Melyek azok a sutemenyfelek amiket karacsony elott par nappal el lehet kesziteni?
Mézes-krémes, zserbó, hókifli, linzerkoszorú, habcsók, puszedli. Pár receptet bemásolok.
Krémes mézes
• 10 dkg cukor
• 2 kanál méz
• 5 dkg margarin
• 2 egész tojás
Habosra keverjük.
• 40 dkg liszt
• késhegynyi szódabikarbóna
Ezt a tésztát jól összegyúrjuk, 3 lapot készítünk, és a tepsi hátán megsütjük.
Krém: 4 kanál liszt, 1 kanál cukor, fél l tej, ezeket felfőzni. 20 dkg margarint 18 dkg cukrot habosra keverni, fele krémet vaníliával, felét kakaóval ízesítjük.
Máz.
1 kanál kakaó, 3 kanál cukor, 2 kanál víz, felfőzzük. Fél csomag vajjal simára keverjük.
Zserbószelet 1.
• 50 dkg liszt
• 20 dkg zsír
Elmorzsoljuk.
• 10 dkg cukor
• kevés só
• szódabikarbóna
• 1 citrom héja
• 2 dkg élesztőt kevés tejben áztatunk
• 2 tojással
Összegyúrjuk. Három részre osztjuk, dióval, lekvárral töltjük.
Zserbó szelet 2
• 45 dkg liszt
• 20 dkg zsír
• 3 kanál vanília cukor
• 1 egész tojás
• 2 tojás sárgája
• 1 dkg élesztő kis tejben áztatva
• 1 csomag sütőpor
Összegyúrjuk. 3 részre osztjuk. Lekvárral kenjük, és cukrozott, darált diót hintünk rá.
Máz:
• 15 dkg cukor
• 4 kanál víz
• 5 dkg kakaó
Felfőzzük. Ha kihűlt, rákenjük a kisült, kész süteményre.
Ez a fincsibb!
Linzerkarika
• 25 dkg liszt
• 18 dkg vaj
• 3 tojás sárgája
• 8 dkg cukor
• 1 citrom reszelt héja
• 1 tojás a kenéshez
• 1 kis üveg pikáns gyümölcsíz
Előkészítés: A lisztet átszitáljuk, a vajat apró darabra vágjuk, és hozzáadjuk. Beletesszük a tojás sárgáját, csipet sót, a cukrot, a citromhéjat, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk, és hűtőben kb. fél órát pihentetjük.
Elkészítés:
1. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, cakkos szélű kerek formával lapokat szúrunk belőle. A lapok felére külön kis formákat szúrunk díszítésként (háromlyukú kiszúrót is lehet kapni).
2. A kiszúrt lapokat tepsire rakjuk, és tojással megkenjük.
3. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, betesszük a tepsit, és kb. 12-15 perc alatt világos sárgára sütjük.
4. Ha kihűlt, egy teljes és egy kilyukasztott formát gyümölcsízzel összeragasztunk. Süteményesdobozban tárolva pár hétig is nagyon finom vendégváró marad.
Hókifli
• 20 dkg zsír
• 50 dkg liszt
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál porcukor
• egy csipet só
• 1 kiskanál szódabikarbóna
Tölteléknek kemény gyümölcs, vagy darált dió.
Alaposan összedolgozom, és késfok vastagságúra nyújtom. Pohárral kiszaggatom és megtöltöm, majd félbehajtom. Aranysárgára sütjük, és még forrón vaníliás porcukorban megforgatom.
Sütés: 250 C-on, előmelegítve.
Remélem segítettem és ízleni fog ha megcsinálod.
nem tudom mit értesz pár nappal elötte, mert amiket az elözö írt csak tényle´g 1-2 nappal elötte lehet megcsinálni.
de én megsütöttem már a mézeskalácsokat, és a linzert. ezeket már csak diszítenem kell és készen vannak, meg lekvároznom, de bármelyik száraz süteményt meg lehet sütni már. fémdobozba beleteszed és semmi baja nem lesz karácsonyig.
Nekem is sokat segített az első válaszoló, nagyon szépen köszönöm!!
Éppen én is azon gondolkodtam, mit lehetne sütni, amivel nem pont Szenteste napján kell foglalkozni!
Boldog karácsonyt :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!