Felétek bejglit sütöttek régen vagy mákos és diós kalácsot?
A kettő külleme nagyon hasonló, emiatt sokan összekeverik. A bejgli tésztája több zsíradékot tartalmaz többnyire pozsonyi kifli tésztája, az utóbbi, pedig kalácsszerű, laza tésztát. További különbség, hogy a bejgli teteje márványos, a kalácsé homogén.
Felénk (Heves megye) kalács készült. A férjem családjában, Nógrádban szintúgy és az egyik ismerősöm kárpátaljai, ott is. Lehet, hogy ez a keleti országrészre jellemző?
Kérem, hogy írjátok le, hogy hagyományosan melyik készül és merre laktok!
Nem, nálunk nemigen volt gesztenye, nem jó nálunk a talaj neki. Szerintem azt is középiskolás koromban ettem először :) előtte csak párszor fagyasztott masszából készült gesztenyepürét ettem. A fahajas, az simán fahéj volt elkeverve cukorral, vajjal meg volt kenve a kinyújtott kalácstészta, cukros fahéjjal megszórva, feltekerve, megsütve.
Nem volt egy norniápdéjt, az biztos, de én nagyon szerettem.
Bejgli Budán
A kalácsot jobban szeretem! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!