Soroksári véres hurkának mi a legfőbb jellegzetessége, mitől különleges?
Rizs van benne vagy zsemle? Milyen fűszer? Füstölik-e? Stb?
MIben más a dunaharasztitól?
Nem tudom melyik a soroksári és melyik a dunaharaszti, de a hurkát nem szokás füstölni és a véres hurkában soha nincs rizs.
Az autentikus sváb véres hurkában pirított zsemlekocka van, dinsztelt vöröshagyma,(ez utóbbi nem mindenütt, de mi így szeretjük) só, bors, majoranna. Utána megy az abalébe és kész.
1-es vagyok
Most utánaolvastam, a soroksári svábok füstölték a véres hurkát,
a dunaharasztiak meg nem. Ennyi a különbség.
Soroksáriak válaszát szívesen olvasnám (kezdő guglihuszár helyett)!
Az igazi soroksári érdekelne, a sváb sem ugyanaz ....
Soroksari (svab) vereshurka rizzsel keszul es a vegen fustolik.
Dunaharaszti (svab) vereshurka zsemlekockaval keszul es fahej is van benne.
Konkrétan ismerősök között egy eszmecsere tárgya volt, hogy ki hogyan és miért, hasonlók. Magam nem, de egy rokonom akar csinálni. Illetve azt mondja csinált is. Valóban rendszeresen csinál vérest, és próbálgatja különféle módokon elkészíteni. Most az találta mondani, hogy amit tavaly x.ünnepen ettünk nála, az soroksári módon készült. De kisebb vita alakult a barátokkal, mert állítják, hogy a soroksári nem olyan, de igazából senki sem ért egyet a hozzávalókat illetően, csak annyiban egyeznek ki, hogy a végén füstölik.
Utána akartam járni, de az interneten nem találtam hiteles és egyértelmű forrást, tősgyökeres soroksári sváb ismerősünk, akit kérdezhetnénk, olyan nincsen. A rokon, akinél állítása szerint olyat ettünk, ő valami főzős fesztiválon szerezte az információkat a soroksári véresről, de ezt már azért sem vesszük hitelesnek, mert állítom több kupica pálinka után nem is biztos, hogy soroksáriakkal tárgyalt a mélyen tisztelt rokomom. :)
Nos igen, egyik fő vitatárgy, hogy rizs, vagy zsemle. De van még több szempont, de jobbnak láttam nem direktbe rákérdezni. Van ugyanis sok bizonytalanság még. :)
Ez a link az 5. válaszolótól.... Először is köszönöm, ezt nem találtam én! Másodszor: ez további bizonytalanságokra ad okot. :)
Még azért jöhetnek az építő gondolatok!!!!
Hurka-kolbaszban ahany haz, annyi szokas. Nezd csak meg a Gyulai vs. Csabai kolbasz orok rangadot. Vagy ott a Pick vs. Herz. Vagy ott a halaszle: Bajai-Szegedi.
Hurkat mindenki a sajat izlese szerint kesziti ... altalaban a svan izesitest szeretik tobben, ezert mindenki a svab recepturat keresi.
Alapesetben a majas rizzsel, a veres zsemlekockaval keszul ... de csinalnak mindkettobol csak rizsest es csak zsemleset, izles kerdese ez is ... van aki gerslit, vagy burizst hasznal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!