Kocsonya recept?
Vegyél 2-3 kg vegyes kocsonyahús. Legyen benne 3-4 köröm, 1-2 farok, egy szép csülök(lehet első)mondjuk 2 fül, esetleg egy fél fej. Plusz egy szép nagy darab bőr. Mondjuk úgy 30x30centis minimum.
Na, ezt letisztítod, és felteszed egy nagy fazékba. Ennyi cucchoz kb 4 liternyi víz fog kelleni, amit a főzés végig nem kell pótolni.
Kell bele kb 30 szem egész bors, 2 babérlevél, egy gyerekökölnyi fej vereshagyma (ne szedd le, csak a külső héjt, egy színes héj maradjon rajta, és 1 vagy két egész fej fokhagyma. A fokhagymát hagyhatod egészben, ekkor csak meg kell mosni alaposan és kereszte félbevágod, de szét is szedheted gerezdekre. Opcionális az is, hogy leszeded a teljes héjt róla, vagy azzal teszed bele. És só. Na erre viszont tényleg azt tudom mondani, majd kóstolni kell. Elsőre tegyél bele 2 teáskanállal. Mondjuk púpos teáskanál. És amikor már fő a lé, akkor kóstolni kell. Inkább sósabb legyen, mert amikor hűl ki a lé, a só íze elvész és sótlannak fog tűnni. És akkor kb ennyi, ezt lassan pötyörögtetve főzöd vagy 6 órán keresztül. Amikor lejön a csontról a hús, már jónak mondható.
Az én módszerem - nem biztos, hogy az egyedüli tökéletes, de nálunk bevált.
Veszel börös, csontos húsokat: disznóköröm, fej, fül, esetleg csülök, ezeket alaposan megtisztítod, hogy ne maradjon rajta ször, utána egy fazékba teszed, hogy minél jlbban összeérjenek, ne legyen sok hely köztük. Kilónként kb 1-1,2 liter hideg vizet öntesz rá (elvileg el kell lepnie a húsokat, ha nem, akkor esetleg keveset mét tehetsz hozzá), megsózod - 1 liter víz-1 teáskanál só -, 5-10 szem feketebors, 4-5 gerezd- 1 fej fokhagyma a vékony héját rajtahagyva, 1 kisebb vöröshagyma a belsö héjával együtt, 1-3 babérlevél, ezekkel elkezded felforralni. Én szeretek hozzátenni 1-2 sárgarépát, egy petrezselyemgyökeret, ettöl szebb szine lesz, de nem lesz húsleves íze.
ha felforrt, akkor lecsavarom olyan kicsire a lángot, hogy éppen csak picit mozogjon a víz, és így fözöm legalább 2-3 órát, de néha még többet, amíg a húsok annyira puhák, hogy lejönnek a csontról.
Ha úgy gondoolom, jó lehet, akkor egy lapos tálkába teszek 1-2 evökanállal a levéböl és beteszem a hütöbe, amíg meghül, így látni lehet, hogy beköt-e, ha nem, akkor még picit fözöm, illetve ekkor meg tudom kóstolni, hoyg elég-e a só bele.
Amikor kész, akkor kiszedem a húsokat, a nagyját kicsontozom és tálakba vagy tányérokba elosztom - a zöldségféléket meg füszereket kidobom. A levébe pici ecetet keverek - kb 1 liter léhez 1, esetleg 2 teáskanálnyit - éppen csak picit pikáns legyen, ne savanyú. Óvatosan rámerem a húsokra, lehetöleg a zsírja nélkül (ha nem sikerül, nem akkora gond, ha megdermedt, le lehet kanállal szedni róla a fölösleget). A tálakat hideg helyre teszem és megvárom, mire megdermed - ez 4-5 óra vagy több is lehet, ne lepödj meg.
Remélem, sikerült mindent beleírni, sok sikert, ha valamit nem értesz, kérdezz vissza.
2 . Na ezt még sehol nem olvastam, ecet , ha megakadnék kereslek privátban.Mikor főzőm?Jó kérdés.Be kell szereznem még a hozzá valókat aztán megerőszakolom magam ahhoz,hogy legyen lelki erőm ehhez a bonyolult művelethez. :-D
Köszönöm a válaszokat!Ment a felpontozás nektek.
En nem veszek szemet sertes darabokat, se fule-se farka! Csak csulok ... igaz abbol legalabb 3db.
Beleteszed egy jo nagy edenybe es felontod annyi vizzel ami eppen elfedi ... felforralod es fozod par percig. Utana az egeszet kiontod, a csulkoket atoblited es ujra felteszed foni friss vizben, de ekkor mar beizesited: nagyon keves so (kulonben nem dermed meg rendesen), sok fokhagyma, egy voroshagyma, szemes fekete bors (en szoktam bele tenni baberlevelet es szerecsendiot is). Ujra felforralod az egeszet, utana takarek langon fozod legalabb 2 orat.
2 ora mulva hozzaadsz meg egy szal sarga es egy szal fehet repat es takarek langon meg szuttyogteted egy jo 1,5 orat ... es ezzel el is keszult, mar csak ki kell porciozni az egeszet.
Mindenkinek ment eddig a felpontozás.
Lassan akkora szakértő leszek ebben a témában,hogy jelöltetem magam kandidátusi rangra.Jó , hogy feltettem ezt a kérdést mert a googlén nem találtam ilyen jónak tűnöt és rengeteg fogással gyarapodik az ismeretem.Hálás vagyok nektek!
BUÉK
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!