Hogy kèszül az igazi gulyàs?
Külföldi lakótàrsam evett Magyarorszàgon gulyàst èvekkel ezelőtt.
Nagyon ízlett neki, màr egy ideje mondja hogy főzzünk együtt hogy làssa hogyan kèszül.
Karàcsonykor ez lesz a program ès a menü.
Tudtok tippeket, tanàcsokat adni hogy tènyleg fini legyen?
Tedd fel a kockára vágott marhalábszár húst, mintha pörköltet akarnál főzni: hagymát és zöldpaprikát dinsztelsz kevés zsíron, bele a húst, fehéredésig átforgatod, rá az őrölt paprikát, felengeded, sót bele. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje a húsokat. Egy kis csípős paprikát (hegyes zöldpaprikát, vagy cseresznye paprikát is tehetsz bele).
Amikor a hús már félig megfőtt, akkor hígítsd meg a levét, és rakj bele karikára szelt répát, gyökeret, 1-2 szem felszelt krumplit, apróra vágott petrezselymet. Mehet bele egy kis karalábé és zeller is.
Amikor már ezek is félig megfőttek, akkor mehet bele a tészta. Én a fodros kocka tésztát szoktam, de van aki síma lebbencs tésztát, szóval, valami falósabb, vastagabb tésztát. Ezzel főzd készre az egészet.
A levét mindig pótolni kell ahogy fő, és persze a savát, csípősségét is. Annyi lével legyen készen, se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A frissen sütött, ropogós héjú kenyér nagyon finom hozzá.
Igazabol az alap gulyaslevesnek hivott etel is kb mindenhol masmilyen, ettermekben is. :D mindmegette, nosalty, ezek recept oldalak, beeirod hogy gulyasleves, es talalsz 1 meg ezer receptet.
En eleve disznoval csinalom, voroshagyma, porkoltszaft kocka, gulyaskrem, pirosarany, paradicsom, komeny is megy bele, feltetbol meg ugye hus, krumpli, repa, galuska megy bele, neha babgulyas lesz belole kis babbal. 😅 Mi igy szeretjuk, sokak szerint meg idiota vagyok aki fozni sem tud. Szoval a fozes tipikusan egy olyan dolog, hogy nem lehet benne megegyezni.
3#
"neha babgulyas lesz belole kis babbal."
Tudom, ezt is írtam. :)
Az igazi gulyás csak húsból és krumpliból (meg persze hagymából és paprikából) készül, hígabb, mint a pörkölt, de sűrűbb, mint a leves.
Amiben már zöldség is van, és kissé hígabb, az az alföldi vagy szegedi gulyás, ezt hívják általában gulyáslevesnek. Ebben is a húsnak és a krumplinak kell dominálnia, a zöldség csak kiegészítő.
Az 1-es elég jól leírja, hogyan kell készíteni, kivéve, hogy a tésztát (lehetőleg csipetkét) inkább külön kell főzni hozzá.
Nekem az a kedvencem, amit az 5-ös írt.
A gulyásleves is finom, de az igazi, húsból és krumpliból álló sűrűbb gulyás...isteni :D
Főleg bográcsban készítve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!