Mi lesz a karacsonyi menü idén a hagyományos, vagy újítasz?
A klasszik fogasok lesznek, vagy van nalatok, vmi, extra esetleg teljesen eltero a hagyományostól?
Ti fozitek, rendelitek, vagybcsaladtag kesziti?
Én kicsit unom, hogy ugyanazt eszem szenteste, mint amit a rokonoknal utana januar, 1ig.
Pl a bejglitol rosszul vagyok mar evek ota, nem is lesz, nalunk. Halászlé, töltött kaposzta es majd a lencse, olyan, hogy 1 évig az unnepek utan enni, sem akarok.
Nálunk sok vita árán lehet csak elterni ici picit is a hagyományostól,de a vege az, hogy nem eroszakoskodom. Nalatok? Szeretitek napokig, ugyanazt anyosnal, szuloknel stb?
Nálunk mindig más.
Mivel nem vagyunk leves rajongók, csak egy könnyű húsleves,(azt mindenki megeszi)
Egyben sült marha,Sthal Judit konyhájából,na ezt most készítem először, és göngyölt karaj, burgonya püré,párolt káposzta, narancsos csokitorta.
mézeskalács.
Nekem hozzátartozik az ünnepekhez az adott ünnepre jellemző kaja. Hiányoznának ha nem lennének a megszokott fogások, ez az ünnep íze amióta az eszemet tudom.
Mondjuk idén lesz sült kacsacomb is amit nem szoktunk enni. Megmaradnak a jól megszokott kaják, de behozunk valami újat is.
Nálunk is lezajlott ez a "vita"
Mi úgy oldottuk meg végül, hogy egy kalapba betettünk sok sok ország nevét, és amit kihúzunk, annak a hagyományos karácsonyi menüjét készítjük el a családdal, így a gyerekeim is tanulnak valamit. Mindig készülünk, megnezunk valami dokumentum filmet az adott országról, aztán főzünk.
Anyosnal mondjuk marad a sima halászlé satöbbi, anyukámék pedig felvidéki ételeket készítenek többnyire, pl tonna számú mákos tészta van, meg ami nekem fúj és undorító de ő rendszerint készít az a mákos csemege kukorica 😬 halál komolyan, náluk ez hagyomány, vagy mifene de én sose hallottam róla, ott Nógrád megye tetején viszont egy csomó helyen szokták enni és szeretni de inkább az idősek. Illetve gombóc levest szokott csinálni, ami a mákos gombóc maradék tésztájából készül, fokhagyma és ecet van még a levesbe, néha pici sárgarépa kockák is.
Mi most spanyol ételeket húztunk ki. Tavaly olasz, azelőtt brit volt.
A készült kajabol mindig viszünk a rokonságnak is, és akkor mindenki boldog.
Anyámnál mindig halászlé van kétféle sülthallal, én szeretem, mivel évközben nem nagyon eszünk halat.
Itthon mindig kísérletezem, hetekkel korábban nézegetem a recepteket és keresek valami különlegeset, amit előtte még nem csináltam. Tavaly pl narancsos-szilvás csirke volt és aszalt szilvával töltött karaj.
Idén bélszín lesz valami különleges mártással, mert kaptunk ajándékba, és brazil bélszínt azért nem mindennap eszik az ember... :) Nekem szívfájdalmam, hogy ennek a sütési módján sokat nem lehet variálni, de páromnak pont elég, hogy különlegesen finom hús.
Mi már több éve nem a hagyományos menüt készítjük el. Halat nem eszünk így az kiesik.
Kacsa sült lesz, máj káposztával.
Marha pöri nokedlivel
Hidegtál, sonka tekercs, kaszinó tojás francia saláta.
Nagyon szépen köszönöm a valaszaitokat! Érdekesket írtatok, azert tobbsegeben ugy erzem, hogy kicsit mindenki unja a hagyományost és az idősebb rokonoknal "rájuk hagyjuk" legyen ahogy megszoktak szeretik, mi meg sajat új hagyományt teremtünk a menunkkel.
3as!nagyon tetszik, amit írtál. Megprobalom a csaladi kupaktamacson felvetni ezt ötletnek!
Mákos kukorica, meg annyira bizar, hogy ezen kattog az agyam.
A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.
Az advent szigorú böjti időszak volt a katolikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatéréskor ettek ismét.
Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:
Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest).
Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.
Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.
Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!