Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szokták mondani, hogy "nem...

Szokták mondani, hogy "nem tud főzni" nem értem ott a szakácskönv le van írva minden, nem?

Figyelt kérdés
Oda van írva pl, hogy zsírt lábosba üvegesre pirírani a hagymát stb, stb, mi t jelent, hogy nem tud főzni?

2020. dec. 4. 06:46
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
83%

Van olyan barátnőm, akinek egy hagyma felkockázása sem ment, mert nem volt hozzá kézügyessége. Persze soha az életben nem főzött, meg nem nézte ahogy a nagymama/anyuka főz, úgyhogy esélye se volt megtanulni. Szegény teljesen változatos darabokat vágott méretben, ha nem lett volna rutinos a szakács, a kis darabok elégtek volna mire a nagyokkal történik valami.

Az interneten az a jó, hogy a videókban van látvány. Látja az ember, hogy mi milyen színű, milyen méretű, mennyire sistereg, stb. Helyettesíti valamilyen szinten a Mama konyhájából hozott megfigyelő tapasztalatot.

2020. dec. 4. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/22 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt nagyon kevés olyan recept van, ami teljesen kezdőknek készül, olyanoknak akiknek már a szülei se főztek, sose vett részt nézőként sem a folyamatban. "Zsírt lábosba, üvegesre pirítani a hagymát" Na de mennyi zsírt, milyen lángon, hogy vágod fel a hagymát, mekkora darabokra, mit jelent az hogy üvegesre? Aki tud főzni, vagy legalább nézte a szüleit főzés közben gyerekkorában annak ez nyilvánvaló, de aki rendelt kaján nőtt fel annak ezer kérdése lesz.


A másik a gyakorlat. "Végy 4 db megtisztított, felkockázott krumplit" Ha valaki életében nem pucolt még krumplit, annak ez nem fog menni. A legtöbben úgy tanultunk meg krumplit pucolni hogy néztük ahogy anya/apa pucolta, aztán be lettünk fogva mi is, és előbb utóbb belejöttünk. De amikor először csináltuk, akkor bénáztunk, rosszul fogtuk a kést, vastagon pucoltuk, lassan haladtunk, fájt tőle a kezünk, és általában egy darabot pucoltunk meg amíg az ügyeletes felnőtt nyolcat. Akármennyire is mindenki meg tudja tanulni, praktikus szempontból ha két óráig tart megpucolnod a krumplit a vacsorához, akkor nem tudsz főzni, mert nem tudsz értelmes idő alatt ételt tenni az asztalra.


A harmadik az ilyen behatárolhatatlan rugalmas dolgok. Mennyi liszt kell a nokedlibe, mikor van kész a csirke, mennyi sót kell tenni a levesbe, milyen gyakran kell megkeverni a tejbegrízt, mennyire kell sűrűnek lennie a palacsintatésztának? Ezeket nem lehet receptben leírni, még az abszolút kezdők szakácskönyvében se, mert változó. Attól függ hogy mennyi liszt kell a nokedlibe hogy mennyi nedvességet vesz fel, és a csirke főzési ideje azon múlik többek közt hogy mennyi idős volt az állat. Akinek ehhez nincs érzéke vagy nem tanulta el megfigyelve az ezeket semmilyen szakácskönyvből nem fogja kiolvasni.


Illetve nálam a főzni tudáshoz hozzátartozik hogy tudod is hogy mit csinálsz, tudsz javítani, "válsághelyzeteket" lereagálni, improvizálni, helyettesíteni, adott (értelmes) alapanyagokból egyszerű ételeket összerakni. Sokan akik "nem tudnak főzni" az első jelre hogy valami félrement vagy el kell térni a recepttől lefagynak, mert egyszerűen nem tudják mit lehet kezdeni vele. Hogy ha ég az étel akkor lejjebb kell venni a gázt és esetleg egy kis vizet/bort önteni alá, hogy ha szétfőtt a krumpli akkor lehet belőle krumplipürét csinálni, hogy ha belenézel a hűtőbe és látsz zöldbabot akkor eszedbe jut hogy van darált hús a fagyasztóban és tudsz rakott zöldbabot csinálni, hogy tudod hogy ha nincs otthon tejszín, miben lehet tejjel, tejföllel, joghurttal helyettesíteni és miben nem. Ezt se fogod szakácskönyvben megtalálni.

2020. dec. 5. 05:07
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!