Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kocsonya recept?

Kocsonya recept?

Figyelt kérdés
Kocsonyát szeretnék főzni mert a bolti az csak egy durva utánzat.Google a barátunk de még sem.rákerestem de csak olyan recepteket találok ami elengedi a kezem,nem írja le részletesen az adalékok hozzá adását.Például .Tedd bele a fokhagymát... na jó,persze,egybe vagy darabolva,esetleg törve?Ezért linket ne is küldjetek,írjátok le ha nem fáradtság.Még nem főztem kocsonyát,de nem is akarom elrontani.Van itt baj nem kevés.tudom,ti a kisujjatokból rázzátok ezt a témát ki,de én olyan butus vagyok hozzá,hogy tíz év mulva tehetséges kezdőnek számitanék. :-D
2021. jan. 3. 10:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
97%

Vegyél 2-3 kg vegyes kocsonyahús. Legyen benne 3-4 köröm, 1-2 farok, egy szép csülök(lehet első)mondjuk 2 fül, esetleg egy fél fej. Plusz egy szép nagy darab bőr. Mondjuk úgy 30x30centis minimum.

Na, ezt letisztítod, és felteszed egy nagy fazékba. Ennyi cucchoz kb 4 liternyi víz fog kelleni, amit a főzés végig nem kell pótolni.

Kell bele kb 30 szem egész bors, 2 babérlevél, egy gyerekökölnyi fej vereshagyma (ne szedd le, csak a külső héjt, egy színes héj maradjon rajta, és 1 vagy két egész fej fokhagyma. A fokhagymát hagyhatod egészben, ekkor csak meg kell mosni alaposan és kereszte félbevágod, de szét is szedheted gerezdekre. Opcionális az is, hogy leszeded a teljes héjt róla, vagy azzal teszed bele. És só. Na erre viszont tényleg azt tudom mondani, majd kóstolni kell. Elsőre tegyél bele 2 teáskanállal. Mondjuk púpos teáskanál. És amikor már fő a lé, akkor kóstolni kell. Inkább sósabb legyen, mert amikor hűl ki a lé, a só íze elvész és sótlannak fog tűnni. És akkor kb ennyi, ezt lassan pötyörögtetve főzöd vagy 6 órán keresztül. Amikor lejön a csontról a hús, már jónak mondható.

2021. jan. 3. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
86%

Az én módszerem - nem biztos, hogy az egyedüli tökéletes, de nálunk bevált.

Veszel börös, csontos húsokat: disznóköröm, fej, fül, esetleg csülök, ezeket alaposan megtisztítod, hogy ne maradjon rajta ször, utána egy fazékba teszed, hogy minél jlbban összeérjenek, ne legyen sok hely köztük. Kilónként kb 1-1,2 liter hideg vizet öntesz rá (elvileg el kell lepnie a húsokat, ha nem, akkor esetleg keveset mét tehetsz hozzá), megsózod - 1 liter víz-1 teáskanál só -, 5-10 szem feketebors, 4-5 gerezd- 1 fej fokhagyma a vékony héját rajtahagyva, 1 kisebb vöröshagyma a belsö héjával együtt, 1-3 babérlevél, ezekkel elkezded felforralni. Én szeretek hozzátenni 1-2 sárgarépát, egy petrezselyemgyökeret, ettöl szebb szine lesz, de nem lesz húsleves íze.

ha felforrt, akkor lecsavarom olyan kicsire a lángot, hogy éppen csak picit mozogjon a víz, és így fözöm legalább 2-3 órát, de néha még többet, amíg a húsok annyira puhák, hogy lejönnek a csontról.

Ha úgy gondoolom, jó lehet, akkor egy lapos tálkába teszek 1-2 evökanállal a levéböl és beteszem a hütöbe, amíg meghül, így látni lehet, hogy beköt-e, ha nem, akkor még picit fözöm, illetve ekkor meg tudom kóstolni, hoyg elég-e a só bele.

