Szokták mondani, hogy "nem tud főzni" nem értem ott a szakácskönv le van írva minden, nem?
Aki még nem főzött, annak az is kérdés például, hogy mennyi zsírt tegyen a lábasba és mekkora hagymát vágjon bele.
Szóval a tapasztalatlanság miatt mondják azt, hogy nem tudnak főzni, annak ellenére, hogy el tudják olvasni, hogy mi áll a receptben.
Ha jó a szakácskönyv, akkor minden le van írva. De ha egy totál dilettáns vesz egy sima receptes könyvet, amit azoknak szántak akik tudnak is főzni, akkor nincs minden leírva benne. Mert főzni tudó embereknek sok minden egyértelmű.
Másrészt ha le is van írva, akkor is el lehet rontani akármit gyakorlat híjján. Van amit ha nem pont olyan mozdulatokkal gyúrsz, keversz, vagy nem azonnal adod hozzá az ételhez, akkor semmi nem lesz belőle. Hiába is van ez leírva, a gyakorlatban nem jelenti azt, hogy menni fog.
Akinek abszolút semmi tapasztalata nincs a fözéssel, annak egy szakácskönyv nem ér semmit, jó esetben a hozzávalókat meg tudja venni annak alapján. De még az sem biztos, mert igen sokszor nem egyértelmüek ezek sem.
A hasonlatod olyan, mintha valaki állítja, nem tud kopmptert programozni, te meg elé teszel egy kézikönyvet, hogy abban minden le van írva. (Habár az még egyszerübb, mert a komputernél minden az, ami a könyvben van, élelmiszerek esetében igen nagy a különbség.
Meg a példádnál maradva, ha valakinek fogalma sincs, az nem tud mit kezdeni az "üvegesre pirírani a hagymát" kifejezéssel, ha nem megfelelö fokozaton csinálja, akkor elöbb ég meg egy része, minthogy az egész üveges legyen. Másrészt rengeteg receptben nincsenek pontos mennyiségek, nincs pontos idö, stb megadva, ami egy gyakorlott szakácsnak általában nem gond, egy kezdönek azonban nagyonis az.
Gondolj csak bele pl. egy uj munkahelyen … mit toketlenkedik az ember az elejen, pedig felkeszult szakember ... meg is amig nincs meg a rutin, addig csak a benazas megy.
Ugyan ez van a fozesnel … hiaba van odaírva, ha nincs meg a rutin az ember csak toporog mint a szaro galamb.
Az előbbi válaszokhoz annyit hozzáfűznék, hogy nagy gyakorlattal azért az emberek nagyrésze képes ehetőt főzni. Na de egy igazán jó ételt, egy igazán finom ételt?
Pl. olyat, mint Gordon Ramsay? Ha ez menne csupán instrukciók alapján, akkor akárki tudna úgy főzni. De ez nem így van.
Nek3m erről amúgy az jut eszembe, amikor életemben először kelt tésztát akartam csinálni. "Az élesztőt megfuttatjuk" -írta a recept. Megfuttatjuk... MEGFUTTATJUK????? Baxus ordítsak rá, hogy fusson, vagy mi? Nem voltam már kezdő a konyhában, de ezzel még nem találkoztam. Felhívtam nagyanyámat, hogy most komolyan, az élesztő nyilván nem fog magától futni, szaladjak vele egyet a tömb körül? Hát szegény sírt a röhögéstől.
Első voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!