Szokták mondani, hogy "nem tud főzni" nem értem ott a szakácskönv le van írva minden, nem?
Nekem a párom nem tud főzni, de ez azt takarja, hogy pl. egy krumplit nem hajlandó megpucolni, mert nagyon lassú, és elfarigcsálja a krumplit, és nincs türelme hozzá, hogy megtanulja. Na most, ha elé tennék egy ilyet, hogy tegyél annyi zsírt egy lábasba, amin üvegesre pirítod a hagymát, akkor kifordulna a vallásából, hogy mi a fszért nem tudják értelmesen leírni, mit kell csinálni :D Mert igen, ahhoz, hogy ezt el tudd végezni, tudnod kell, hogyan pucold meg a hagymát, hogyan vágd fel, és egyáltalán mit jelent az, hogy üvegesre... fedő alatt, fedő nélkül, milyen lábasba? Nagyon sok kérdés merülhet fel, bár ezt szerintem szimplán csak a bátortalanság és érdektelenség okozza, hogy ha elront valamit, akkor azt nem tudja visszacsinálni.
Én szimplán azt nem értem, hogy miért nem akar valaki megtanulni főzni (legalább alap szinten), amikor tök jó érzés, ha elkészítesz valamit, aminek jó íze van, és meg is eszed :D
Én már csak annyit tennék hozzá, hogy nem mindenkinek való a főzés. Feltételez némi kézügyességet, ami nem mindenkinek van. Mint ahogy a 11-es is írja, a párjának egyszerűen nincs rá affinitása. Van ilyen.
Különben az anyákon (vagy apákon) múlik ez, mert ha már egész kisgyermekkorban hagyták, hogy a konyhában a gyerek kedvére beszálljon a főzésbe, akkor valószínűleg az évek során megtanulja az alapokat.
De ha anyuka (vagy apuka) egyáltalán nem főzött otthon, vagy nem engedte a gyereknek a kiskuktáskodást, akkor borítékolható a főzés hanyagolása a későbbiekben.
6-os vagyok!
Amikor azt olvastam, hogy: héjában főzzük meg a krumplit... első gondolat, honnan a fenéből veszek én elő egy héját????
Vannak akiknek alapban nincs érzékük a főzéshez, én is ismerek ilyet.
Minden ételük "lélektelen", ízetlen, színtelen-szagtalan.
Szerintem ők csak jól-rosszul beteszik az alapanyagokat edénybe, de főzni nem tudnak. A másiknál meg egy paprikás krumpli is kulináris élmény.
18.
Szerintem a kérdező nem is a különleges, külföldi, Michelin-csillagos ételekre gondolt. A magyar konyha 20-30 alap ételét bárki könnyedén elkészítheti, és akkor már nem hal éhen.
Én pl 2-3 olyan dolgot tudok megcsinálni (a mákostésztán és társain kívül) ami ehető is. A legalapabb dolgokra sem vagyok képes, van jó grillsütőm, pofon egyszerű lenne, de vagy kiszárad vagy nyers marad, a rántotthúsom vagy elég, vagy nyers...
Hiába van pl zacskókra is írva, hogy 5 percig süsd az egyik oldalt, 5 percig a másikat és kész is - ekkor nekem még teljesen nyers! Vagy 10 percog lassú tűzön néha megkeverni... Neeeeem elég a 10 perc
Stb
A sütéssel viszont egész jól állok
(hozzáteszem iszonyat válogatós vagyok és alig van olyan étel, amit megeszek, így nincs is bennem az, hogy pl mmm ennék egy töltöttkáposztát, megtanulom hogy kell, mert még a gondolatától is undorodok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!