Amikor kész, akkor kiszedem a húsokat, a nagyját kicsontozom és tálakba vagy tányérokba elosztom - a zöldségféléket meg füszereket kidobom. A levébe pici ecetet keverek - kb 1 liter léhez 1, esetleg 2 teáskanálnyit - éppen csak picit pikáns legyen, ne savanyú. Óvatosan rámerem a húsokra, lehetöleg a zsírja nélkül (ha nem sikerül, nem akkora gond, ha megdermedt, le lehet kanállal szedni róla a fölösleget). A tálakat hideg helyre teszem és megvárom, mire megdermed - ez 4-5 óra vagy több is lehet, ne lepödj meg.


Remélem, sikerült mindent beleírni, sok sikert, ha valamit nem értesz, kérdezz vissza.

2021. jan. 3. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 A kérdező kommentje:
1. Ha felteszem a húst főni egyet rottyan azt nem kell leőnteni?Állítólag az első levet le kellene.Van zavar.
2021. jan. 3. 11:16
 4/15 A kérdező kommentje:

2 . Na ezt még sehol nem olvastam, ecet , ha megakadnék kereslek privátban.Mikor főzőm?Jó kérdés.Be kell szereznem még a hozzá valókat aztán megerőszakolom magam ahhoz,hogy legyen lelki erőm ehhez a bonyolult művelethez. :-D

Köszönöm a válaszokat!Ment a felpontozás nektek.

2021. jan. 3. 11:22
 5/15 anonim ***** válasza:
46%

En nem veszek szemet sertes darabokat, se fule-se farka! Csak csulok ... igaz abbol legalabb 3db.


Beleteszed egy jo nagy edenybe es felontod annyi vizzel ami eppen elfedi ... felforralod es fozod par percig. Utana az egeszet kiontod, a csulkoket atoblited es ujra felteszed foni friss vizben, de ekkor mar beizesited: nagyon keves so (kulonben nem dermed meg rendesen), sok fokhagyma, egy voroshagyma, szemes fekete bors (en szoktam bele tenni baberlevelet es szerecsendiot is). Ujra felforralod az egeszet, utana takarek langon fozod legalabb 2 orat.

2 ora mulva hozzaadsz meg egy szal sarga es egy szal fehet repat es takarek langon meg szuttyogteted egy jo 1,5 orat ... es ezzel el is keszult, mar csak ki kell porciozni az egeszet.

2021. jan. 3. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
77%
Nen csinálsz vele kárt, ha az első rottyanás után friss vízzel folytatod, mert így megszabadulsz a húsról távozó habos zsíros genyától, ami nem mutat jól a tányéron. A maradékot a művelet legvégén lekanalazod, papírtörlővel felitatod, hogy szép tiszta, átlátszó legyen.
2021. jan. 3. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
88%
En nem keverek a lebe ecetet, ellenben amikor kiadagolom ... az edeny aljaba teszek egy kis ecetes tormat, erre teszem a husokat, amit befedek a szepen lezsirtalanitott bordarabokkal es ovatosan raszurom a kocsonyalevet.
2021. jan. 3. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 A kérdező kommentje:
5 . Ahány ház annyi szokás.A te recepted is jónak tűnik,még nem döntöttem el melyiket választom. Függvénye a pénztárcám amelyik jó fogyó kúrát választhatott magának na és a lustaságom leküzdése.Értem,felkészítem aztán lehet bőven lustizni oda figyelve. :-D
2021. jan. 3. 11:35
 9/15 A kérdező kommentje:

Mindenkinek ment eddig a felpontozás.

Lassan akkora szakértő leszek ebben a témában,hogy jelöltetem magam kandidátusi rangra.Jó , hogy feltettem ezt a kérdést mert a googlén nem találtam ilyen jónak tűnöt és rengeteg fogással gyarapodik az ismeretem.Hálás vagyok nektek!

BUÉK

2021. jan. 3. 11:39
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Lassan kell kesziteni, hogy a csontban-borben-husban levo kollagen meg zselatin meg minden ki tudjon oldodni, hiszen ettol all ossze a kocsonya.
2021. jan. 3. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!