Melyik szilvafajtából készül az igazi, szabolcsi szilvalekvár, amit üstben, szabad tűzön készítenek?
Vagy Nemtudom szilvából.
Régen csak ez volt, mert ezt lehetett sarjról szaporítani, nem kellett oltványt venni.
No azért nem egészen!
Régen is volt vörös szilva is, meg zöld szilva = ringló is, és még ki tudja, hány féle-fajta egyéb szilva, a többiből mégsem főztek üst-számra lekvárt!!! Csak a Beszterceiből!
A "Szatmári-szilva" = szatmári szilva-pálinka = tiszta, erős, zamatos, = a régi időkben az egyszerű, kétkezi munkásember hétköznapi pálinkája volt!!!
Mellette a "Kecskeméti Barack" volt a minőségi pálinka, ünnepekre!
Negyedik: ne legyél már ilyen értelmetlen.
Igen, voltak mindenféle más szilvák is, amik nem alkalmasak lekvárnak, de az említett kétféle szilva közül a Felső-Tisza vidékén a Nemtudom szilva (Penyigei szilva) volt inkább elterjedve, azért, amit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!