (de ez 1 kg sárgaborsóhoz van!), kis delikát. A mostani adagba került egy kis majoranna, bazsalikom és oregano is. Addig főzöm, míg kb. pürészerű nem lesz. A családnak ízlett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!